Spoiler içeriyor
Felsefe; Sokrates öncesi çocukluk, Sokrates dönemi ergenlik ve Sokrates sonrası ise olgunluk felsefesi olarak dönemlere ayrılır. Bunun en temel sebebiyse: Sokrates öncesinde dış çevreye yönelen ve onu anlamlandırmaya çalışan bir felsefe söz konusuyken Sokrates'in insana dönmesidir. Diğer filozofların doğa hakkında…devamıFelsefe; Sokrates öncesi çocukluk, Sokrates dönemi ergenlik ve Sokrates sonrası ise olgunluk felsefesi olarak dönemlere ayrılır. Bunun en temel sebebiyse: Sokrates öncesinde dış çevreye yönelen ve onu anlamlandırmaya çalışan bir felsefe söz konusuyken Sokrates'in insana dönmesidir. Diğer filozofların doğa hakkında yaptıkları yorumlar sebepleri açıklarken amaçlarını açıklayamadıklarından bunu gereksiz bulmuş ve 'Gaye'ye yönelmiş, insanın hayattaki amacına odaklanlanmıştır.
"Sokrates, 'faydasız' diyerek, İyonya biliminin insanın kendisi ve doğru yaşam yolu hakkında bilgi edinmek açısından bir fayda içermediğini kastediyordu; ona göre insanın en önemli ve esas meselesi buydu. "Yaşamın kaydedilmemiş geçmişteki başlangıcını bilemesem de", diye düşündü Sokrates, "yaşamın buradaki ve şimdiki amacını bilebilirim."
İnsanın mutluluğuna odaklanmış, iyi olanı aramıştır.
"Çünkü benim, paranız ve servetiniz için değil, vücudunuz için değil, her şeyden önce ruhlarınızın mükemmeliği için çalışmanıza, ve bunu en büyük önceliğiniz yapmanız gerektiğine genç, ihtiyar hepinizi ikna etmekten; hem kamusal, hem özel hayatta, iyiliğin servetten gelmediğini, ama serveti ve diğer şeyleri yapanın insan için gerçekten değerli olan iyilik olduğunu söylemekten başka bir vazifem yok."
"-kendi ruhuna sahip olmakta mutluluk bulacaksın; fakat doğru olduğunu bildiğin şeyi yapmak hiç de zevkli olmayabilir; bu sana fakirliğe ve acı çekmeye mal olabilir ve eğer toplumla çatışmaya girmekten kaçınamazsan, hapis veya ölümle de sonuçlanabilir. Eğer bu koşul sağlanamazsa, çıkarcı bir duygu esiri haline gelebilirsiniz ve eğer egoizminiz güçle desteklenirse insanlığın bir düşmanı, toplumu yok etmeye hakkı olduğunu sanan bir kurda dönüşebilirsiniz."
Platon, Sokrates'in aksine dış doğanın bütün sahasını da kucaklamıştır. Sokrates'in öğrencisi olduğundan onun etkisinden çıkamamış, düşünceleri gaye ahlakının geliştirilmesi etrafında şekillenmiştir.
"Ruhun mükemmelleştirilmesi insan kozmozundaki harmoninin onarılmasıdır."
Aristoteles ise Platoncu olarak başladığı serüvenine, Formlar dünyasından vazgeçerek devam etmiştir. Platon'un öteki dünyacılığından kaçıp bu dünyaya dönmeye ve sağduyu felsefesiyle yeniden bağ kurmaya çalışmıştır. Potansiyel enerji kavramının bilim dünyasında yer edinmesine olanak sağlarken nesnelerin yok olabileceğini ama değişim ve zamanın yok olmayacağını savunur.Uzayda sürekli ve bitmeyen tek değişim dairesel harekettir böyleyse kendisi hareket etmeyen fakat harekete sahip olan bir şey olmalıdır. Böylece başlangıcı ya da sonu olmayan bir enerji -Tanrı- kavramı ortaya çıkar.
" Sokrates dünyanın düzenini en iyisine göre kuran ilahi bir akıl istiyordu. Platon'un mitolojik ilahiyatı bu talebi karşılıyordu; fakat Arisyoteles'in Tanrısı ne dünyadaki düzeni planlar, ne de iyi bir amaç için çalışır. Tanrının kendisi, kendi mükemmelliğini tefekküre dalmış bir nihayettir."