⚜️İlkler serimizin yeni konuğu... 🌐 İşte karşınızda Türk sinemasının ilk sesli filmini siz değerli raf kullanıcılarına gururla sunuyorum efendim... Muhsin Ertuğrul hakikaten zamanının ötesinde bir adam ya... Böylesi şu zamanda yok biliyor musunuz. Dünyada ilk sesli sinema filmi 1927'de sergileniyor.…devamı⚜️İlkler serimizin yeni konuğu... 🌐
İşte karşınızda Türk sinemasının ilk sesli filmini siz değerli raf kullanıcılarına gururla sunuyorum efendim...
Muhsin Ertuğrul hakikaten zamanının ötesinde bir adam ya...
Böylesi şu zamanda yok biliyor musunuz.
Dünyada ilk sesli sinema filmi 1927'de sergileniyor. Üzerine 1929 büyük buhranı çöküyor kapitülasyonlarını kaldırılması ve onların kalan borçları ödenmesi vesaire derken ülkemizin bir buhran ve kuruluş döneminde olduğu hengamda Muhsin Ertuğrul vizyonuyla sadece 4 sene gecikmeli bir şekilde Türk sinemasında sesli film çekiyor.
Şöylesi bu zamanda bulunsa Türk sineması hakikaten çığır atlaması gerekir.
Sadece bu da değil neredeyse Türk sinemasının bütün ilklerinin altında bu imza var.
Kültür bakanlığı yerinde olsam fahri bir devlet hizmet madalyası vesaire ile ödüllendiririm bu büyük şahsiyeti...
Düşünün 1. Dünya Savaşı'ndan çıkmışsınız yetmemiş bir İstiklal Harbi geçirmişsiniz yetmemiş birçok kriz ve bu buhran içerisindesiniz ama hala sanat ve sinema için ilkleri muadilleri ile denk kalite ve zamanda üretiyorsunuz.
Böyle bir şey hakikaten yok ya helal olsun...
İstanbul Sokakları'nda 1931 yılında İpek Film tarafından çekilen bir Türk müzikal, dram filmidir. Film ayrıca dönemin yüksek maliyetli filmleri arasında yer almaktadır. Muhsin Ertuğrul'un yönetmenliğini üstlendiği filmde Semiha Berksoy, Hazım Körmükçü, Talat Artemel, Behzat Butak, İsmail Galip Arcan ve Bedia Muvahhit gibi oyuncular yer almaktadır.
İlk ortak yapım ve sesli filmi Türk filmi olduğu için 1930'lu yılların en popüler filmlerinden birisi oldu. Film Mısır, Türkiye ve Yunanistan ortak yapımıdır. Filmde Türkçe, Fransızca, Arapça ve Rumca gibi farklı dillerde konuşulmaktadır. Film, Atina'da bir haftada altı bin kişi tarafından izlenerek büyük bir başarı elde etti. Film Türkiye'nin yanı sıra Kahire ve Atina'da çekilmiştir.
Aynı kadına âşık olan iki kardeşin yaşamlarında meydana gelen sıra dışı olaylar konu edilmektedir. Kardeşlerden Rahmi bir bankada çalışmaktadır ve şarkıcılık yapan bir kadına âşık olmuştur. Ancak bu kadınla kardeşi Talat'ın da ilişkisi bulunmaktadır. Rahmi artık işle aşkı karıştırmaya başlamış ve bankanın parasını da âşık olduğu kadınla birlikte harcamaya başlamıştır. Bankanın durumu fark etmesi uzun sürmez ve Rahmi bankadaki işinden atılır. Ayrıca Rahmi'nin kullandığı bankanın parası da ailesinden tahsil edilir. Aile ise bu borçla birlikte tüm birikimini kaybetmiştir. Talat bu durumu oldukça sinirlenir ve Rahmi'nin yanına gittiğinde Rahmi ile şarkıcı kadını sarhoş bir halde bulur. Şarkıcı kadının ortağı olan bir kadın ise Rahmi'nin içkisine uyuşturucu ilaçlar atmıştır. Talat Rahmi'ye saldırdığı sırada buradaki içinde uyuşturucu bulunan içkiyi kardeşinin üzerine atar ve içki Rahmi'nin gözlerine gelir. Gözlerine uyuşturuculu içki gelen Rahmi kör olur. Daha sonra yaptıklarından pişman olan Talat kardeşinin gözlerini tedavi ettirmek için doktorlara gider. Ancak Talat'ın bu sırada başındaki tek sorun kardeşini kör etmesi değil ayna zamanda iftiraya da uğramasıdır ve kardeşi ile uğraşırken bu sorun ile de başa çıkmak zorundadır. Ayrıca Rahmi'nin gözlerinin tedavisi için doktorlar oldukça fazla miktarda para istemişlerdir. İki kardeşin aklına zengin olan dayıları gelir. Fakat dayıları bu esnada ölmüştür ve dayılarından miras kalan tek ev çıkan yangında para etmez hale gelmiştir. Filmin sonlarına doğru ise Mısır’lı bir yazar olan Semira Hanım, Rahmi’yi ameliyat ettirir ve kardeşler eski mutluluklarına kavuşurlar.