Yuval Noah Harari, çağımızın en muhteşem araştırmacı yazarlarından biri. Sapiens ile insanlığın şimdiki zamana nasıl geldiği, birçok şeyin nasıl oluştuğu (bilim, eğitim vs..) ve nasıl adım adım geliştiğimiz hakkında bilgiler veriyordu. Homo Deus ise ne boyuta geldiğimizi ve bu boyutla…devamıYuval Noah Harari, çağımızın en muhteşem araştırmacı yazarlarından biri.
Sapiens ile insanlığın şimdiki zamana nasıl geldiği, birçok şeyin nasıl oluştuğu (bilim, eğitim vs..) ve nasıl adım adım geliştiğimiz hakkında bilgiler veriyordu. Homo Deus ise ne boyuta geldiğimizi ve bu boyutla birlikte nerelere gideceğimizi, olan gelişmelerin ışığında gelecekte bizi nelerin beklediğini iz sürerek anlatıyor.
Sapiens ile birlikte herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap. 2016 yılındaki gelişmelere bakılarak yazılmış. Yeni bir kitap yazmalı, şimdiki gelişmeler ışığında görüşlerini mutlaka bildirmeli. Sabırsızlıkla bekliyorum.
Birkaç alıntı yapayım;
● Milyonlarca yıldır gelişmiş şempanzelerdik. Gelecekteyse haddinden büyük, battal boy karıncalara dönüşebiliriz.
● Bir şey deneyimliyorsanız, kaydedin. Bir şey kaydettiyseniz, yükleyin. Bir şey yüklediyseniz, paylaşın.
● Yükselen en ilginç din, ne tanrılara ne de insana hürmet ediyor, sadece veriye tapıyor: Dataizm dini.
● Teoride bilim de din de hakikatle ilgilenir ama ikisi de farklı hakikatlere değer verdiklerinden çatışmaya mahkumdurlar.
● Avcı bir Neandertal Wall Street'e ne kadar yabancı hissederse, gelişmiş bir dünyada siz de o kadar yabancı hissedeceksiniz.
Yazarın önündeki verilerle yanıtlamaya çalıştığı veya bize "böylesi daha iyi değil mi" diye örneklediği ya da "nasıl yanıtlanacak" diye askıda bıraktığı, birkaç soru:
● Bilinci olmayan ama alabildiğine yetenekli algoritmalar neredeyse her şeyi daha iyi idare etmeye başladığında, bilinç sahibi insanlar ne yapacak?
● Genetik bir testin kızınızın akıllı, güzel ve iyi huylu olacağını ancak kronik depresyondan mustarip kalacağını öngördüğünü düşünün. Bir test tüpünün içinde hızlıca yapılacak acısız bir müdahaleyle onu yıllar sürecek sıkıntılardan kurtarmak istemez miydiniz?
● Kitleler teoride harekete geçip önlerine geleni paramparça edebilecekken, neden balkondan onlara emreden bir adama amade, bazen yüzyıllar boyunca alkışlayıp tezahürat etmeye devam ederler?
● Eğer tüm evren insan deneyimine bağlıysa insan deneyimi süpermarketteki herhangi bir üründen farksız, tasarlanabilir bir ürün haline geldiğinde ne yapacağız?
● Karmaşık algoritmalar bir insanın ömrü hayatında derleyebileceği emsalleri toplayabildiği ya da beyin taramaları tüm yalanları tek bir tuşla ortaya çıkarabildiği zaman avukatlara ne olacak?
21.yüzyıl bilim ve teknoloji çağı..Bu çağa ayak uydurmak istiyorsak bu ve bunun gibi kitapları okuyup bilinçlenmemiz şart.