Spoiler içeriyor
Kafesteki Kuş "Her insan bir gün Tadacaktır ölümü Hazır olsan da Olmasan da.." Ölen çoğu karakter, hiç beklemediğimiz anlarda ve şekillerde öldü. Belki de en ironiği, Eren'in Armin'i bir titanın ağzında kurtarması ve kendisinin titan tarafından yenmesi sırasında söylediği, "Ben…devamıKafesteki Kuş
"Her insan bir gün
Tadacaktır ölümü
Hazır olsan da
Olmasan da.."
Ölen çoğu karakter, hiç beklemediğimiz anlarda ve şekillerde öldü. Belki de en ironiği, Eren'in Armin'i bir titanın ağzında kurtarması ve kendisinin titan tarafından yenmesi sırasında söylediği, "Ben burda ölemem, daha dış dünyayı göreceğim." lafına rağmen final bölümünde Mikasa tarafından kendi dev titanının ağzında öldürülmesidir.
"Melek miydi o alacakaranlık göklerden inen?"
Sezon 4 Finali Special Filmi: Mikasa bir sahnede "melek" olarak tasvir edilir.
"Şeytan mıydı o çatlaklardan sızan?"
Attack on Titan hikâyesi boyunca Eren duvarların dışına çıkmayı arzulayan bir ideali kafasında şartlandırır. Duvarların dışına çıkmak için, kendi deyimiyle "dış dünyayı görmek ve anlamak için", ne olursa olsun özgür olmak için, Eren duvarların çatlaklarından denebilecek bir zorluktaki durumdan azmiyle çıkar ve dış dünyayı dümdüz eder. Floch ise Eren için "o bizim şeytanımız" diye bahseder ki dış dünyanın insanları da Eren'i şeytan olarak tasvir eder.
"Savaşacağız kalbimizdeki kederle
İlerliyoruz aci ve azimle
Boyun eğme sen
Yazılı kaderine"
Dikkat edilmesi gereken bir şey var ki burada "kaderine boyun eğmeyen kişi" Eren'dir. Kendi geleceğinden aldığı birkaç anı ile kaderi ortaya çıkıyor. Halbuki bunlar zaten, onun arzuları oluyor. Arzularını dizginleyemiyor ve gördüğü gelecek yaşanıyor. Bu yüzden Eren Reiner'a "Muhtemelen biz böyle doğduk."diyor. Yine bu yüzden Eren "kaderimin kölesiyim" demiyor, animenin son bölümünde, "özgürlüğümün kölesiyim" diyor. Her ne kadar arzularından utanç duysa ve onların gerçeklesmesini bir süre engellemeye çalışsa da daha sonrasında yaşanacak geleceği kabulleniyor ve "ilerlemeye devam ediyor". Eren sonunda kavuşacağı özgürlüğü görmek istiyor.
...
"Hiç kimse edilmesin
Hayatından kasten mahrum"
...
Bu düşüncede olan Eren karakteri, dünyanın çoğunu yok ediyor. Bu da işin ironik tarafı.
Yukarıda, Vogel im Käfig (Kafesteki Kuş) şarkısından sözler ve yorumları...
Aşağıda WMID şarkısı ve birkaç yorum...
"Her insan özgür doğar
Söyle bana, var mı bundan bir şüphen?
Biz yarattık bu kafesi
Küçük bir kuş bile özgürce uçar
Üzerinden kafesin"
...
"Hepimiz özgür doğduk, hepimiz, özgür!
Bazıları buna inanmayabilir, bazıları bunu elimizden almaya çalışabilir, canları cehenneme!"
Eren Yeager 1. Sezon
Eren'e göre her insan özgür doğar ve bunu kendisinden almak isteyenlerler için Eren, "Ben de onlarınkini alırım." tabusu koyar. Yani Eren kendisini şartlandıran ve yaşama hakkını tehdit eden bir dünyayı istemez. Tehditi bırakın, Eren hiçbir insanı istemez. Çünkü o, dış dünyayı "yanan sular" gibi birkaç küçük hevesle hayal etmiştir. Bu çocukça bir hayaldir, Armin'in ailesinden bulduğu kitabında gördüğü ve kendini şartlandırarak "bomboş bir dünya" diye tasvir ettiği, kendisininin Rumblig'i gerçekleştirmesinin asıl nedenidir. ( Arkadaşlarını kahraman yapma, adayı kurtarma ve Ymir lanetine son verme gibi diğer nedenler de var.)
"Ben bunu istedim, dünyayı dümdüz etmek istedim. Neden bilmiyorum ama bunu yapmak zorundaydım."
Eren Yeager
Şarkı sözleri animeler için çoğunlukla ayırt edici bilgiler vermez. Pek de alakası olmayan bazı alanlara sapabilirler. Ancak Attack on Titan burada kalemi eline farklı biçimde alıyor. Kendi epik şarkılarında, animede işlenen birçok tema şiirsel sözlere dönüştürülüyor.
"Bu ufkun ardında neler göreceğiz?" diye soruluyor WMID'de ve bu ufuk, animenin 4. Sezonun 28. bölümünde belli oluyor. Kurucu dev gücünü kontrol eden Eren, milyonlarca dev titanla "düşman" dediği insanların topraklarına giriyor. Masum veya değil, herkesi aynı şartlarda eziyor, geçiyor. Sonra ise hatırlıyor, intikamını. Ve biz de belki de gelmiş geçmiş en büyük intikamı izliyoruz. İşte o zaman anlıyoruz ki ufkun ardından çıkan şey düşmandan ve ona duyulan intikamdan başkası olmuyor.
Eren Yeager oldukça katmanlı ve iyi yazılmış bir karakter. Özellikle 4. sezonda bu durum arşa çıkıyor ve Nietzsche'nin üstinsanına bir açı veriyor. (İddialı ama doğru.)
Sonuçta bu şarkıların daha fazlası var. Hepsi kafesteki kuşun etrafında dönen bir trajedi üzerine kurulu. İyinin ve kötünün ötesinde bir anakarakter ve alttan yedirilmiş bir felsefesi olan Attack on Titan için kesinlikle birebir örtüşen şarkılar.