Sonunda vampir yarasaya dönüştü. Sonunda maskesiz hâliyle gözü boyalı bir Batman gördük. Yönetmen, bu filmi yazarken Batman karakterinde Kurt Cobain'den esinlendiğini açıklamış. Peki yüzünü kapatan saçları, boyalı gözleri dışında yönetmen neden bir çizgi roman karakterinde, alternative rockın yıldızlarından birinden esinlensin…devamıSonunda vampir yarasaya dönüştü.
Sonunda maskesiz hâliyle gözü boyalı bir Batman gördük.
Yönetmen, bu filmi yazarken Batman karakterinde Kurt Cobain'den esinlendiğini açıklamış. Peki yüzünü kapatan saçları, boyalı gözleri dışında yönetmen neden bir çizgi roman karakterinde, alternative rockın yıldızlarından birinden esinlensin ki? Tek sebebi senaryoyu yazarken "Something in the Way" dinliyor olması olabilir mi? Film çıkmadan önce bu esinlenmenin zorlama olduğunu düşünüyordum ama izledikten sonra yönetmenin asıl hikayesini okudum:
"Batman'i diğer versiyonlarda olduğu gibi zengin bir playboy olarak değil, büyük bir trajedi yaşamış ve kendisini toplumdan uzaklaştırmış bir kişi olarak ele almaya karar verdim." diyor. "Bu adam bir anda içine kapanarak ne yaptığını bilmiyor halde olursa ne olur diye düşündüm. Bu adam bir tür dik başlı, pervasız, uyuşturucu bağımlısı hale mi gelirdi? Gerçek şu ki, o bir tür uyuşturucu bağımlısı. Uyuşturucusu ise bu intikam dürtüsüne olan bağımlılığı." diye de ekliyor. Yani bu esinlenmeyi sadece karakterin dış görünüşünde izlemiyoruz aslında. İkisi de acılarından kurtulmak için bağımlı hâle geliyor.
(❗SPOILER) Blade Runner'ın şehir atmosferi, V for Vandetta'nın 5 Kasım'ı, The Dark Knight'ın iyi-kötü karakter ilişkisi, Serpico'nun yolsuzluğu, Joker'i hatırlatan canlı yayınlar, anasının gözü bir Batmobile, yağmur, karanlık, psikolojik, polisiye... Batman budur.
Asıl kimliğinin Batman olması, dedektiflik özelliğinin oldukça gelişmiş olması, küçükken anne ve babasını kaybetmesi, bir tarafının intikam diye tutuşması, hayatını Gotham'ı kurtarmaya adaması gibi Batman'i tanımlayan birçok özelliği bu filmde net bir şekilde görebildiğimiz gibi Gotham'ın da kurtarılmaya muhtaç, suça boğulmuş bir şehir olduğunu görebiliyoruz.
Gotham'dan bahsetmişken sinematografiyi de övelim biraz. Şehir görüntüleri, renk kullanımları, açılar, farklı kareler... Gayet güzeldi. Dune'un görüntü yönetmeni Greig Fraser iyi iş çıkarmış.
(❗SPOILER) Yaptıkları için kendince sebepleri olan kötü karakterleri çok seviyorum, Riddler'da bunu çok iyi başarmışlar. Joker'in anarşistliğini hissettim kendisinde. Sesi de Bane karakterini anımsattı. Ve Batman'le hem aynı hem zıt olması... çok fena TDK vibe'ı aldım. Ayrıca yönetmen Riddler karakterini yazarken Zodiac katilinden esinlenmiş. Ek olarak Penguin karakterinde de The Godfather'daki Fredo'dan esinlenmiş. Anlayacağınız yönetmen her yerden işine yarayabilecek ne varsa toplamış.
(❗SPOILER) Penguin'in ayaklarının bağlı kalıp penguen gibi yürümesi, Catwoman karakteri için eskiden "The Lego Batman Movie" filminde de Catwoman'ı seslendiren Zoe Kravitz'in seçilmesi, Riddler'ın H ile birleştirilmesi, Catwoman'ın Batman'e "Mağarada mı yaşıyorsun?" demesi ve Batman'in gerçekten mağarada yaşıyor olması da filmin güzel noktaları.
Sinemaseverlerin zaten farkında olduğu oyunculuğuyla Paul Dano, sonunda bu film ile oyunculuğunu daha geniş bir kitleye ispatlıyor. Ayrıca kendisinin "Ave Maria" performansı şahaneydi. Collin Farrel da "Ben Penguin'e dönüşmedim, Penguin benim." diyor adeta. "Big Lebowski" den tanıdığımız John Turturro ise bu filmle beraber ne kadar farklı rollerde oynayabileceğini kanıtlıyor.
(❗HAYVAN GİBİ SPOILER) Sinemada yeni bir kötü karakterin daha önemi arttı diyebiliriz -Riddler- tıpkı TDK sayesinde Joker'in çıkış yapması gibi. Joker demişken ben sondaki kahkahayı pek beğenmedim. Ama o ikilinin gülüşlerine ben de fazlasıyla katıldım. Umarım ki devam filmlerinde kaliteli bir Joker izleriz.
(❗SPOILER) Bale'dan daha güçlü bir Batman izlemek hem karakterin hakkını vermiş hem de aksiyon sahnelerine ayrı bir hava katmış. Sadece mermiler ateşlenince ekranın aydınlandığı o sahnede, Batman'i gittikçe bize yakınlaşıyor olarak görmek çok zevkliydi. Ama karşısında bomba patladıktan sonra bayılmakla kalması da biraz abartı geldi. Bunun dışında "Kostümü ne ara çıkardın, Batmobile'i ne ara getirdin?" gibi sorular aklınızı kurcalayabilir. Ve elektrikler kesildikten sonra asansör kullandıklarında, sinemada arkanızdaki birinin "Sikerim böyle işi." tepkisini duyabilirsiniz.