Spoiler içeriyor
Müthiş bir filmdi. Gerekirse tekrar izleyerek iki sayfalık film yorumu hazırlamam gereken dersim için uzun bir yorum yazmayı istiyorum. Sentetikler için İsrail diyebilir miyiz? Diyebiliriz. Filmin sonunda adam dünyamız diyor. Pardon kanka hangi dünyanız? İnsanların olan dünya mı? Düşmanın da…devamıMüthiş bir filmdi.
Gerekirse tekrar izleyerek iki sayfalık film yorumu hazırlamam gereken dersim için uzun bir yorum yazmayı istiyorum.
Sentetikler için İsrail diyebilir miyiz? Diyebiliriz.
Filmin sonunda adam dünyamız diyor. Pardon kanka hangi dünyanız? İnsanların olan dünya mı? Düşmanın da hani seni tasarlayan o insan mı? Irkçılık insan tarafından tasarlanan robot ya da yapay zeka söz konusu olduğunda söz konusu olmamalı. Onların farklılığını da tasarlayan sensin sonuçta. Sonra bir gün gelecek bu yapay zeka diyecek ki " Abi bir dakika biz bu insanlardan zekiyiz! Neden madem onlara kafa tutmuyoruz? Neden bunlar bize hükmediyor sonuçta biz! daha! zekiyiz!" Hep bu anlatılır. Bir gün bizim tasarladığımız bize karşı çıkacak. Filmde de konu buymuş. Durun yanlış anlamadım hayır. Filmde sentetikler eh diyip insanlara silah doğrultmuyor önce insanlar başlatıyor sonra sentetikler kendilerini savunmak için! onları öldürüyor biliyorum. Anladım orayı. Ama sonra basbayağı sahiplenmişler orayı, dünyayı, bir zamanlar insanlara ait olan binaları ve iş yerlerini. Üstüne üstlük o acı günleri unutmak için kendilerine işlem yaptırmışlar!
Filmi izlerken başta 'noluyor, kim bu insanları öldürenler?' diyorsunuz. Ama en başında adamın rüyalarından sanıyoruz ki dehşet verici bir saldırı yakın. Gökyüzünden bir şeyler gelecek. Adam bunları rüyasında görüyor. Film ilerledikçe senaryo ya da yapım ekibinde Türk birisi olduğuna dair şüpheye düşmeme neden olacak bir süre bakışma sahnesi olduktan sonra adamın gördüğü rüyaların aslında onların geçmişleri olduğunu anlıyoruz. Aslında öldürülenler insan değilmiş! Öldürenler insanmış. Gökyüzünden gelenler. Burası acı verici şekilde komik. Hep sanarız ya uzaylılar gelecek falan diye. Bir bakmışsın gökyüzünden gelen, dünya dışındaki sensin!
Biliyorum karışık anlattım ama film de çok karışık ilerledi. Bu karmaşa beni rahatsız etmedi. Çünkü başta rüyalardan yola çıkarak 'bu adama kimse inanmıyor, bir muayene ol diyor ama bu rüyalar gerçek çıkacak' diye diye izlediğim için o karmaşa baskın gelmedi. Bir an önce o sahnelerin gelmesini bekledim. O rüya sahneleri bir bir çıktıkça ve aslında geçmişte yaşadıkları anlar olduğunu kavrayınca aydınlandım resmen.
Kadının yarasını iyice açıp içinde aslında organları görmemiz gerekirken bir düzenek görüyoruz. Hadi be! dedim. Kadının içine bir şey mi yerleştirmişler? Eşi de anlamadı. İşte tam bu sahnede yardım eden insan anlamadığını fark edince uzun bir süre açıklanmasını bekledim. Bu kısımda düşündüm acaba ekipte Türk mü var diye. O sahneyi o kadar uzun tutamazsınız ya. Şimdi uzun tutuldu falan ama kadın ve adam kabloyla birbirine bağlanıp da o sırada o rüyaların geçmişte başlarına gelenler olduğunu anladıkları sahnelerle bağlantısı çok güzeldi.
Çok da açık fikirli olamadığım bir nokta var filmde. Yapay zeka mı sentetik mi artık ne deriz bilemiyorum ama bunların duyguları vardı. O iki kız çocuğu hüngür hüngür ağlayıp aslında gerçek aileleri bile olmayan o sentetikleri istiyorlardı ille de. İşte bu kısımda açık fikirli olamıyorum. Tasarım ürünü olan insana benzeyen o şeyler duygu sahibi olacak? Bu filmde, bu filme benzer diğer film ve kitaplarda anlatılan ve ırkçılığın devreye girdiği kısım burası. Bir türlü bu şeylerin duygu sahibi olacağına inanmayışımız. Asla olamazlarmış gibi düşünmemiz. Ben öyle düşünüyorum, düşünmeye devam edeceğim. Anca taklit edebilirlermiş gibi geliyor. Böyle de film ve kitaplar var. Yapay zekanın insan duygularını gözlemleyip insanları esir alıp taklit ettiği.
Bu mükemmel film seçimi için @muratyildiz'a teşekkür ederim.
Ve alıntılar:
"Sentetikler dünyayı ele geçirecek. Yapay zeka dünyayı ele geçirecek. Bize hizmet etmek için tasarlandıklarını öğrenmeleri sizi korkutmuyor mu? Biz tanrı değiliz ama onların tanrılarıyız. Çünkü onları biz yarattık. Yani tanrılarıyız. Bu da onlara istediğimizi yapabilme hakkı veriyor. Onları kapatmak istersek kapatırız. "
"Soykırımlar hep bir ırkın üstün olmasını düşünmesiyle alakalıydı."
"İster saldırı ister savunma olsun, dövüşmek duygunun sonucudur. Bir duygu yaşamaya başlıyorlarsa toplum için nihai sonuçlar çok yıkıcı olur."
---"Bizi yok etmeye çalıştınız. Biz unutmayı seçtik."
"İstediğiniz anıları seçmek güzel olmalı. İnsanların böyle bir lüksü yok."---
"Neden mi yardım ediyorum? Çünkü kimse burada çocukları ve aileleri öldürmekten bahsetmemişti. Ben buna eyvallah demedim."
"Rüyaların aslında geçmişmiş."
Bir de sentetiklerin İsrail olma sebebi insanların dünyasına yerleşip kendilerinin sanması. Tıpkı israilin Filistin'in olana, onların topraklarına, evlerine yerleşip kendilerinin sanması gibi...
Filmi çok beğendiğim belli oluyor mu🤭