🎭 DİJİTAL KALE 💬 Herkese merhaba arkadaşlar bugün Dan Brown'un "Dijital Kale" isimli romanıyla karşınızdayım. 400 sayfalık bilim-kurgu, polisiye ve aksiyon ögelerinin kesiştiği bir kitap. 💫 Dan Brown, 1964 yılında doğmuştur. Amherst Koleji ve Philips Exeter Akademisi’nden mezun olduktan sonra…devamı🎭 DİJİTAL KALE
💬 Herkese merhaba arkadaşlar bugün Dan Brown'un "Dijital Kale" isimli romanıyla karşınızdayım. 400 sayfalık bilim-kurgu, polisiye ve aksiyon ögelerinin kesiştiği bir kitap.
💫 Dan Brown, 1964 yılında doğmuştur. Amherst Koleji ve Philips Exeter Akademisi’nden mezun olduktan sonra bir süre eğitim gördüğü bu okullarda İngilizce öğretmenliği yapmıştır. Yazdığı ilk roman incelemesini yaptığım "Dijital Kale" adlı eserdir. Şifre çözme ve gizli hükûmet projelerine ilgi duyduğu için böyle bir eser ortaya çıkmış. Bir matematik profesörü olan babası ile ilahiyat müzisyeni bir annenin çocuğudur. Sanat tarihçisi ve ressam olan eşi de eserlerine yardımcı olmaktadır.
🎯 Susan Flecter bir kriptograftı (şifre çözücü) ve Amerikan'ın en gizli istihbarat birimi olan NSA'nın baş kriptografçısıydı. Yıllar süren çalışmalar sonucunda TRANSLATR adlı bir şifre çözücü geliştirdiler. Milyonlarca işlemcisi olan devasa bir makine. Kırılması en zor olan şifreler bile TRANSLATR için çocuk oyuncağıydı. Gizli silahlar, nükleer kodlar, stratejik silahların konumu, terörist saldırıları TRANSLATR tarafından deşifre ediliyordu. Amerikanın elindeki bu silah dünya tarihini değiştirmişti. Bir gün bir şey oldu. TRANSLATR dış bir kaynaktan bir şifre buldu. En zor şifreleri bile çözmesi 3 saat süren bu makine 18 saatten beri bir şifreyi kırmaya çalışıyordu. Çok geçmeden gerçek açığa çıkmıştı makine bir imkansız ile karşılaşmıştı çözülemeyen bir şifreyle. Kendini sonsuz bir döngüye sokmuş sürekli kendini değiştiren bir şifre. NSA'nın başı dertteydi...
🔥 Dan Brown benim gözlemlediğim kadarıyla ailesinden ve sosyal çevresinden çok esinlenen bir yazar. Yazarlık kariyerinde annesinin, babasının ve eşinin çok etkisi var. Hayatını kitaplara iyi dökebilen bir yazar. Kitaplarındaki kurgusal karakterleri okurken çevresindeki insanlardan birer parçayı onların içine koyduğunu hissediyorsunuz. Oldum olası Dan Brown'un kitaplarını sevmişimdir çünkü tek düze, aşırı sade kitaplar yazmaz genelde. Bilimkurgu, sanat, tarih, aksiyon ögeleri birbiriyle iç içedir. Kitaplarının salt aksiyondan yana öğretici bir tarafıda vardır. Hem eğlendirir hem de öğretir. Bu tarz gerilim ve aksiyon romanlarında bence en önemli faktör merak unsurunu canlı tutmaktır. Bunu başarabildiğini düşündüğüm yazarlardan biridir Dan Brown. Kurgusal anlamda diğer eserlerine nazaran daha zayıf bir kitap olduğunu düşündüm Dijital Kale'nin. Ama bu sizi çok fazla rahatsız etmiyor tabii ki. Yine de okuması eğlenceli bir kitap oldu benim için. Bilimkurgu, polisiye ve gerilim severlere öneririm.