Spoiler içeriyor
Hitler Almanya'sı Doğu Avrupa cephesinde savaşı Sovyet Rusya'sına karşı kıran kırana devam ettiriyor. Güneyden ise Amerika Normandiya kıyılarına çıkartma yapıp ilerlemeye başlıyor. Fakat Hitler'in bazı generalleri Almanya'nın savaşı kaybedeceğini biliyorlar ve ağır zayiata uğramadan Müttefik Kuvvetler'le ateşkes imzalayıp barış anlaşmasının…devamıHitler Almanya'sı Doğu Avrupa cephesinde savaşı Sovyet Rusya'sına karşı kıran kırana devam ettiriyor. Güneyden ise Amerika Normandiya kıyılarına çıkartma yapıp ilerlemeye başlıyor. Fakat Hitler'in bazı generalleri Almanya'nın savaşı kaybedeceğini biliyorlar ve ağır zayiata uğramadan Müttefik Kuvvetler'le ateşkes imzalayıp barış anlaşmasının sağlanmasını istiyorlar.
Hatta öyle ki, Hitler'in bazı askerleri Yahudilere yapılan etnik kıyıma şahit olduktan sonra Hitler'den daha da soğuyorlar ve ona karşı nefretleri körükleniyor.
Darbe girişiminin baş mimarı ise Afrika cephesinden gelen Claus von Stauffenberg'tir. Bu kişinin rütbesi albaydır. Cephede savaşırken tek gözünü ve kolunu kaybetmiştir. Bu yüzden de onu göz maskesiyle tanırız.
Darbe planı ise şöyle:
Önce Hitler'in bulunduğu odaya Stauffenberg çantayla bomba yerleştirecek, ardından patlama mahalini terkedecek, o anda Hitler masanın üstünde büyüteçle haritayı inceleyeduracak, bütün muhaberatın iletişim hatlarını kesecekler, her tarafa Hitler'in ölüm haberini yayıp bütün kamu kurumlarını ele geçirip Hitler yanlısı subayları tutuklayarak hükümeti ele geçirdiklerini ilan edecekler.
Hitler'in yerine getirecekleri yeni cumhurbaşkanı ise Ludwig Beck olacak. Bu adam Kara Kuvvetleri Komutanı bir general ayrıca.
Stauffenberg Hitler'le toplantı esnasındayken birinci suikast girişimi başarısız olur.
İkinci suikast girişimi ise 20 Temmuz'da gerçekleşir. Ancak toplantıda Hitler'in en yakın adamı Himmler olmamasına rağmen bu yapılır. Hitler'in masasının dibine çantanın içindeki bomba bırakılır. Bomba zaman ayarlıdır. Stauffenberg bombayı bıraktıktan sonra uzaklaşır ve uçakla Berlin'e gider.
Bomba büyük bir infilak ile patlar. İletişim kesilir. Her tarafa Hitler öldü haberi yayılır. Ve ardından darbe harekâtı başlar. Buna ise Valküri Operasyonu adı verildi. Darbe emrini korgeneral Paul von Hanse verir. Hanse'nin emrine göre enformasyon bakanı Goebbels ve Himmler gibi Hitler'in sadık adamlarının tutuklanıp tasfiye edilmesi gerekiyordu.
Suikastı gerçekleştiren Stauffenberg büyük sevinç ve gurur içindedir. Hitler'in öldüğüne çok emindir. Kendisini bir kahraman gibi hissediyor.
Stauffenberg'i destekleyen Hitler karşıtı askerler de darbeye katılıyor. Berlin'i ele geçiriyorlar. Paul von Hanse'den emir alan tümgeneral Otto Ernst Remer Berlin'de Hitler'in enformasyon bakanı Goebbels'in ayağına gider. Sizi tutuklama emri aldım, tutuklusunuz der. Goebbels ise hiç oralı bile olmaz. Goebbels elindeki telefonu Remer'e uzatır ve telefondaki Hitler'in ta kendisiydi! Hitler telefonda Remer'a ben ölmedim, darbeci ve suikastçı bütün vatan hainlerini tutuklayın ve öldürün emri verir. Sonrasında ise Remer Goebbels'in odasından çıktıktan sonra emrindeki askerlere darbe teşebbüsünde olan kişileri tutuklamaları emrini verir. Ve bütün oklar Hitler'e komplo düzenleyen askerlere döner. Hitler'in ölmemesi suikastçılarda büyük şaşkınlık yaratır. Hitler ulusa seslenişte yaptığı açıklamada, kulak zarı patlaması ve hafif yanık dışında yara almadım demektedir. Suikastan sağ kurtuluşunu ise Tanrı'nın inayetine bağlar.
Bütün komplocular tutuklanır, kimisi kurşuna dizilir, kimisi ise piyano ipiyle boğularak öldürülür.
En başta albay Stauffenberg kurşuna dizilir. Hitler'in yerine gelmesi planlanan Ludwig Beck öldürülür.
Kim bilir belki de bu suikast ve darbe başarılı olsaydı Almanya belki de II. Dünya Savaşı'ndan bu kadar da yara almayacaktı. Belki de Almanya Doğu ve Batı Almanya olarak ikiye bölünmeyecekti. Tarih severlere bu filmi kesinlikle tavsiye ederim. Filmi izlerken kendimi sanki o dönemleri yaşıyormuş gibi hissettim. Özellikle tarihi bir olayı zihninizde canlandırıp hafızanızda oturtmanız açısından bu film oldukça başarılı. Puanım 10/9. Filme 10/10 verirdim ama film Almanca olmadığından 1 puan kırıyorum. 🙂 İyi seyirler diliyorum.