♥︎Evet, Freud'un Psikanalitik kuramının oral ve anal dönemine ait bilgiler vermiştik şimdi ise bir sonraki dönem olan fallik dönem hakkında birkaç şey yazmak istiyorum. ♥︎Erkek çocukların annelerine kız çocukların ise babalarına neden düşkün olduğunu düşündünüz mü? Sırf annesi ya da…devamı♥︎Evet, Freud'un Psikanalitik kuramının oral ve anal dönemine ait bilgiler vermiştik şimdi ise bir sonraki dönem olan fallik dönem hakkında birkaç şey yazmak istiyorum.
♥︎Erkek çocukların annelerine kız çocukların ise babalarına neden düşkün olduğunu düşündünüz mü? Sırf annesi ya da babası olduğu için mi yoksa cinsel kimlik oluşturduklarından dolayi mi? Belki de sadece tesadüftür.
♥︎Freud'un psikanalitik kuramında, fallik dönem, çocuğun cinsel kimliğini keşfettiği ve cinselliğiyle ilgili merakının arttığı evredir. Bu dönem, yaklaşık 3 ila 6 yaşları arasında yaşanır ve özellikle çocuğun cinsel organlarına odaklanır. İşte fallik dönemin özellikleri ve bu dönemin çocuğun ilerleyen yaşamındaki etkileri:
♠︎Cinsel Kimlik ve Merak:
♥︎Fallik dönemde çocuk, cinsel organlarına ve cinselliğe ilişkin merak duyar. Bu dönemde, çocuklar cinsel organlarıyla ilgili keşifler yaparlar ve bu konuda sorular sormaya başlarlar. Bu sorular genellikle anne ve babaları strese sokarlar ancak hiç streslenecek bir durum yoktur. Anne ve babalar sorulara sorular ile karşılık vererek çocuğun bu konudaki bilgilerini sınamaları gerekir. Ve unutulmamalıdır ki bu eğitimler zamanı gelince verilmelidir.
♥︎Cinsel organlarına olan odaklanma, çocuğun cinsel kimliğini ve cinsel benliğini oluşturmasına yardımcı olur. Ayrıca, cinsellikle ilgili merak, çocuğun cinsel gelişimini ve cinsel kimliğini anlamasına yardımcı olur.
♥︎Ayrıca bu yaşlarda çocuklar bu keşife yönelik oyunlar oynarlar. Bu oyunlardan birisi de “Doktorculuk” oyunudur. Burada dikkat edilmesi gereken durum bu oyunları oynarken arkadaşıyla arasında 1 yaş olmasıdır aksi takdirde farklı sorunlar ortaya çıkabilir.
♥︎Ayriyeten bu yaşlarda “çocukluk mastürbasyonu” denilen bir durum ortaya çıkar. Aileler bunu fark ettiği takdirde sakin olmalı ve aynı zamanda çocuğun dikkatini farklı yöne çekmeleri önemlidir.
♥︎Fallik dönemde, çocuklar ebeveynlerine karşı cinsel duygular yaşarlar. Erkek çocuklar, annelerine karşı romantik duygular beslerken, kız çocuklar da babalarına romantik duygular beslerler.
♠︎Oedipus Kompleksi (Erkeklerde):
♥︎Oedipus kompleksi, erkek çocukların annelerine romantik duygular besleyip, babalarından korkma eğilimi göstermelerini ifade eder. Bu kompleks, çocuğun cinsel kimliğinin oluşumuyla ilişkilidir.Erkek çocuk, annesine olan romantik duyguları nedeniyle babasını bir rakip olarak görür ve ondan korkar. Bu yaşlarda erkek çocuklara şaka da olsa pipini keserim cümlesi kesinlikle kurulmamalıdır. Çünkü Freud'a göre çocuk zaten babasından iğdiş edilirim korkusu güdebilir.
♠︎Elektra Kompleksi (Kadınlarda):
♥︎Elektra kompleksi, kız çocukların babalarına romantik duygular besleyip, annelerinden kıskançlık duyguları yaşamalarını ifade eder. Bu kompleks, kız çocuğun cinsel kimliğinin oluşumuyla ilişkilidir.Kız çocuk, babasına olan romantik duyguları nedeniyle annesini bir rakip olarak görür ve ondan kıskançlık duyar. Hatta bu yaştaki kız çocuklarının anneleri gibi makyaj yapma, annesinin topuklu ayakkabılarını girip babasına kendini gösterme eğiliminde bulunabilirler. Bunun anlamı da annem bunları yaparak babamı elde etti ben de yaparsam babam annemi bırakır ve sadece ben olurum düşüncesidir.
♥︎Penis kıskançlığı, genç bir kızın cinsiyetler arasındaki anatomik farklılıkların farkına vardığı fallik evrede ortaya çıkar. Freud’un güç ve otoritenin sembolü olduğuna inandığı penis eksikliği nedeniyle kız çocuğu aşağılık veya kıskançlık duyguları yaşayabilir.
♥︎Bu teoride, kız çocuğu penis arzusunu babasına yöneltebilir ve bu da bir başka Freudyen kavram olan Electra kompleksinin gelişmesine yol açar.
♠︎Saplantılar ve Mizaç Oluşumu:
♥︎Fallik dönemde yaşanan deneyimler, çocuğun ilerleyen yaşamında saplantılı davranışlar ve mizaç özelliklerinin oluşumunu etkileyebilir. Örneğin, Oedipus veya Elektra karmaşasıyla başa çıkma süreci, çocuğun ilişkilerinde ve kişilik özelliklerinde belirli saplantılar geliştirmesine yol açabilir.Ayrıca, bu dönemde yaşanan deneyimler, çocuğun cinsellikle ve cinsel kimlikle olan ilişkisini şekillendirir. Bu da ilerleyen yaşamlarında romantik ilişkilerde ve sosyal ilişkilerde belirli mizaç özelliklerine sahip olmalarına neden olabilir.
》Bu yazımızda Fallik dönemin özelliklerine değindik, örnekler verdik. Geçmişe dönüp baktığımızda bazı şeyleri hatirlayamayabiliriz ancak bu durumların olmadığı anlamına gelmez.
Daha önce de bahsettiğim gibi her şeyin tek bir nedeni yoktur, belki de bu dönemler sadece yanılgıdır belki de değil her şey araştırmaktan geçer.
İyi geceler diliyorum.