🗝️20. yaşıma basmama rağmen, her birer çocukluk anılarını özel sandığım gözüyle bakarım. Zira beni hayallerime doğru bir santim dahi yukarıya çıkarmamı sağlayan en önemli etkenlerdir çocukluk. Ayrı bir edebiyat dünyasıdır insanın kendi çocukluğu. Yaptığı her fiili eylem kendi eserini oluşturmaya…devamı🗝️20. yaşıma basmama rağmen, her birer çocukluk anılarını özel sandığım gözüyle bakarım. Zira beni hayallerime doğru bir santim dahi yukarıya çıkarmamı sağlayan en önemli etkenlerdir çocukluk. Ayrı bir edebiyat dünyasıdır insanın kendi çocukluğu. Yaptığı her fiili eylem kendi eserini oluşturmaya yeter. Keza bu gerçek hayatta çocuk hikayeleri, masalları kaleme alan bütün yazarlar, deneyimliğin en önemli meyvelerinden birini tadarak elleri, kolları uyuşmadan yazabilirler. Lakin çocukluk anılarını hatırlayan ve yaşayan bir kimse için durum aslında bir hayli farklıdır. Masalların yazım sürecinde yazarlarda çocuk kitlesini kendi eserlerine doğru focuslama titizliğine sahiptirler. Çocukken okuduğunuz her kitap büyüyünce iyi ki okumuşum dedirtecektir. Bilimsel araştırmalara göre çocukların dikkat, beceri, merak ve kabiliyet bakımından yetişkinlere göre daha gelişmiş oldukları ispatlanmıştır. Bu da demek oluyor ki sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir ailede yetişmiş, büyümüş her bir çocuğun ilerde gerçekten aklı başında birisi olacağıdır.
🗝️İşte Celine Sciamma, çocuk masallarını hikayelerini sinemaya uyarlayarak, yüzyıl sinemasına damga vuran en başarılı çocuk temalı senaryolarından bir işe imza atmıştır. Kullanılan mekanların kullanım sürelerine kadar her türlü akla mantığa uygun şablonlar çizmiştir. Yeni bir soluk katması bakımından Petite Maman son zamanların en başarılı öykülerinden birine sahip. Sadece bu yıl içinde değerlendirmeye almak bile saygısızlık niteliği taşıyabilir. Baş karakterinizi çocuk yaparsanız onun gibi düşünmeye başlarsınız. Tabii bu yönetmenin tercihine bağlıdır. Neyse ki labirent veya kalabalık düşüncelere başvurmamış, uzak durmayı tercih etmiş.
🗝️Sadelik. Ezberletmeye dayalı olmasını belirleyerek aslında filmin süresini kısaltmak zorunda kalmış denilebilir. Ana unsur olarak hafızalarda yer edinmesini hedefleyen sahneleri ise daha az ekran süresi vererek gizem unsurunu kusursuz biçimde yaratıyor. Çocukluk psikolojisi üzerine düşünerek filmin üzerinde yatan gizemi görebilmek çok daha mümkün aslında. Çocuklar bir şeyi bilmek istiyorsa mutlaka sorular sorar. Bunu yapamazsa kendisi tek başına öğrenmek ister. Bunların haricinde hiçbir şeyi (ufak tefek bilgiler de dahil) farklı bir yöntemle keşfedilmesi zordur. Onun için yorucu bir mücadele bile gerektirebilir. Celine Sciamma en çok ekran sürelerini iki çocuğa emanet ederek riski göze alması bir yana ve bu iki çocuğun ayrı bir muazzam performans göstermeleri diğer yana.
🗝️Couple tarzındaki hikaye anlatımlarıyla dikkatini çekecek ve bu bakımdan gerçekçi benzerlikler taşımasından dolayı içimdeki "Çocukluk Hatıra Defterim" yazısının kapağıyla süslenmiş, okuduğum onlarca öykülerin arasından en güzellerini okumuş kadar derinden hissettirebildi.
🗝️82/100