Spoiler içeriyor
İshaan Awasthi, iki çocuklu bir ailenin küçük çocuğudur. Ailesinin ilgisi ve sevgisiyle büyümüştür, ilkokul çağlarındadır. İshaan; ailesi, komşuları ve öğretmenlerinin tamamı tarafından yaramaz, tembel ve inatçı bir çocuk olarak görülmektedir. Üçüncü sınıfın ilk dönemini bitirdiğinde, ailesi onun tamamen başarısız olan…devamıİshaan Awasthi, iki çocuklu bir ailenin küçük çocuğudur. Ailesinin ilgisi ve sevgisiyle büyümüştür, ilkokul çağlarındadır. İshaan; ailesi, komşuları ve öğretmenlerinin tamamı tarafından yaramaz, tembel ve inatçı bir çocuk olarak görülmektedir. Üçüncü sınıfın ilk dönemini bitirdiğinde, ailesi onun tamamen başarısız olan dersleri sebebiyle onu yatılı okula gönderir. İlkokul müdürünün İshaan’a özel eğitim verilmesi önerisini şiddetle reddeder. İshaan, ailesine bağlı bir çocuktur ve onlardan ayrı kalmak, onu daha da hırçın yapar. Hırçınlığı, yatılı okuldaki öğretmenlerin sert tutumu sebebiyle hiçbir şekilde fayda vermez. Aksine onu sürekli cezalara mecbur bırakır. İshaan zamanla hissizleşir ve depresyona sürüklenir. Onu bu durumdan kurtaracak olan kişi, geçici olarak okula gelen Ram Shankar Nikumbh’ isimli resim öğretmenidir. Nikumbh, özel eğitim öğretmenidir ve hastalıklara karşı bilinçlidir. İshaan’ın durumunu araştırdıktan sonra, onun disleksi olduğunu ailesine söyler. Zorlu geçen bir ikna sürecinin ve özel eğitimin sonunda İshaan, yaşıtları gibi başarılı bir öğrenci olur. Özellikle resim alanındaki yeteneği ile ün kazanır.
İshaan’ın annesi, ona karşı en ılımlı yaklaşan kişidir. Onu hatalarından döndürmeye ve ona yardım etmeye çalışır. Diğer yandan hatalarının sebebini sorgulamaz, tıpkı babasının düşündüğü gibi düşünür: İshaan tüm bunları yaramazlık ve tembellik sebebiyle yapmaktadır. Annesinin ve babasının bu yaklaşımı, İshaan için en büyük engellerden biridir.
İshaan’ın babası, günümüz dünyasında kalıplaşmış başarı kıstasları çevresinde düşünen bir adamdır. Oğlunun resim ile ilgilenmesini basitser, gerçek bir mesleğe ihtiyacı olduğunu düşünür. Tamamen hayal dünyasında yaşamakta olan ve kendi dünyasında mutlu olan İshaan’ın neye eğilimli olduğunu ya da isteklerini önemsemez. Diğer yandan, onun disleksi olabileceğini başlangıçta kabullenmez. Özel eğitim önerisini reddetme sebebiyle disleksiyi kabullenmeme sebebi aynıdır. Oğlunun engelli ya da hasta olabileceği gerçeğini kendine hakaret saymaktadır. Bu yaklaşımı sonlara doğru azalsa dahi, İshaan’a çok zarar vermiştir. Onu anlamaması, yaramazlıkları sebebiyle sürekli ceza vermesi ve iyi bir şekilde onun eğitimini-sağlığını takip etmemesi, İshaan için olumsuz sonuçlar doğurmuştur.
Okuldaki yaklaşımlardan ilki, İshaan’ın sınıf öğretmeninindir. Ona yaklaşım biçimlerinden biri yeterince güzel ve iyiyken diğeri kötüdür. Birinci yaklaşımı, yani iyi yaklaşımı: Onun başarısız olduğu durumlarda ona destek olması ve diğer öğrencilerin rencide etmesine izin vermemesidir. İkinci Yaklaşımı, yani kötü yaklaşımı: Onun başarısızlığını yaramazlığa bağlamasıdır. İshaan’ın “özel” bir çocuk olduğu fikrini hiç düşünmemiştir ve okuma zorluklarını, anlama zorluklarını dikkate almaz.
Okuldaki yaklaşımlardan ikincisi, okul müdürlerinin yaklaşımıdır. İshaan’ın ilk gittiği okulun müdürü, İshaan’ın bir sorunu olabileceğini tahmin etmiştir. Ancak onu özel eğitim veren bir kuruma yönlendirmesi çok iyimser bir bakış açısı sayılamaz. Yatılı okuldaki müdürün desteğiyle ve sağladığı imkanla İshaan, eğitimi normal bir öğrenci gibi alabilmiştir. Her çocuğun aynı hızda ve aynı yönlerde gelişemeyeceği gerçeğini ilk müdürün de anlaması ve ona destek olması gerekirdi. Ancak bunu yapmak yerine onu dışlamayı tercih etmiştir.
Okuldaki yaklaşımlardan üçüncüsü -aynı zamanda en önemlisi- , resim Öğretmeni Nikumbh’ın yaklaşımıdır. O, İshaan’ın davranışlarına bakarken yargılayıcı değildir. Onun yaramaz bir çocuk olmaktan daha ciddi sorunları olduğunu düşünmektedir. Diğer tüm öğretmenlerin kalıp, zorlamaya ve disiplin üzerine kurulu olan ders verişlerinin aksine Nikumbh, öğrencilere özgür alan sunan bir öğretmendir. Onların yaratıcı yönlerini açığa çıkarmak ister. Keza bunda başarılı da olur. İshaan, Nikumbh sayesinde yeniden resme tutunur ve içinde bulunduğu psikolojik buhranı atlatır.