📚 İstisnasız her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının okuması gereken bu eser, ülkemizin en saygın bilim insanlarından biri olan Prof. Dr. Celal Şengör'ün on yıllara yayılmış bilimsel yazı ve makalelerinin derlemesinden oluşuyor. Kitap 7 bölüme ayrılıyor: 1 - Bilim Tarihi Bilimin kendisini…devamı📚 İstisnasız her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının okuması gereken bu eser, ülkemizin en saygın bilim insanlarından biri olan Prof. Dr. Celal Şengör'ün on yıllara yayılmış bilimsel yazı ve makalelerinin derlemesinden oluşuyor.
Kitap 7 bölüme ayrılıyor:
1 - Bilim Tarihi
Bilimin kendisini ve günümüzdeki durumunu iyi anlamamız açısından bilim tarihini okumak gerçekten çok önemli. Hocamız bu kısımda bilimin doğuşu, Toroslar adının kökeni, Pirî Reis haritasının asıl hikayesi gibi çeşitli konulara değinerek, bilim tarihi boyunca yaşanan hadiselerden dersler çıkarmamızı umuyor.
2 - Bilim Felsefesi
Bilim yapmak istiyorsak, bilim felsefesini de iyi anlamamız gerektiğini herhalde hepimiz biliyoruzdur. Bu bölümde bilimin metodolojisinin nasıl olması gerektiğini ve bilimde tenkidin nasıl yapıldığını çeşitli konu ve şahsiyetler üzerinden irdeliyoruz.
3 - Popüler Bilim Yazıları
Kitabın diğer altı kısmına yerleştirilemeyen ve çeşitli konuların incelendiği popüler bilim yazıları bu bölümde toplanıyor. Önceki bölümde bahsedilen bilim metodolojisinin, araştırma yaparken nasıl uygulandığını bu bölümde net bir şekilde Celal hocanın ağzından dinliyoruz.
4 - Bilim Sosyolojisi
Diğer bölümlere kıyasla oldukça kısa olan bu bölümde bilimin halk ile olan ilişkisinin nasıl olması gerektiğine değiniliyor.
5 - Eğitim
Bu uzun bölümde; Atatürk'ün bilim insanı profili, eski Milli Eğitim Bakanımız Hasan Ali Yücel'in eğitime olan katkıları ve üniversitelerin günümüzdeki durumu gibi konular üzerinden, her şeyin temelinde eğitimin olduğuna maalesef pek de iç açıcı olmayan hikayelerle şahit oluyoruz.
6 - Nekrolojiler ve Anı Yazıları
Oldukça kişisel olan bu bölümde Celal hoca, ülkemizin ve dünyanın önde gelen bilim insanlarını ve bazılarıyla yaşadığı anılarını güzel bir anlatımla bizlere sunuyor.
7 - Kitap Tanıtımı
Kitabın önceki bölümlerinde bahsi geçen bazı önemli eserlerin tanıtımı bu bölümde yapılıyor.
***
Bu kitabı keyifle okudum, ancak okurken bir o kadar da hüzünlendim. Celal hocanın 30 sene önce ulusumuzun cahilliğine ve liyakatsiz hükumetlerin vurdumduymazlığına olan sitem ve feryatlarının bugün dahi geçerliliğini koruduğunu görmek gerçekten Türk milleti için ne utanç verici... Bu kadar zamanda hiç mi bir şey değişmez? Bilimin doğduğu, üstünden nice medeniyetlerin geçtiği, uğrunda sayısız canın verildiği bu toprakların günümüzdeki hâli gerçekten canımı yakıyor.
Bu kitaptan çıkarılacak tonla ders olduğundan sindire sindire okumanız gerektiğine inanıyorum. Okumanızı birkaç haftaya yaydığınız takdirde pek çok konuda dünya görüşünüz değişecek, büyük bir farkındalık kazanacak, günümüzün bilimsel, sosyolojik ve politik durumlarına farklı bir çerçeveden bakacaksınızdır.
Okuduğum her satırda ulu önderimiz, başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün ileri görüşlülüğüne ve şahsiyetine hayranlığım katlanarak arttı. Vefatından sonra bu güzel cumhuriyetimizin onun gibi birisini yetiştirememiş olması ne kadar üzücü...
"Bilim ve fen nerede ise oradan alacağız ve her ulus kişisinin kafasına koyacağız. Bilim ve fen için kayıt ve şart yoktur."
- Mustafa Kemal Atatürk, 27 Ekim 1922, Bursa öğretmenlerine
***
Bana bu kitabı hediye eden değerli arkadaşıma çok teşekkür ederim. İyi ki varsın...