Yazım 3 bölümden oluşmakta . İsterseniz Sokrates ile ilgili olan 2. bölüme atlayabilirsiniz. _____________________________________ 3-4 gün kadar önce her yüz sayfada bir şu anda okuduğum kitaba dair yorum yapmaya karar verdim kitap toplam 500 küsür sayfa Veeee işte dostlar bu…devamıYazım 3 bölümden oluşmakta . İsterseniz Sokrates ile ilgili olan 2. bölüme atlayabilirsiniz.
_____________________________________
3-4 gün kadar önce her yüz sayfada bir şu anda okuduğum kitaba dair yorum yapmaya karar verdim kitap toplam 500 küsür sayfa Veeee işte dostlar bu da ikinci yorumum... Şunu da eklemek isterim ki ne kadar kimsenin benim ikinci yorumumu ne zaman yapacağımı zerre düşünmediğini bilsem de bu kitaba her yüz sayfada bir yorum yapma işi çok hoşuma gitti ve yer yer sadece bilgi ağırlıklı olsa da kitap daha hızlı ilerledi.
Soffie ' nin Dünyası
Yorum No : 2
Öncelikle bu kitap adından ne kadar anlaşılmasa da bir felsefe kitabı. İsmi sizce de sanki biraz yanlış olmamış mı ?Bence Platon'dan veya Sokrates'ten mektuplar filan olabilirdi ama tabi kitabın ismine çok takılmamak lazım. Kitabımızın konusunu bu yorumumda da hatırlatayım :Kitap Soffie isminde bir kıza gelen gizemli mektuplar aracılığı ile bizlere felsefeye dair bilgiler veriyor.
Kitap felsefeye giriş kitabı olarak da düşünülebilir. Kitap çoğunlukla bilgi ağırlıklı bir kitap. Galiba şu ana kadar anlatılan filozoflardan en çok Sokrates 'in fikirlerini sevdim Bu yüzden yazının devamı Sokrates ile ilgili.
________________________________________
Sokrates ile ilgili kitaptan alıntılar: ( kısaltıldı )
.... Felsefe tarihinin belki de en gizemli şahsıdır. Tek bir kelime olsun yazmamıştır.
Sokrates zamanının çoğunu sokaklarda ve meydanlarda karşılaştığı insanlarla konuşarak geçirirdi.
Daha hayatta iken bile sırlarla dolu bir insan olarak görülen Sokrates öldükten sonra pek çok felsefi akımın kurucusu sayıldı.
Sokrates müthiş çirkin bir adammış ( ben böyle demezdim ama kitapta böyle yazmış yazar . Hayli acımasız bir tanım olmuş. Neyse en azından sonraki cümlede gönlünü almış.) İçinin ise mükemmel güzellikte olduğu söylenir.Ayrıca ne şimdi ne ne de geçmişte Sokrates gibi biri bulunamaz da denir. Tüm bunlara karşılık Sokrates felsefi uğraşları yüzünden ölüme mahkum edildi...
Sokrates 'ın uğraşındaki temel öğe , onun kimseye bir şey öğretmek peşinde olmayışıdır.O tersine konuştuğu insanlardan bir şeyler öğrenmek istediğini dile getirmiştir. Ama sadece başkalarını dinleyerek meşhur bir filozof olunmazdı elbette. Sadece başkalarını dinledi diye ölüme de mahkum etmezlerdi insanı.O genellikle konuşmanın başında soru sorardı. Böylece hiç bir şey bilmiyormuş gibi yapardı . Konuşma sırasında genellikle karşısındaki kişinin kendi düşünme biçimindeki zayıflıkları görmesini sağlardı. Sonunda konuştuğu kişinin bir köşeye sıkıştığı ve neyin yanlış neyin doğru olduğunu kendine itiraf etmek zorunda kaldığı olurdu...
_______________________________________
Ben Sokrates ' in düşünme tarzını ve mütevazı olmasını çok sevdim. Eğer siz de kitaptan alıntı olan bu metni sıkılmadan okuduysanız Soffie ' nin Dünyası size göre bir kitaptır. Okumanızı tavsiye ederim. Kitaba dair olan 3. yorumda görüşmek dileği ile.
( Not :Birinci yorumum kitabın altında olan yorumlar kısmında. )