Bilim, Edebiyat ve tabii ki Aşk Solaris filmi 1972 Rusya yapımı bir bilim kurgu filmidir. Film Stanislaw Lem'in aynı adlı kitabından uyarlanmıştır. Stanislaw Lem'in çok tanınan bilimkurgu romanı 1961 yılında basılmış, üç defa sinemaya uyarlanmıştır. Solaris, bilinçsiz sıvı anlamına geliyor.…devamıBilim, Edebiyat ve tabii ki Aşk
Solaris filmi 1972 Rusya yapımı bir bilim kurgu filmidir. Film Stanislaw Lem'in aynı adlı kitabından uyarlanmıştır. Stanislaw Lem'in çok tanınan bilimkurgu romanı 1961 yılında basılmış, üç defa sinemaya uyarlanmıştır. Solaris, bilinçsiz sıvı anlamına geliyor. Filmi izlediğinizde bilgi edineceksiniz baya.
Konusundan kısaca bahsedecek olursak:
İnsanoğlu yine uzay merakı ve 'nereden geldik?' sorusuyla bir şeyler buluyor. Bu filmde dikkat çekici bir nokta da insanlığın dünyayı tüm evrene yayma arzusu var. Yani tüm evreni bilmek istiyor, dünya ile sınırlı kalmak istemiyor. Filmde bir gezegen keşfedilir ve bu gezegende garip bir sıvı var. Tabii ki yine bir baş karakterimiz ve onu bulan garip olaylar.
Filmde aşk ön planda. Filmin bir ara konusu aşk oldu bildiğiniz ama göze çok batmadı. İnsanların duygusal işkencesi nasıl olur mesajı iyi aktarılmış oldu bu sayede.
Filmde o kadar edebi söz geçiyordu ki ve o kadar güzel replikler vardı ki bayıldım. Ayrıca felsefenin bilime rağmen unutulmayacağının da mesajı var. Filmi izlediğinizde Yunan heykelleri dikkatinizi çeker umarım.
1972 yılına rağmen gerçekten çok kaliteli bir yapım olmuş; çekim olsun konu olsun oyunculuk vs hepsi gayet başarılı idi. Sadece filmde yer yer siyah beyazdan renkliye geçmesi ve bazı yerlerde ise gri tonlarının olmasının nedeni tam olarak neydi çözemedim ama şu sonuca vardım: siyah beyaz çekimi daha güzel gösteriyordu o kısımlarda, gri tonlar ise sabahın erken saatlerini kastediyor. Renkli kısımlarda zaten filmin kendisi renkli.
Ben filmde psikolojik tahlilleri daha fazla görmek isterdim yani beni biraz daha şaşırtması ve özellikle psikoloji konusunda bilgi verilmeli idi. Ancak film daha çok bilimsellik üstünde durduğu için bir şey de diyemiyor insan. Bir diğer ve önemli sorun ise film kafanızda birçok soru işareti bırakarak bitiyor maalesef bu yüzden puan kırdım özellikle, ayrıca sonlara doğru sanki film biraz gereğinden fazla uzatılmış gibiydi yani bence film için 2 saat 47 dakika fazla idi.
Tabii filmdeki ses efektlerinin yarattığı gerilimin mükemmelliğini geçemiyeceğim. Ses efektleri yerinde ve başarılı idi.
Eğer bilim kurgu seviyorsanız kesinlikle böyle eski yapımları öneririm. Günümüzde bilim kurgu gerçekten yeterince iyi değil. Neden yeterince iyi değil onu da henüz tam çözemedim.
Neyse fazla uzatmadan burada bitireyim. Keyifli izlemeler dilerim. Filmden birkaç alıntı bırakayım.
Puanım : 7
.
"İnsan bilgi edinmek için yaratıldı. "
"İnsanlığı utanç kurtaracak"
"Biz hayatı anlamdırmak için sorgularız."
"Kaybedecek şeyleri severiz."