Bunu biliyor muydunuz? "Yıldız meyvesi" olarak da bilinen Carambola, Güneydoğu Asya'ya özgü bir tropikal ağaç türü olan "Averrhoa carambola"'nın meyvesidir. Ağaç, Dünya'nın tropikal bölgelerinde yetiştirilmektedir, meyve genellikle Güneydoğu Asya, Güney Asya, Güney Pasifik, Mikronezya, Doğu Asya'nın bazı bölgelerinde, Amerika Birleşik…devamıBunu biliyor muydunuz?
"Yıldız meyvesi" olarak da bilinen Carambola, Güneydoğu Asya'ya özgü bir tropikal ağaç türü olan "Averrhoa carambola"'nın meyvesidir. Ağaç, Dünya'nın tropikal bölgelerinde yetiştirilmektedir, meyve genellikle Güneydoğu Asya, Güney Asya, Güney Pasifik, Mikronezya, Doğu Asya'nın bazı bölgelerinde, Amerika Birleşik Devletleri, Latin Amerika'nın bazı bölgelerinde ve Karayipler'de tüketilir. Çeşitliliğin merkezi ve "Averrhoa carambola"'nın orijinal menzili, yüzyıllardır yetiştirildiği Güneydoğu Asya'dır. Avustronezyalı tüccarlar tarafından "Langsat noni, Santol" gibi eski Avustronezyalı kültür bitkileriyle birlikte Hint Yarımadası ve Sri Lanka'ya tanıtıldı. Bu bölgelerde, Doğu Asya'da, Okyanusya'da ve Pasifik Adaları'nda yaygın olarak bulunmaktadırlar. Hindistan, Güneydoğu Asya, Güney Çin, Tayvan ve Güney Amerika Birleşik Devletleri'nde daha çok ticari amaçla yetiştirilmektedirler. Ayrıca Orta Amerika, Güney Amerika, ABD'nin Hawaii eyaleti, Karayipler, Afrika'nın bazı bölgelerinde de yetiştirilmektedir. Süs bitkisi olarak da kullanılır. Carambola'nın, Dünya'nın birçok bölgesinde "İstilacı bir tür olma riski" altında olduğu düşünülmektedir.
Carambola ağacının çok sayıda olan kısa bir gövdesi vardır ve yüksekliği 9 m'ye (30 ft) kadar ulaşır. Yaprak döker, dökülen yaprakları 15-25 cm (6-10 inç) uzunluğunda olur. Ayrıca 5 ile 11 oval yaprakçığı orta yeşil renk olur. Çiçekleri de leylak rengindedir ve mor çizgilidir. Yaklaşık 5 mm. Gösterişli meyveler ince, mumsu bir perikarpa, turuncu-sarı bir kabuğa ve olgunlaştığında suyu olan gevrek, sarı bir ete sahiptir. Meyve yaklaşık 5 ile 15 cm (2 ile 6 inç) uzunluğundadır ve oval bir şekli vardır. Genellikle 5 veya 6 belirgin, uzunlamasına çıkıntılara sahiptir. Enine kesitte bir yıldıza benzer, bu yüzden bir diğer adı "Yıldız meyvesi"dir. Et ise yarı saydamdır ve diğer yarısı açık sarıdan sarıya kadar gider. Her meyvede yaklaşık 5-15 cm genişliğinde, jelatinimsi aril ile çevrili açık kahverengi tohum olabilir. Meyveden çıkarıldıktan sonra birkaç gün içinde canlılıklarını kaybederler iki farklı carambola türü vardır: Küçük ve ekşi, daha büyük ve tatlı. Carambola meyveleri oksalik asit ve nörotoksin caramboxin içerir. Ekşi çeşitlerin oksalik asit oranı, tatlı türe göre daha yüksektir. Son yıllarda bir dizi çeşit geliştirilmiştir. Ticari olarak yetiştirilen en yaygın çeşitler arasında şunlar vardır; Tatlı türler: "Arkın" (Florida), "Yang Tao" (Tayvan), "Ma fueng" (Tayland), "Maha" (Malezya), ve "Demak" (Endonezya)/Ekşi türler: "Golden Star", "Newcomb", "Star King" ve "Thayer" (Hepsi Florida'dan). "Golden Star" gibi ekşi çeşitlerden bazıları olgunlaşmaya bırakılırsa tatlı hale gelebilir. Carambola, yetiştirildiği bölgelerde birçok isimle bilinir. Vietnam'da khe, Filipinler'de balimbing, Endonezya ve Malezya'da belimbing, Çin'de ma fen, Hindistan'da kamaranga, ve İspanyolca konuşulan ülkelerde carambolo.
Meyve genelde çiğdir ancak pişirilebilir. Ya da turşu, reçel, garnitür ve meyve suyu haline getirilebilir. Meyvenin tamamı, hafif mumsu kabuğu da dahil olmak üzere yenilebilir. Lif içermez ve üzümünkine benzer bir kıvama sahiptir. Olgun carambolalar yemek pişirirken de kullanılabilir. Güneydoğu Asya'da genelde karanfil ve şeker, bazen de elmalarla haşlanırlar. Çin'de balıkla pişirilirler. Avustralya'da sebze olarak pişirilebilir. Jamaika'da bazen kurutulur.
Resimler Wikipedia'da mevcuttur.