Yeni bir arkeolojik bulgu... Bilim insanları, MÖ 4. yüzyıla tarihlenen ve iki başsız sfenks tarafından korunan, Yunan tarihinin en büyük mezar alanını keşfettiler. 21. yüzyılın en önemli arkeolojik keşiflerinden biri olarak kabul edilen Amfipolis antik mezarı, bir grup uzman tarafından…devamıYeni bir arkeolojik bulgu...
Bilim insanları, MÖ 4. yüzyıla tarihlenen ve iki başsız sfenks tarafından korunan, Yunan tarihinin en büyük mezar alanını keşfettiler. 21. yüzyılın en önemli arkeolojik keşiflerinden biri olarak kabul edilen Amfipolis antik mezarı, bir grup uzman tarafından gün yüzüne çıkarılmıştır. Mezar, Yunanistan'ın Doğu Makedonya bölgesindeki Mesolakia Köyü yakınlarındaki Kasta Höyüğünde yer almaktadır. Ben de hâlâ daha Makedonya'dayken bu haberi size de aktarmak istedim.
Antik çağlardan kalma yapı, çevresi 500 metre olan bir duvarla çevrilidir. Bu duvar o kadar büyüktür ki, Selanik'in batısındaki Vergina'da bulunan İskender'in babası II. Filip'in mezarını bile gölgede bırakır. Mezar alanının büyüklüğü ve tahmini inşaat maliyeti nedeniyle ilk başta Büyük İskender'in burada yattığı düşünülmüştür. Ancak arkeolojik alanda ortaya konan bulgulara ilişkin yorum yapan uzmanlar daha sonra bu iddiaları yalanlayarak, mezarının tarihi kayıtlara göre Mısır'ın İskenderiye kentinde olduğunu ileri sürmüşlerdir.
Büyük mezar alanının girişinde kapıyı korur gibi duran iki başsız sfenks bulunmaktadır. Mezar odasında kırık mermer parçalarıyla birlikte iki sfenksten birinin başı ve kanat parçaları da bulunmuştur. Başlangıçta yapının girişi ve tüm odaları büyük taş bloklarla kapatılmış ve yapının içi büyük ölçüde kumla doldurulmuştur.
Mezar içerisinde iki muhteşem kadın heykeli de keşfedilmiştir. Her birinin uzatılmış bir kolu bulunmaktadır ve uzmanlar bunun, ana mezara girmelerini engellemek adına davetsiz misafirlere yönelik bir işaret niteliği taşıdığını düşünmektedir.
Ana mezar höyüğünün 70 metre yüksekliğinde olduğu ve tamamının doldurulması için yaklaşık 250 bin metreküp kuma ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir. Roma döneminde duvarın bir kısmı kaldırılmış ve Amfipolis Aslanı'nın kaidesinde tek parça kesme taşlar bulunmuştur.
Ana mezar odasının büyük taş bloklardan yapıldığı, kutu şeklindeki yapının tamamının tabana gömüldüğü ve kesme taşlarla döşendiği ortaya çıkarılmıştır.
Yunanistan Kültür Bakanlığı, kompleksin içerisinde ahşap bir tabuta ait çiviler ile kemik ve camdan yapılmış dekoratif öğeler bulunduğunu da bildirmiştir. İlginç olan kısım ise mezarın içerisinde beş kişiye ait kalıntılar keşfedilmesidir. Ölenlerden birinin 60'lı yaşlarında yaşlı bir kadın olduğunu belirten uzmanlar, iki orta yaşlı erkeğin ve yakılmış bir bebeğin kalıntılarına da ulaşıldığını belirtmişlerdir.
Uzmanlar, bugüne kadar bulunan diğer antik yerleşim yerleriyle kıyaslandığında mükemmel durumda olan Amfipolis mezarının, antik mimarinin "benzersiz bir örneği" olduğunu düşünmektedirler.
Yunanistan'ın gururla ev sahipliği yaptığı bu anıtsal yapının titizlikle restore edilmesi için kapsamlı çalışmalar yürütülüyor ve çok yakında ziyaret için halka açılması planlanıyor.