Spoiler içeriyor
Son cildi eklemedikleri için 1. Cilt üzerinden yorum yapacağım ama son cilt spoileri içeriyor haberiniz olsun. Öncelikle bu hem animesini izlediğim hem mangası okuduğum tek seri. Sebebi de Naruto'yu böyle batırmalarını kabullenemediğim için mangada farklıdır diye umut etmem. Birkaç farklılık…devamıSon cildi eklemedikleri için 1. Cilt üzerinden yorum yapacağım ama son cilt spoileri içeriyor haberiniz olsun.
Öncelikle bu hem animesini izlediğim hem mangası okuduğum tek seri. Sebebi de Naruto'yu böyle batırmalarını kabullenemediğim için mangada farklıdır diye umut etmem.
Birkaç farklılık olsa da (normal olarak animede ana hikaye bazen mangadaki orjinal olayları etkileyebiliyor ve senaryo değiştiriliyor) bunlar küçük değişiklikler. Örneğin animede Kawaki'nin alın bandını Boruto antrenman yaparken raiton jutsusuyla kırıyor. Yeni alın bandı verilmediği için Boruto özür olarak Kawaki'ye kendi alın bandını veriyor ve kendisi Sasuke'nin alın bandını alıyor. Mangada ise Kawaki alademiye gitmediği için henüz ninja olmadığından alın bandı yok ve Boruto bu sebeple Kawaki'ye kendi alın bandını veriyor. Kendisi de Sasuke'nin ödünç verdiği alın bandını kullanıyor. Sonradan Sasuke o alın bandını Boruto'ya hediye ediyor. Karakterler hakkındaki fikrimizi etkileyebilecek ama senaryonun seviyesini etkilemeyen küçük farklar.
Ne yazık ki manganın da animeden kalır yanı yok. Hele son chapter... Kawaki'yi çakma İtachi'ye çevirmişler ama İtachi'nin zıttı olarak kardeş sevgisi değil köy ve aile saplantısı var. Naruto ve Hinata'yı korumak için Boruto'yu öldürmeyi kafasına koymuş. Mangada asla Kawaki'nin ne hissettiğini ve ne mantıkla böyle birşey yaptığını anlayamıyorsunuz. İtachi'de bir duygu yoğunluğu vardı ama Kawaki tamamen içi boş ve saplantılı bir karakter. Bununla bir sorunum yok. Sorun bu saplantılı ve kabuktan ibaret karakteri bize hissettirememeleri. Bu yüzden kalitesiz bir duygu sömürüsü gibi duruyor Kawaki'nin bu davranışları. Akıl sağlığı yerinde olmayan saplantılı bir güç hissetmemiz gerekiyor ama hayır, yazar ısrarla Kawaki'nin davranışlarına sağlıklı bir mantık ve insani duygular yerleştirmeye çalışıyor. Kawaki en baştan uçlarda yaşayan bir karakterdi, bu durumda ondan sağlıklı birşey beklemek ve bu yönde kurgulamak çok yapmacık. İtachi gibi bir efsaneyi yazıp Kawaki'de nasıl böyle batırabilirler insanın aklı almıyor doğrusu.
Genel olarak bu Naruto-Boruto-Kawaki üçlüsünün senaryosu klişe gelecektir birçok Naruto takipçisine. Yine de ben bu klişenin içerisinde doğru işlenseydi Kawaki'nin umut vadeden bir karakter olduğunu düşünüyorum. Yazar ısrarla Kawaki'nin akıl sağlığı yerinde gibi devam ederse büyük bir hayal kırıklığı olur. Umarım böyle birşey olmaz ve yazar bize sevgiyi ilk defa tadan bir çocuğun ne denli dengesiz ve sınırsızca bu duyguya sarılacağını gösterebilir. Başka türlü bu hikaye nasıl toparlanır hiçbir fikrim yok.
Çizimler vs konusunda yorum yapamam çünkü kaliteli bir manga bölümü kaç saatlik çalışma gerektirir, çizerin kendi tarzı nedir hiç bilmiyorum. Animedeki ve mangadaki bazı karakterlerin tasarımlarında büyük farklar var ama senaryo odaklı gittiğim için beni karakter gelişimindeki eksiklik kadar rahatsız etmedi. Çizimler düzelir mi bilmiyorum ama senaryo düzelmezse sanırım ben de seriyi okumayı bırakacağım.