"Take the highway to the end of the night End of the night, end of the night Take a journey to the bright midnight" ▪️Jim Morrison - End of the night Kitap yorumuma çok sevdiğim bir şarkı sözünden alıntı yaparak…devamı"Take the highway to the end of the night
End of the night, end of the night
Take a journey to the bright midnight"
▪️Jim Morrison - End of the night
Kitap yorumuma çok sevdiğim bir şarkı sözünden alıntı yaparak başlamak istedim.
Bu kitapdan esinlenerek yazılmış. Şarkı bana bir yaz akşamı, sessiz bir yolda arabayla gecenin sonuna doğru gidilen yolculuğu hatırlatıyor.
▪️Gecenin sonuna yolculuk...
Gecenin sonu derken ne kast ediliyor? Gecenin karanlığına katlandığımızı ve şimdi başka bir günün başlandığını mı? Yoksa hayatın sadece geceyle biten bir günden ibaret olduğunu mu? Hayat sadece bir gün ve geceden oluşan mecazi bir yolculuk mu? Hayatın hem aydınlık hem de karanlıktan oluşan bir dönem olması, hem mutluluk hem de hüzün karışımı olması, gecenin sonunun da hayatımızın sonunda gelen ölüm olması mümkündür: Başına gelebilecek her şeyin sonuna geldiğinde yapayalnızsın. "Burası dünyanın sonu. Gerçek ölümdür." Nihayetinde, hayatımız boyunca etrafımızda ne kadar insan olursa olsun, hepimiz ölümle bireysel olarak yüzleşmeliyiz.
▪️Kitapdan bir alıntıyı da buraya bırakıyorum:
"Yaşamı dans ettirecek kadar müzik kalmamıştır içimizde, işte bu. Tüm gençlik daha şimdiden dünyanın öbür ucunda gerçeğin sessizliğinde ölüvermiştir. Peki dışarıda nereye gidilebilir ki, soruyorum size, içinizde yeterli miktarda çılgınlık kalmamışsa?... Gerçek, bitmek bilmeyen bir can çekişmedir... Bu dünyanın gerçeği ölümdür... Seçim yapmak gerek, ya ölmek ya da yalan söylemek... Bense asla kendimi öldüremedim."
Şimdi kitabın konusundan kısaca bahsedecek olursam, roman 1932 yılında yazılmış. Yazarı Louis Ferdinand Celine. Roman otobiyografik sayılabilir.
Fransız anti-kahraman Ferdinand Bardamu'nun I. Dünya Savaşı'nda ve sonrasında savaştan nasibini almış Avrupada, Afrika ormanlarında, I Dünya Savaşı sonrası New York'unda ve Detroit'de, sonra yeniden Parisde geçirtiği hayata, daha doğrusu iç dünyasına, düşüncelerine tanık oluyoruz.
mrmoonlightÇok güzel bir inceleme olmuş kaleminize sağlık.Ufak bir ekleme bu eser Hakan Günday'ın Kinyas ve Kayra'yı yazma sebebidir sevenlere duyurulur.…devamıÇok güzel bir inceleme olmuş kaleminize sağlık.Ufak bir ekleme bu eser Hakan Günday'ın Kinyas ve Kayra'yı yazma sebebidir sevenlere duyurulur. 🤗