UYUMAKTA ZORLUK ÇEKİYORSAN ☘️Uyuduğun odayı sadece uyumak için kullan. Yani yatağında film izleyip kitap okuma. ☘️Eğer uyuyamıyor ve yatakta dönüp duruyorsan uyumaya çalışmak için kendini zorlama ve farklı bir odaya giderek farklı bir uğraş bul. Film izlemek vs. Olabilir. Uykun…devamıUYUMAKTA ZORLUK ÇEKİYORSAN
☘️Uyuduğun odayı sadece uyumak için kullan. Yani yatağında film izleyip kitap okuma.
☘️Eğer uyuyamıyor ve yatakta dönüp duruyorsan uyumaya çalışmak için kendini zorlama ve farklı bir odaya giderek farklı bir uğraş bul. Film izlemek vs. Olabilir. Uykun geldiği gibi yatağa geri dön.
☘️ Uyumak istediğin saatten 2 saat önce ışıkları kapat ve hafif bir ışıkta ya da karanlıkta otur. Bu şekilde korteksine daha az ışık gireceği için vücudun daha fazla melatonin hormonu salgılayacak bu da uykunu getirecektir.
☘️Esneyen insanların videolarını izle. Esnemek bulaşıcıdır. Ayrıca bir davranışta bulunduğumuzda gülümsemek ya da esnemek gibi, beynimiz bunun gerçek olduğuna inanıp bununla ilgili hormonları harekete geçirecek kadar saftır. Bu nedenle bir süre sonra uykulu hissedersin.
☘️Stres dışarıdan gelebilecek tehlikelerden korumak için seni amigdalana uyaran verir. Bu da daha çok odaklanmanı, daha dikkatli olmanı yani uykunun zıttı olan her şeyi sağlar. Yapman gereken şey stres seviyeni düşürmek olabilir. Akşamları rezene, papatya, melisa çayları içmek stres seviyeni düşürür. Bu arada akşam fazla karbonhidrat almamaya bak.
☘️Her gün aynı saatlerde yatağa gir. Her sabah aynı saatte kalk.
☘️Uykuluysan ama düşünmekten uyuyamıyorsan, düşüncelerini kovmaya çalışma. Yönlendirmeye de çalışma. Sadece izle. Sanki uzaktan bakan üçüncü bir göz gibi müdahale etmeden izlersen bir süre sonra uyuyakalacaksın.
☘️ Sırt üstü yatarken ayaklarını birleştirip bacaklarını yukarı doğru çek. Tıpkı bir kurbağa gibi. Kollarını da yukarıda birleştir ve bir süre bu pozisyonda kal. Bu da uykunu getirecektir.
☘️Yatmana yakın saatlerde sindirimi zor şeyler tüketme.
☘️Cama ya da balkona çık, ciğerlerini oksijenle doldur. Oksijen de yine uyumaya yardımcı olur.
☘️Yatağa girmeden önce günün değerlendirmesini yap ve bitir. Böylece yatakta bunları düşünmezsin.
☘️Eğer çok fazla düşünüyor ve bundan artık rahatsız oluyorsan, kendine ertesi gün bunları düşünmek için bir zaman aralığı belirle ve bu düşünceleri o zaman aralığında derinlemesine düşünmek üzere ertele. Örneğin; bu konuyu yarın 11:00-12:00 aralığında düşüneceğim.
☘️Yatmadan bir saat önce telefonla ilgilenmeyi bırak ve yatak odana telefonunu götürme.
☘️Son olarak gözlerini yorulana kadar üst üste durmaksızın kırp. Araştırmalara göre göz kapaklarını yormakta gözlerinin ağırlaşmasına neden olduğundan uykunu getirecek.
🙋🏻♀️ Uzm. Psk. Buse Gözcü