Spoiler içeriyor
Koro, kötü yönetilen bir yatılı okula yeni atanan müzik öğretmeninin, buradaki sorunlu öğrencilerin yaşamlarını müziği kullanarak etkilemesi anlatmaktadır. Film, Pierre Morhange’ın annesinin cenazesine gittiğinde, arkadaşı Pépinot’tan müzik öğretmeninin de ölüm haberini almasıyla başlar. Pierre arkadaşından öğretmeninin tuttuğu ve kendisine bıraktığı…devamıKoro, kötü yönetilen bir yatılı okula yeni atanan müzik öğretmeninin, buradaki sorunlu öğrencilerin yaşamlarını müziği kullanarak etkilemesi anlatmaktadır. Film, Pierre Morhange’ın annesinin cenazesine gittiğinde, arkadaşı Pépinot’tan müzik öğretmeninin de ölüm haberini almasıyla başlar. Pierre arkadaşından öğretmeninin tuttuğu ve kendisine bıraktığı günlüğü alıp okumaya başladığında, zamanda geri dönüşler yaşanır. Fond de l’Etang, sorunlu erkek öğrencilere yatılı eğitim veren bir okuldur. Okul müdürü Rachin, asıl hedefi eğitimci olmak olmayan biridir. Öğrencilere karşı etki – tepki ideolojisiyle yaklaşır. Onlara sert, katı, acımasız ve anlayışsız bir tutum sergilemektedir. Müzik öğretmeni Clément Mathieu, bu okula atanır. İlk başta tamamen umutsuz ve uğraşılması zor görünen okul çalışanları ve öğrencilerle tanıştığında hevesi kaçar. Ancak bu onu yıldırmaya yetmez. O, daha ilk günden çocukların içindeki ufak ışığı görmüştür. Onlara sanatın diliyle, hakim olduğu müzik bilgisiyle yaklaşmaya karar verir. Nitekim hedefinde başarılı da olur. Bir deneme amaçlı ortaya attığı Koro fikri, öğrenciler üzerinde olumlu bir tesir bırakır. Öğrencilerin bu hali diğer öğretmenlere de yansır ve okuldaki huzursuzluk ortamı bir nebze azalır. Maalesef müdür Rachin sorun çıkarmayı kesmemiştir. Okulda tesadüf eseri gelişen yangın nedeniyle Mathieu’i kovar. Birkaç ay sonra ise kendisinin yaptığı şeyler diğer çalışanları rahatsız eder ve Rachin’i şikayet ederler. Müdür işten alınır. Öğrenciler ise hayatlarına artık daha umutlu bir şekilde devam ederler.
Mathieu, öğrencilere kendinin de bildiği en iyi yolu uygulamıştır: müziği. Müzik, bir topluluğun ifade biçimidir. İnsanları birbirine bağlama ve etkileme özelliğine sahiptir. Müzik koro gibi büyük bir topluluk ile beraber işlendiğinde, gerçek etkisini çok daha net gösterir. Anlamlarına dikkat edilmeksizin mırıldanılan notalar, sonunda tüm öğrencilerin az veya çok oranda umutlu hissetmelerine ve içlerindeki boşluğu müzikle doldurmalarına neden olmuştur.
Müdür Rachin, etki – tepki ideolojisini savunmaktadır. Bunu uygulama yöntemi yanlış olsa dahi, bakış açısı doğru sayılabilir. Rachin öğrencilere öfkeyi, şiddeti ve “kısasa kısas” tekniğinin olumsuz yönünü gösteriyordu. Öğrenciler onun bu yaklaşımını örnek alıyorlardı. Asi, hırçın ve yola gelmez tavırlar sergiliyorlardı. Mathieu ise onlara etki – tepki ideolojisinin güzel yanlarını uygulamalı olarak gösteriyordu. Onlara iyi davranıyor, hatalarını bağışlayıcılık ve iyi niyetle karşılıyordu. Mathieu’ın tavrı başlangıçta öğrencileri şaşırtmıştı ve eski davranışlarını sürdürmelerine engel olmamıştı. Ancak ilerleyen zamanlarda Mathieu’ın davranışına tepkisiz kalamadılar. Onun iyiliği, öğrencilerdeki iyiliği de açığa çıkardı. Etki, tepkiyi doğurdu.
Mondain, Mathieu’ın yöntemine uyum sağlayamayan tek çocuktur. Bunda yaşadığı psikolojik sorunlar etkili olsa da, diğer sebebi müziğe olan duyarsızlığıdır. Mondain diğer çocuklar gibi sevgiden beslenememektedir. O müziğe de yatkın değildir. Öğretmenler her ne kadar öğrencilerini eğitmekle ve onları iyi birer yetişkine dönüştürecek ideolojileri öğretmekle görevli olsalar da, her öğrencinin kurtarılamayacağı, bir gerçektir. Maalesef her öğrenci eğitime olumlu dönüt veremez. Bazen öğretmen elindekiyle yetinmeli, çoğunluğun iyiliğini düşünmelidir.
Mathieu’ın yaklaşımı, sadece öğretmenleri etkilememiştir. İşinden bıkmış ve hevesi kırılmış olan diğer öğretmenler, öğrencilerinin başarılarından umudu kesmiştir. Mathieu’ın gelip tüm öğrencileri umut dolu bir yola çekmesi, diğer öğretmenlerin de içindeki idealist öğretmeni uyandırmıştır. Mathieu, herkes için bir umut ışığı olmuştur.
Rachin, eğitimci olmak istemeyen ve bunu başarıyla yerine getiremeyen eğitimcilerdendir. Böyle eğitimciler kendi hayatları mutsuz olduğu gibi, öğrenciler için de kötü örnek olurlar. Hiç kimsenin birilerinin hayatında kötü anılar bırakmaya ve onlara işkence etmeye hakkı yoktur. Eğitimci olmak gibi bir hayali olmayan biri, buna bulaşmamalıdır.