Günümüzde büyük barbarlıklar olarak nitelendirebileceğimiz bazı davranışların kaynağı evrimsel biyoloji açısından; erkeğin kendi genlerini aktarmış olmayı garanti etmesi amacıyla yapılıyor : Kadın sünnetleri,bakirelik, kadınların sürekli büyük bir baskı içerisinde tutulduğu durumlar bunlara örnek verilebilir. Her bir insan, kendi yavrularını gelecek…devamıGünümüzde büyük barbarlıklar olarak nitelendirebileceğimiz bazı davranışların kaynağı evrimsel biyoloji açısından; erkeğin kendi genlerini aktarmış olmayı garanti etmesi amacıyla yapılıyor : Kadın sünnetleri,bakirelik, kadınların sürekli büyük bir baskı içerisinde tutulduğu durumlar bunlara örnek verilebilir. Her bir insan, kendi yavrularını gelecek nesillere bırakmak ister. Anne, bu konuda şanslıdır çünkü zaten bu yönden aldatılabileceği bir durum oldukça istisnaidir. Fakat baba, yavrunun ona ait olup olmadığından emin olamaz. Bu durumda da ortaya bu tarz kültürler ve adetler çıkabilir. Yanlış anlaşılmasın, bu tarz barbarca adetlerin evrimsel biyoloji ile açıklanması ONLARI SAVUNUYOR OLDUĞUM ANLAMINA GELMEZ.
Elbette ki insanlarda gördüğümüz bu tarz davranışları, farklılıkları ve benzerlikleri olmakla birlikte doğada pekçok örneğine rastlıyoruz. Örneğin erkek sinekler, dişi sineklerin içine spermlerini bıraktıktan sonra cinsel yollarını kendi ürettikleri bir salgı ile kapatırlar. Bazı balıklar üreme döneminde, dişinin yumurtalarını suya dökmesini izler ve dişi yumurtayı döktükten hemen sonra spermlerini yumurtaların üzerine döküp başka erkek balıklar da dökmesin diye bekler. Bazı balıkçıllar ise komşu erkek balıkçil dişisi ile çiftlesmesin diye dişisinin yanında nöbet tutar.( ki kendisi dişisini aldatmak için de zaman kollar bunun yanında, tabi dişi balıkçılda bunu yapar.) Oldukça şasırtıcı ornekler doğada mevcut. Evrimsel biyoloji ile cinselliği anladıkça, cinsellik nedeniyle olan kıskançlıkları,yapılan cinayetleri,kavgaları vb. temel nedenini anlayabiliyoruz.
İnsanlar olarak, toplumun ailevi açıdan sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için görünüşte tek eşli olarak yaşıyoruz. Fakat çocuk bakımında tek eşliyken cinsel partner konusunda tek eşli olduğumuz azımsanmayacak bir kesim için söylenemez.Tek eşlilik şüphesiz ki yıllarca bakıma muhtaç olan insan yavruları için gereklidir.Bu yönden bir gelişim göstermemiz insan türü olarak bizi birkaç adım ileri atmıştır. Tek eşlilik sayesinde en küçük toplum olan aile, bireylerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmiş, bu sayede önceki nesillerle elde edilen bilgiler yeni nesile aktarılabilmiştir.Çok eşliliğin yaygın olduğu bir durum, küçük çapta uygun olabildiği toplumlar olsa da, her bir insan biyolojik açıdan, kendi genlerini aktarmayı istediğinden toplum içerisinde büyük karışıklıklara neden olabilirdi.Diğer taraftan yavru bakımı yalnızca annede olsaydı bu durumda da geniş çapta insan tarihinde insanın bulunduğu şartlarda, anneye altından kalkamayacağı bir yük verilmiş olurdu.Nicelik olarak da nitelik olarak da insan türü çok daha geride kalırdı.