Spoiler içeriyor
Bu akşam DiCaprio izlemek istediğim için ismini yazdım ve ilk çıkan filmi açtım o film de bu filmdi. Meşhur bir GIF varya DiCaprio arkasında havai fişekler eşliğinde ağır çekimde kadehini uzatıyor o sahnenin yer aldığı film. Öncelikle söylemeliyim ki film…devamıBu akşam DiCaprio izlemek istediğim için ismini yazdım ve ilk çıkan filmi açtım o film de bu filmdi. Meşhur bir GIF varya DiCaprio arkasında havai fişekler eşliğinde ağır çekimde kadehini uzatıyor o sahnenin yer aldığı film.
Öncelikle söylemeliyim ki film için verilen emek alenen ortada o parti sahnelerinde aşırı şatafattan resmen gözlerimi kısmak zorunda kaldım. İlk yarısında beklediğim verimi alamadığımı söylemeliyim ama devamında olay örgüsü birleşerek netlik kazandı ve daha sürükleyiciydi. Ha şunu da söylemeliyim ki 1920’li yıllardan bahsediliyor ama lana del rey’in şarkısına ve başka günümüz şarkılarına yer vermişlerdi. Açıkçası bu bana baya absürt geliyor. Zaten dönem müzikleri kesinlikle kendine yetecek düzeyde ve verimlilikte neden bunu yapıyorlar anlamıyorum?
Neyse konuya gelecek olursak yazar Nick muhteşem Gatsby’nin evinin yanına taşınıyor Gatsby davetsiz olarak katılan partisi için ona davetiye gönderiyor ve olaylar başlıyor. Daha önce yine bi benzetme yapmıştım ama değinmeden edemeyeceğim film bana Martin Eden’in konusunu hatırlattı ama burada “Bir zamanların altın serabı artık midemi bulandırıyordu.” farkındalığını yaşayan Gatsby değil Nick’di. Yine de tema aynıydı filmin başında Daisy hayat felsefesinden biraz bahsetmişti aslında “…hemşireye erkek mi kız mı diye sordum ve kız olduğunu söyledi ve ağladım, iyi ki kız. umarım aptal olur. Bu dünyada bir kızın olabileceği en iyi şey budur. Aptal bir güzel… Parlak ve değerli şeyler hızla solar gider ve geri gelmezler.” Tüm yaşamını gösteriş ve şöhrete kavuşmaya adayan Gatsby’nin amacı aslında Amerika’nın en zenginlerinden olan Daisy’nin kocası ile boy ölçüşebilmekti. Yani buna Daisy’i kazanmak da diyebiliriz tabi. Tüm hayatını ona adamıştı onun için zengin olmaya. Daisy kocasına durumu açıklarken Gatsby’nin geçirdiği öfke patlaması Daisy’i Gatsby’den vazgeçirmek için yeterli bir sebepti. Ve evet Daisy için Gatsby parlak ve değerli bir şeydi hızla soldu gitti.. Daisy arkasına bakmadı bile. Ahhh ah Gatsby’nin bir kusuru vardı… Vurulduğunda bile çalan telefonun sebebinin Daisy olduğuna emindi.. İyi oldu gözü açık gitmedi adamın.. Son bir alıntı ile sözlerimi bitireyim..
“Çok uzun yol katetmişti ve hayali ona öyle yakın görünmüş olmalı ki gerçekleşmemesi imkansız gelmiştir ancak bu fırsatını çoktan kaçırdığını görmedi. Gatsby yeşil ışığa inanıyordu her yıl bizden uzaklaşan keyifli geleceğe. Bizden kaçtı ama bu önemli değil. Yarın, daha hızlı koşacağız daha ileriye uzanacağız ve güzel bir sabah devam ediyoruz akıntıya karşı kürek çekip sürekli, geriye düşerek geçmişe.”