5/5 *yeni favorii* 🥳 Amanınn, sonunda hep okumak istediğim şu kitabı bitirdim ve o kadar mutluyum ki okuduğum için. Tolkien’in bu ölümsüz başyapıtını umarım herkes bir gün zaman bulup (çünkü baya uzun :D) okur çünkü kesinlikle okurken verilen uğraşa değiyor.…devamı5/5 *yeni favorii* 🥳
Amanınn, sonunda hep okumak istediğim şu kitabı bitirdim ve o kadar mutluyum ki okuduğum için. Tolkien’in bu ölümsüz başyapıtını umarım herkes bir gün zaman bulup (çünkü baya uzun :D) okur çünkü kesinlikle okurken verilen uğraşa değiyor.
Kitabı özetlemeye çalışmıycam çünkü çok bilindik bir hikaye. Kendim için söyleyebilirim ki tek zorlayan kısım uzunluğu oldu, yani bariz bir şekilde :D. Betimlemelerden bazılarını, özellikle saraylar ve yapıları bir tık gözümde canlandırmakta zorlandım ama o benimle alakalıydı daha çok yoksa çok güzel betimlemeler var kitapta.
Üstelik hem yaratılan dünya olsun en en çok da karakterlerin gelişimi ve hikayeleri olsun kesinlikle muhteşem.
Benim favorim 3. Kitap oldu çünkü 2’nin ilk kısmındaki saray vs. betimlemelerine göre hem daha azdı (ben doğayı betimleyişlerini daha zevkli buldum 1. kitaptaki gibi ama kişisel görüş tabi) hem de herkesin kaderlerinin çözülme biçimi o kadar güzeldi ki.
Karakterleri zaten seviyordum ama 3. Kitapta gözlerime çok kez yaş geldi, bir üzüntüden, bir mutluluktan. Hikayeye bu kadar bağlandığımı farketmemiştim. Çok uzun diye sızlanıp sonra o gün okumazsam Sam’i, Legolas’la Gimli’nin muhabbetlerini fln özlüyordum.
Umarım herkes bir gün okuma zevkine erebilir. Zaman ayırmak, uğraşmak gerekiyor çünkü Tolkien mükemmel ve tamamen kendine has aşırı detaylı bir dünya yaratmış. 3. kitapta bile tam nerdeydik diye kafanız karışabilir ama kesinlikle sonuna kadar değdi. Çok mutluyum okuduğum için. Normalde fantazi pek okumasam da bu kitap gerçekten bir şaheserdi ve kalbimi çaldı.
Not: Tolkien’in ben duygu iletimine de hayran kaldım. Yani Orta Dünya’nın lisanların, tarihin zaten takdire şayan olduğunu biliyordum ama bazı yerlerde karakterlerin duygularından ve kaleminin gücünden şaşırıp kaldım. Böyle hissettiren bir kısmı –spoilersiz- paylaşmak istedim:
“Neden? Neden kaçıyor ahmaklar?” dedi (spoiler). “Madem eninde sonunda yanacağız bir an önce yanmakta yarar var. Şenlik ateşinize geri dönün! Ben mi? Ben şimdi cenazemi yakmak için hazırlanan odun yığınının üzerine gideceğim. Kendi yığınımın üzerine! (spoiler) ve (spoiler)’ın mezarı olmayacak! Mezar yok! Mumyalanmış ölümün uzun ve yavaş uykusu yok artık. Batı’dan buraya gemiler gelmeden önceki krallar gibi yanacağız. (spoiler) kaybetti. Gidin geri, yanın!”
Bu kısımda gerçekten tÜyLeR dİkEn DiKen
2. Not: Bundan sonra ne zaman depresif veya umutsuz hissetsem kendime “Sauron’un kazanmasına izin veremezsin” demeye başladım ve işe yarıyor jdkdjd :D
Mutlu okumalar...