💀 KISA KES 💬 Herkese merhaba arkadaşlar. Bugün Leigh Russel'ın "Kısa Kes" romanıyla karşınızdayım. Tür olarak polisiye ve gerilim türünde olan "Kısa Kes" romanı 414 sayfalık bir roman. Şu uyarıyı yapmadan da geçmek istemiyorum. Kitabın çevirisinin çok kaliteli olmadığını aynı…devamı💀 KISA KES
💬 Herkese merhaba arkadaşlar. Bugün Leigh Russel'ın "Kısa Kes" romanıyla karşınızdayım. Tür olarak polisiye ve gerilim türünde olan "Kısa Kes" romanı 414 sayfalık bir roman. Şu uyarıyı yapmadan da geçmek istemiyorum. Kitabın çevirisinin çok kaliteli olmadığını aynı zamanda baskı kaynaklı yazım hataları olduğunu unutmayın. Elimdeki baskının ne zamana ait olduğunu bilmiyorum çünkü yazmıyordu. Yeni basım bulabilirseniz belki basım hataları düzeltilmiştir ama eski basım bulursanız aklınızda bu bulunsun.
🧩 Ben bir hayvanım diye geçirdi içinden. Avına yaklaşan ve onları kapana kıstıran bir hayvan. Tıpkı doğadaki gerçek avcılar gibi. Avının izini süren, kovalayan, yorulmasını bekleyen ve uygun zamanı bulunca boğazına dişlerini geçirerek boğan bir leopar gibiyim. Bu sırada avı tam karşısındaydı. Lyceum Park'ta tam karşısında sarışın güzel bir kız duruyordu. Güzel bir kızdı. Tam da onun avına uygun bir avdı. Gizlice ve sinsice yaklaştı ona. O fark etmeden ellerini tutup ağzını kapattı. Sık çalılığın içine çekti ve gözlerden kayboldu. Gözlerinin içine baktı avının. Sonra elleri onun boğazına kenetlendi. Son nefesini verişini ve ölüşünü zevkle izledi. Başarılı bir avcıydı. Ama bu onun ilk ve son avı değildi...
💥 Öncelikle burada yine uyarmak istiyorum. Çeviri konusunda gerçekten kötü bir roman olmuş. Bunun dışında baskı hatalarıda zaman zaman okuma zevkini bozabiliyor. Anlamsız kelimeler ve cümleler sizi demotive edebilir kısacası.
🔪 Polisiye romanları kendimi bildim bileli sevdiğim bir tür olmuştur. John Verdon, Tess Gerritsen, Mario Mazzanti, Agatha Christie, Ahmet Ümit, Arthur Conan Doyle gibi bir sürü polisiye yazarından polisiye kitapları okudum. Polisiye kitapları için kurgu çok önemlidir. İyi bir kurguyla kitaplarınız örmez ve ince noktaları birbirine bağlama yeteneğinden uzaksanız kesinlikle polisiye yazarı olmamalısınız bence. Her kitap bir kılıçtır. Kurgu ise bunun bileme taşıdır. Zayıf kurgular kılıcı körleştirir. Güçlü kurgular ise keskinleştirir. Şu an yorumu yaptığım "Kısa Kes" kitabı ise çok basit bir kurguya sahipti. Merak unsurunu çok canlı tutamıyordu. Sıradan ve basit bir anlatım tekniğine sahipti. Mesela dedektiflerin katili yakalama yöntemleri, teknikleri ya da katilin profilinin iyi anlatılamaması gibi sebeplerden kurgu aşırı zayıflamış. Polisiye okuyan okurlar sadece dedektiflerin olayı çözümü için değil katilin kişiliği, motivasyonu ya da idealleri için de bu kitapları okurlar. İyi bir polisiye romanı çıkarmak için sadece dedektifleri değil katili de çok iyi çizmeniz gerekir bence. Çünkü birisini öldürmek bütün modern toplumlarda ya da semavi dinlerde yasaklanmıştır. Birini öldürme dürtüsüne sahip kişilerin iç dünyası ise hep merak unsuru olmuştur. Bu kitapta da katil yarım yamalak anlatılmıştı. Kısacası kurgunun zayıflığı, karakterlerin iyi betimlenmemesi gibi unsurlar okuma zevkini azalttı diyebilirim.
🔥 Sevgili dostlarım her kitap bir hikayedir. Her kitabın hikayesi yazarın kendisi ile başlar. Son durağı ise okuyucusunun yorumudur. Hakkında hiç yorum görmediğim bu kitap hakkında da bu yüzden yorum yapmak istedim. Çünkü yarım kalmış hikayelerden hiç hoşlanmam. Bana sorarsanız okumanızı çok önermeyeceğim bir kitap. Ama polisiye tutkunuyum diyorsanız bir göz atabilirsiniz bence.