"WATTPAD Mİ OKUYORSUN?" 🤏 Bu cümleyi ya kurmuş ya da duymuşsunuzdur. Wattpad öyle bir mecra ki ya çok seviyorlar ya da ölümüne nefret ediyorlar. 🤏 Hadi biraz daha objektif bakalım. Ne dersiniz? 🤏 Wattpad ülkeye ilk geldiği yıllarda ben yüksek…devamı"WATTPAD Mİ OKUYORSUN?"
🤏 Bu cümleyi ya kurmuş ya da duymuşsunuzdur. Wattpad öyle bir mecra ki ya çok seviyorlar ya da ölümüne nefret ediyorlar.
🤏 Hadi biraz daha objektif bakalım. Ne dersiniz?
🤏 Wattpad ülkeye ilk geldiği yıllarda ben yüksek ihtimal ilkokul sonları ya da ortaokulun başlarındaydım. Çevremde çok fazla okuyan vardı ama çoğunlukta değildiler. Dolayısıyla okuyan kesim o dönem hayli zorbalandı diyebilirim.
🤏 Şu an düşününce bu aslında çok kötü ve acımasız bir şey. Akran zorbalığının yan yatmış hâli. Birisini okuduğu bir şey yüzünden zorbalamak ne kadar adil?
🤏 Kitap okuma eylemi de artık fazlasıyla sektörel hâle geldi. Arz - Talep bu sektörün bel kemiği. Nasıl ki dönemden döneme her sektöre yeni ihtiyaçlar gelirken eskiler rafa kaldırılıyor, bu da biraz öyle. 30 yıl önce radyolar talep ediliyorken şimdi cep telefonları revaçta, değil mi? Sürekli bir evrim hâlinde yani.
🤏 Günümüze geldiğimiz zaman bir çok yeni tür çıktı. Fantastikler, bilim kurgular... Tonla! Yeni türlerden biri de "Genç Kurgu" dediğimiz, Wattpad kitaplarının da büyük çoğunluğunu oluşturan bir tür.
🤏 Her şey kendi içinde incelenmeli. Dolayısıyla bir genç kurgu türünü dünya klasiğiymiş gibi incelerseniz tabii ki sizi tatmin etmez hatta saçma gelir. Kendi içinde değerlendirdiğiniz zamansa bazı kitaplar için "Ulan hakkaten de iyiymiş aslında." diyebilirsiniz.
🤏 Wattpad uygulamasının felsefesi aslında yazar olmak isteyen ama kitap bastırma maliyetini karşılayamayacak veya sadece denemek isteyen gençler için yazı yazıp yayınlayabilecekleri bir ortam oluşturmak. Bu açıyla baktığımızda çok güzel. Tabii ki her sosyal mecrada olduğu gibi (bkz. Instagram, Twitter...) Wattpad 'de de bolca çürük var. Çürük kelimesini açmayacağım, az çok anladınız.
🤏 Yani nasıl ki bütün kitaplara çöp gözüyle bakmak yanlışsa bütün kitaplar mükemmeldir gözüyle bakmak da yanlış. Amacım, kendimce bu ön yargıyı kırmak. Umarım bir kişi bile olsa başarabilmişimdir. 🙏