Beynim filmi sindirmeye çalışıyor bu yüzden bazı kaynaklardan da yardım alarak aklımdakileri toparlayıp eleştirimi yazabildim. Rüyaların başka gerçekliklere açılan pencereler olduğu, muazzam güçlerinin yanında gerçeklik tarafından sınırlandırılamayacak sonsuzlukta genişleyebildiklerini, gerçek hayatta canımızı sıkan sorunların rüyalarda kendini gösterdiğini ve rüyalarımıza nüksettiğini…devamıBeynim filmi sindirmeye çalışıyor bu yüzden bazı kaynaklardan da yardım alarak aklımdakileri toparlayıp eleştirimi yazabildim.
Rüyaların başka gerçekliklere açılan pencereler olduğu, muazzam güçlerinin yanında gerçeklik tarafından sınırlandırılamayacak sonsuzlukta genişleyebildiklerini, gerçek hayatta canımızı sıkan sorunların rüyalarda kendini gösterdiğini ve rüyalarımıza nüksettiğini bunlarla beraber rüyaların absürdlüğüyle karmaşasıyla iyi araya getirmiş bir Anime
Animenin kopuk , karmaşık, absürt, katmanlı olması bir ara ne izliyorum gibi düşüncelere sürüklemediğini söyleyemem fakat rüyaların da absürt ,anlaşılması güç olmasından kaynaklanıyor. Bunu karmaşık bulsam da filme ara sıra odağımı yitirdiğini söyleyebilirim. Yanisi detaylara dikkat edilip bunların filmin ilerleyen bölümlerinde bir anlam kazandıran bol göndermeli ve animeler arasında klasik sayılan bir anime
Animeden beklediğimden daha çok gönderme var diyebilirim. Bu göndermelerden bazılarını anlamak için araştırma yaptım bir çok filmin sahnesine de gönderme içeriyor . Animede bahsetmeye değer onca detay var ama benim dikkatimi çeken ve yazmaya değer olanlardan bahsettim.
Bilim kurgulara bayılırım Animeleri pek sevdiğimi de söyleyemem bu filminde İnception’la olan konu paraleliği sayesinde keşfettim. Hatta İnception’nın bu filmden etkilenip benzer iki üç sahne bile kulanılmış diye okudum. Bunu kanıtlayan Resmi bir kaynak görmedim. Nolan’la yapılan izlediğim röportajlarda da böyle bir şeye rastlamadım ama bu benzerlik açıklıyor her şeyi sanki.
Filmde ne diye mavi kelebeklerin sık kulanıldığı merak ettim ve tabiki de bunlar da bir olaya gönderme olduğunu seziyordum. Hatta sizinle de paylaşayım;
Bosna ve Kosova’daki katliamlarda öldürülen sivillerin gömüldüğü toplu mezarların yeri bilinmiyordu, ki pek çoğu hala bilinmiyor. Söylenenlere göre toplu mezarların saklanmasında gösterilen itina pek az şeyde gösterilmiş. Mezarlar hem derin kazılmış hem de üstü kapatıldıktan sonra çevrenin doğal bitki örtüsüne uygun olarak yeşillendirilmiş. Bugüne kadar toplu mezar bulma işiyle ilgilenen insanların kullandıkları yöntemler (uydu resimleri vb) bu yüzden pek işe yaramamış. Mevcut coğrafyanın belli bazı bölgelerinde kelebek nüfusunda ciddi artışlar gözlemlenmiş. Bu bölgeleri inceleyen uzmanlar, bitki örtüsünde de tuhaf bir zenginleşme keşfetmişler. Toplu mezarlara gömülen cesetler toprağa karıştıkça toprağın besleyiciliğini artırmışlar ve bu da bölgede bulunan misk otu ya da yavşan otu olarak bildiğimiz bitkinin coşup fışkırmasına ve yalnızca bu bitki ile beslenen mavi kelebek nüfusunun artan besin miktarına paralel olarak artmasına sebep olmuş. Bunun nasıl olduğunu anlamak için araştırma yaparlarken bu yerlerin altındaki cesetlere ulaşmışlar, araştırma derinleşmiş ve toplu mezarlara ulaşmışlar.
Paprikanın kelebeklerle yok oluşu bu olayla böyle bağdaştırılmış
Animeyi yaratan kişinin bu tip göndermeleri filme ayrı bir tat ve derinlik kazandırdığını söyleyebilirim.
Oipidus’a yapılan göndermede çok iyiydi.
Son olarak filmin son sahnesinden bahsedeyim.
Spoiler varrrrrrrrrrrrrrrrrr❌❌❌❌❌
Paprika orda bir dengeden bahsediyor
"Kadın-erkek, iyi-kötü, siyah-beyaz
Ancak o zaman, her şey dengesini bulmaktadır."
Sondaki Dr. Chiba'nın robot tarafından yutulması ve onun sonra kendini de feda etmesi bu yüzdendir. Her şeyin dengede olması gerekir.
Böylelikle her ikisinin de birleşmesi ile yeni bir Dr. Chiba doğması ve başkanı yutması çünkü çocukken gelişme evreleriyle iyiyle kötüyü de yutup o vakit ki haline geri gelmiştir en sevdiğim detay da bu oldu.
Ben böyle yorumladım siz nasıl yorumladınız bilmem ama
Spoiler Bitttttttttttttttttti✅✅✅✅✅✅✅
Bu kadardı dostlar
8.5/10