Spoiler içeriyor
2005 yılında izleyici karşısına çıkan dram türünde Hint yapımı bir film. Hindistan Uluslararası Film Festivali'nde gösterilen bu filmin gerçek bir hayat hikayesinden esinlenildiği söylenir. Görme engelli bir kız çocuğunun karanlık dünyasını simgesel olarak temsil ettiğinden "Black" ismini almıştır. Yalnız bu…devamı2005 yılında izleyici karşısına çıkan dram türünde Hint yapımı bir film. Hindistan Uluslararası Film Festivali'nde gösterilen bu filmin gerçek bir hayat hikayesinden esinlenildiği söylenir.
Görme engelli bir kız çocuğunun karanlık dünyasını simgesel olarak temsil ettiğinden "Black" ismini almıştır. Yalnız bu kız çocuğu görme duyusundan yoksun olduğu gibi işitme duyusundan da yoksundur. Ve o özel kızın adı da Michelle'dir.
Black... Ucu bucağı olmayan, sonsuz bir derinliğe sahip, hiçbir ses, hiçbir görüntünün olmadığı kapkaranlık bir dünya... Ve bu karanlık dünyaya hapsolmuş bir kız çocuğunun çevresindekilerin de etkisiyle içinde bulunduğu durumun onu nasıl hırçınlaștırdığı, nereye gideceğini ne yapacağını bilmeden bir yaprak gibi oradan oraya savrulușu... Son çare olarak ona yardımcı olması için ailesi tarafından tutulan özel eğitim öğretmeninin sihirli bir değnek gibi Michelle'in hayatını nasıl olumlu yönde değiştirdiği ve bu değişimin Michelle'in hayatına etkileri...
2 yaşında geçirdiği bir hastalık sonucu görme ve işitme yetisinden yoksun kalan minik Michelle artık bu duyuları olmadan hayata karşı mücadele vermek zorunda kalır. Özel bir programla hayatına yön verilmesi gereken Michelle'e ailesinin bu konudaki bilgi eksikliği ve yanlış yetiştirmelerinden kaynaklı 8 yaşına kadar onun düzeyindeki bir insanın sahip olması gereken bilgi, deneyim, tutum ve davranışlardan oldukça uzak hal ve hareketler sergiler. Zaman içinde hal ve hareketleri kendisine ve çevresindekilere büyük zararlar vermeye başlayınca ailesi bir karar vermek zorunda kalır ya Michelle'i bir akıl hastanesine yatıracaklar ya da onun için bir özel eğitim öğretmeni tutacaklar. Annesinin ısrarlarıyla Michelle için önce öğretmenden yardım alınacağı konusunda karar kılınır. Michelle'in de kırılma noktası burada başlar. Michelle'in öğretmeni Sahai, hayatını özel eğitime gereksinimi olan çocuklara adamış bir öğretmendir. Bu anlamda Michelle için büyük bir şanstır. Öğretmen Sahai kendine has yöntemleri sayesinde Michelle'in karanlık dünyasında her gün yeni bir mum yakarak günden güne, adım adım aydınlatır onun dünyasını. Bu aydınlanmayla Michelle her gün yeni bir şeyler öğrenerek yavaş yavaş değişmeye başlar. Bu değişimin en büyük sebebi öğretmen Sahai'nin gösterdiği sabır, kararlılık ve hiçbir koşulda pes etmemesidir. Michelle, bir şeyler öğrenmemek adına ne kadar hırçın ne kadar asi davranırsa davransın öğretmen Sahai daha da istikrarlı bir şekilde Michelle için çabalamaya devam eder. Ve beklenen son olur, mucize gerçekleşir...
Bir insanın bir başkasının hayatına dokunmasıyla yeni bir hayatın boy vermesi... Bundan daha özel ve anlamlı ne olabilir ki?
Çok güzel, çok özel, çok çok anlamlı bir film. Derin bir anlam yoğunluğuna sahip ve ince mesajlar veren, ders verir nitelikte oldukça etkileyici bir film. Hayranlıkla izledim... İnanılmaz şekilde beğendim. Beğenimi sözcüklerle ifade etmem çok zor. İzlerseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız. Kesinlikle izlemeniz gereken bir film. Özellikle eğitimcilerin muhakkak izlemesi gerekir.
Black filminin bizdeki versiyonu "Benim Dünyam" adıyla izleyiciler karşısına çıkmıştır. Başrollerinde Beren Saat ve Uğur Yücel yer almıştır.
Bir öğretmenin birinin hayatında ne denli etkili olabileceğini görmüş olduk bu filmle. Bu anlamda eğitimcilere fazlasıyla iş düşüyor. Eğitimciler olarak sorumluluklarımızın farkına varmalı ve insanların bir kuyuda oluşunu izlemektense onların ellerinden tutup aydınlığa çıkarıp ışıktan yararlanmalarını sağlamalıyız. Kendi iş yükümüzü onların omuzlarına yükleyip sosyal hayatlarına ayırmaları gereken zamanı ders çalışmaya ayırarak zamanlarını tüketmemeliyiz. Çoğu insanın hayatında travmalarla anılmaktansa kahramanları, idolleri olarak yer alalım. Ve eğer ki bir öğrenci herhangi bir derste başarısızlık yaşıyorsa bu öğretmenin başarısızlığıdır öğrencinin değil. Hep şu sözü savunurum: "Öğrenemeyen öğrenci yoktur, öğretemeyen öğretmen vardır." Teşekkürler okuduğunuz için...