Doğanın güzelliği ve düzeni karşısında büyülenmek...✨ Birinci bölüm: Dünyanın farklı yerlerini kısaca gösteriyor. Afrika'da Amerika'ya kadar. İkinci bölüm: BUZULLAR Antarktika ve Georgia adasındaki yaşamdan bahsediyor. Beni en şaşırtan bilgi yaz aylarinda artık buzların daha çok erimesi nedeniyle deniz aygırlarinin karada…devamıDoğanın güzelliği ve düzeni karşısında büyülenmek...✨
Birinci bölüm: Dünyanın farklı yerlerini kısaca gösteriyor. Afrika'da Amerika'ya kadar.
İkinci bölüm: BUZULLAR
Antarktika ve Georgia adasındaki yaşamdan bahsediyor.
Beni en şaşırtan bilgi yaz aylarinda artık buzların daha çok erimesi nedeniyle deniz aygırlarinin karada sığınacak yer bulamaması, üst üste binmesi ve bundan yorgun düşüp dinlenecek yer bulmak için bazılarının uçurum sayılabilecek kayanin tepesine çıkarak daha sonra acıktıkları için denize geri dönmek isterken, karaya değil buzullara alışık olmalarından dolayı, yüzlercesinin tek tek tepeden kayıp yere çakılması oldu maalesef. Korkunç bir görüntüydü.
"Arktik, gezegenimizin diğer yerlerine göre iki kat daha hızlı ısınıyor. 2040'a kadar buradaki okyanusta yaz aylarında hiç buz kalmayacak."
Üçüncü bölüm: YAĞMUR ORMANLARI
Erkek kuşların dans etmeden önce pistlerini yapraklardan tek tek temizlemeleri ve dişilerin de en derli toplu olanı seçmesi olayı çok tatlı👌🏻
Ayrıca, ısırdığı zaman oluyordu galiba, bir karıncanın içinden büyüyen mantar beni dehşete düşürdü. Sadece karınca değil diğer hayvanların da görüntüleri vardı, çok ilginç.
Bize en yakın türlerden olan orangutan yavrusunun bağımsız olması için 10 yıl gerekiyormuş. Gösterilen orangutan türü dal parçalarıni kullanarak böcek yakalamayi keşfeden amazondaki tek orangutan türüymüş.
İnsanların doğaya müdahalesi sonucu haftada 100 orangutan kaybedildiği tahmin ediliyormuş.
Her yıl 15 milyon hektar tropikal orman kaybediliyormuş maalesef.
Dördüncü bölüm: SIĞ DENİZLER
Mercanların, deniz kestanelerinin öneminden ve kaybolan mercan alanlarından bahsediliyor. Ayrıca köpekbalığı ve diğer balıkların avlanma yöntemlerini, insanların düzensiz avlanmaları sonucu ortaya çıkan besin değeri düşük olan deniz analarının çoğalması gibi manzaraları gösteriyor.
Köpekbalıkları vahşi hayvanlar ve avlanırken onları izlemek ürkütücü ancak insanların onları avlayıp nesillerini tüketecek noktaya getirmeleri çok daha ürkütücü.
Beşinci Bölüm: ÇÖLLER VE ÇAYIRLAR
İlgimi çeken bilgi küçük korubeni kelebekleri dalda bir tırtılken kendilerini ipek lifleriyle aşağı sarkıtıp yere iniyorlar. Oradan da karıncalar tutup kendi karınca yuvalarına götürüyor. Orada kraliçe arı gibi sesler çıkararak karıncaların larvalarının yanında 2 sene boyunca karıncalar tarafından beslenmelerini sağlıyorlar. Pupa evresine geçtikten sonra ise koza gibi bir şeyin içinden dışarı kelebek olarak çıkıyorlar. 2 sene sonunda ilk defa karınca yuvasından dallara çıkıp uçmaya başlıyorlar🦋
Son 100 yılda vahşi kaplanların sayısı %95 azalmış. İnanılmaz bir sayı.
Altıncı bölüm: AÇIK DENİZLER
Mavi balinalardan bir zamanlar 300.000 tane bulunurken son 100 yılda avlanmaları sonucu sadece 1000 tane kalmışlar.
Fitoplanktonlar (denizde sürüklenen mikroskobik bitkiler) soluduğumuz oksijenin yarısını üretiyorlarmış.
Atılan derin balık ağları derin deniz mercanlarını taradığı için yarısını yok etmiş. Bu derin deniz mercanlari çok çok yavaş büyüdükleri için iyileşmeleri yüzyıllar alacak.
Albatroslar karadan uzakta tek başlarına yaşarlar.
Sadece köpek balığı yüzgeci çorbası yapmak için yılda 100 milyon köpek balığı öldürülüyormuş.
Balinalari yapılan eylemler sonucu imzalanan uluslararası bir anlaşma ile eski sayılarına ulaşmalarının sağlanması gibi küresel çapta bir çaba ile okyanusları da iyilestirebiliriz.
Kambur balinaların sesinde garip bir rahatlatıcılık var✨
Yedinci Bölüm: TATLI SULAR
Avusturalyanin ortası, normalde hiçbir canlı orada yasayamazken 10 yılda bir muson yağmurlari ile nehir yatakları dolarak Eyre gölünü oluşturur. Pelikanlar Avustralya nin kiyilarindan buraya göç ederler ve bir çoğunun gölü görmeden ölmesine rağmen hala gölün doldugunu nasıl anlayıp geldikleri bilinmiyor.
Tatlı suların 2/3si kutuplarda donmuş halde bulunuyormuş.
Iuguza şelalesinin büyük bir çoğunluğu Amazon yağmur ormanlarındakj orman üst bitkilerinden buharlasmasiyla geliyormuş. Bir ağaç günde 1000 litre su verebilirmiş. Her gün ormandan 20 milyar ton su çıkıyormuş.
2. Sezon
GÖÇLER