Az önce rastgele bir blogda karşıma çıkması ile nostalji yaşadığım bir konuyu buraya da taşımak istedim. Medyada pek fazla yer verilmese de her zaman için özellikle ilgimi çeken bir konu olmuştur. Buyursunlar. "Byron Kahramanı" ya da "Byronik Kahraman" (Byronic Hero)…devamıAz önce rastgele bir blogda karşıma çıkması ile nostalji yaşadığım bir konuyu buraya da taşımak istedim. Medyada pek fazla yer verilmese de her zaman için özellikle ilgimi çeken bir konu olmuştur. Buyursunlar.
"Byron Kahramanı" ya da "Byronik Kahraman" (Byronic Hero) adı verilen edebi terim, Lord Byron'ın kişiliğinden esinlenilerek ortaya konmuş, kendisinin çalışmalarının büyük bir çoğunluğuna da yayılmış olan bir tür tiplemedir. Şairimiz gibi, bu tipleme de "en büyük yeteneği ve tutkusu olan, topluma ve sosyal kurumlara karşı hoşnutsuzluk, hiyerarşi ve ayrımcılığa (her ikisine de sahip olmasına rağmen), ölüm veya sosyal kısıtlamalar ile aşkın önüne geçilmesine karşı bir duruş; isyan, sürgün, hoş olmayan gizli bir geçmiş, kibir, aşırı güven veya öngörü eksikliği" ve nihayetinde kendine zarar veren bir tavra sahiptir.
"Aşktan aciz veya yalnızca imkansız bir aşka muktedir olan Byron Kahramanı, sonsuz bir acı çeker. Yalnızdır, uyuşuktur, durumu onu tüketir. Canlı hissetmek isterse şayet, bunu kısa ve yıkıcı bir eylemin korkunç coşkusu içinde yapmalıdır."
— Albert Camus, The Rebel
Bu tipleme Romantizm döneminde öne çıkmıştır. Nadiren bir Kahraman, çoğunlukla Anti-Kahraman'dır (zaman zaman Anti-Kötü Adam veya sadece bir Kötü Adam da olabilir). Byronvari kahramanlar, ideallerine rağmen sosyal açıdan kınanacak şekillerde hareket edebilen ve ana akım topluma kesinlikle aykırı olan, derinden kusurlu bireylerdir. Byronvari bir kahraman kimseye boyun eğmeyeceği veya değiştirmeyeceği inançlara sahiptir, iç çatışmaları oldukça romantikleştirilmiştir ve kendisi mücadeleleri ve inançları üzerinde kafa yorar ve bunlarla boğuşur. Bazıları geçmişlerinde karanlık suçlar veya trajediler ima edilerek tasvir edilebilmektedirler, ki bu da toplumsal izolasyona, reddedilmeye, sürgüne veya bir tür kanun kaçağı muamelesi görmeye yol açmaktadır. Ancak bu husus, hikaye içerisinde kahramanın kendisine yönelik edindiği kaçınılmaz bir yok edici rolünü de oynamaktadır.
Byronik kahraman, çoğunlukla isyan ve üstünlük duygusunu paylaştığı "Übermensch" kavramı ile de örtüşebilmektedir. Benzer şekilde, ikisi de başkalarını umursamadan kendi arzularını takip ederken kötülüğe karşı açık bir ilgi duymadıklarından dolayı Pragmatik Kötü Adam olabilmektedirler. Eylemlerinin kötü olduğunu kabul edebilir fakat hedeflerine ulaşmanın başka bir yolu olmadığını da ifade edebilirler.
Bazı Temel Özellikleri:
- Genellikle erkektirler ve hem görünüşleri hem de kişilikleri açısından çekicilik ve karizmaya sahiptirler. Bu yeteneklerini sosyal ve romantik hakimiyet elde etmek için kullanırlar.
- Duygusal olarak hassastırlar, bu da duygusal çatışmalara veya ani ruh hali değişimlerine yol açabilmektedir.
- Çok zeki, anlayışlı, gelişmiş, eğitimli, kurnaz ve uyumlu fakat bencildirler.
- Kendilerini yoğun bir şekilde eleştirirler ve iç gözlem yaparlar. Karanlık ve düşünceli olarak tanımlanabilirler.
- Alaycı, dünyadan bezmiş ve yorgundurlar; çoğu zaman gizemli, karanlık ve sorunlu bir geçmişe sahiptirler.
-Başkalarının felsefelerine aldırmadan kendi felsefelerimi yaşama konusundaki yoğun dürtüleri ve kararlılıkları çoğunlukla büyük bir çatışma yaratmaktadır ve olur da başarısız olurlarsa olaylar trajik bir sonla, başarılı olurlarsa devrimle sonuçlanabilmektedir.
Meşhur Byronik Kahramanlar:
Erik/Hayalet - Operadaki Hayalet
Grendel - Beowulf
Heathcliff - Uğultulu Tepeler
Lestat - Vampirle Görüşme
Lucifer/Şeytan - Paradise Lost
Severus Snape - Harry Potter
Tyler Durden - Fight Club
Anakin Skywalker - Star Wars
Batman
Kaptan Jack Sparrow - Karayip Korsanları
Michael Corleone - Baba
Q - Star Trek
V - V for Vendetta
Wolverine - X-Men
Örnekler çoğaltılabilir. Aklınızda bir karakter ya da eser varsa, edebi eser ya da kitap olmak zorunda değil, yorumlarda tartışabiliriz.