Not: 3 kitabı ayrı ayrı değerlendirmek yerine tek bir başlıkta genel bakışlar olarak topladım.. Kitabı kurgusu ve işlenişi bakımından çok sevdim. Belki sevme sebebim distopya türünü seviyor olmamdır. Şahsen özgün bir kurgu, farklı bir yaklaşım, bunların yanında da insanlara bazı…devamıNot: 3 kitabı ayrı ayrı değerlendirmek yerine tek bir başlıkta genel bakışlar olarak topladım..
Kitabı kurgusu ve işlenişi bakımından çok sevdim. Belki sevme sebebim distopya türünü seviyor olmamdır. Şahsen özgün bir kurgu, farklı bir yaklaşım, bunların yanında da insanlara bazı şeyleri gözler önüne sürüyor..
Kitabı kesinlikle tavsiye ederim, zaten beyaz perdeye de uyarlanılmış. Uzun süreli ve çok bilindik bir eser olsa da yeni okumamın sebebi fazla popüler veya sevilen şeylere hemen başlama gibi bir özelliğim olmaması sanırım :D
Bundan sonraki kısım benim kitap ile ilgili çıkarımlarım. Çoğunlukla spoiler yani..
**SPOİLER**
Mıntıkalarda göze çarpan bir nokta var. 1'den 12'ye kadar numaralandırılmış mıntıkalar, insanlar arasındaki sınıflandırma, seviye sistemi; yani bir nevi Kast Sistemi de denebilir.
Hatta 1.mıntıkada mücevherlerle ilgili olması, yani zenginlik varken 12.mıntıkada madenler, yani yerin dibine denilebilecek bir seviye gözler önünde. 13.mıntıka zaten tamamen yer altında.. Yani aslında seviye farkı bu şekilde sembole dökülmüş. 1.mıntıka zenginlik refah ve en iyi iş.. 12.mıntıka da zorlu yaşam şartları, zorlu bir meslek.. Her seviye ile yoksulluk ve zorluk artıyor, bu da bu şekilde gözler önüne seriliyor.
Bir diğer şey de, bu seride de her şeyde bulunan iki erkek sorunsalı var: Bir kız; ve onu isteyen iki erkek. Bu erkeklerde de karakterlerindeki bariz fark gözler önüne serili durumda: Peeta saf, temiz, başkalarını düşünen, tamamen iyi niyetli bir insan. Gale ise yasakları çiğnemekten çekinmeyen, yeri geldiğinde öldürmekten korkmayan, fazlasıyla cesur.
Elbette bu noktada yaşam şartları göz ardı edilemez, Peeta el bebek gül bebek büyütülmüşken, Gale rahat görmemiş bir kişi..
Aslında burada özellikle belirtmek istediğim nokta, zıtlıklar..
Kitabın kurgusu tamamen birbirine zıt şeylerle bir araya gelerek bi tür kombinasyon oluşturuyor, birbirini tamamlayacak biçimde..
Mesela bunlara bir örnek de, Katniss'in kendini düşünerek oyunlarda hareket etmesi, çoğunlukla bencilliğin gözler önünde olmasına rağmen Peeta'nın sürekli onun iyiliğini istemesi, insanları insan olduğu için öldürmekten sonuna kadar çekinmesi..
Veya Başkentteki insanlar daha çok yemek için isteyerek kusarken; başkent dışındakilerin açlıktan dolayı ölüyor olması..
Bu ve bunun gibi zıtlıklar bence farklı bir üslup şeklinde önümüze geldiği için akıcı ve güzel bir kurgulama ortaya çıkarmış.
Elbette insan düşünüyor, bu kadar vahşete karşılık nasıl insanlar bunu eğlence olarak görebiliyor ve bu 70 yılı aşkın süredir karşı çıkılmadan devam ediyor? Bu kısmı ise distopik bir kurgu diyerek es geçmeyi tercih ettiğimi söyleyebilirim.
Bunların yanında değinmek istediğim bir nokta da şu: Süregelen belli bir düzen varsa ve o düzene kimse karşı çıkmıyorsa; o olaylar ne kadar absürt ve akıl almaz olsa bile sürü psikolojisi ile insanların kabullenmesi, garipsememesi kaçınılmazdır..
Böyle durumlarda, tahmin edilemez küçücük bir başkaldırı bile sisteme karşı çıkmadır, bir nevi isyandır. Büyük olaylar, küçük adımlarla başlar.. O sebeble bu durum ney olursa olsun, bir şeyi değiştirmek istiyorsanız adım atmaktan korkmayın, o adımın ne kadar büyük etkilere sebep olacağını bilemezsiniz. Cesur olun..
Daha birkaç şey söylenebilse de..sanırım bu kadar yeter :)
Şimdiden iyi okumalarr ✨
(2 kitabı okudum sadece ve şuan 3.kitaptayım..ona göre, eksikler olmuşsa affola :)
-. - . -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -. -.
🍁“İnan bana bir şeyleri yok etmek, yapmaktan çok daha kolay."
🍁"Nazik insanlar bir şekilde kalbimde kendilerine yer bulmayı her zaman başarırdı."
🍁"...burası ölmek için fena bir yer değil, diye geçiriyorum."
🍁"Durum gayet iyi. Ailem güvende. Onlar güvende olduğu sürece, hiçbir şey çok kötü sayılmaz."