Beni etkileyen bir kitapla devam edelim bakalım. Gerek kurgusu, gerek anlatımı, gerek de sonuyla gerçekten güzeldi. Tavsiye edebileceğim bilim kurgu klasiklerinden. Kitabın anlatımı gayet yalın, zaten bilim kurgu kitabı olduğu için öyle süslü bir anlatıma gerek duyulduğunu düşünmüyorum. Ki gerek…devamıBeni etkileyen bir kitapla devam edelim bakalım. Gerek kurgusu, gerek anlatımı, gerek de sonuyla gerçekten güzeldi. Tavsiye edebileceğim bilim kurgu klasiklerinden.
Kitabın anlatımı gayet yalın, zaten bilim kurgu kitabı olduğu için öyle süslü bir anlatıma gerek duyulduğunu düşünmüyorum. Ki gerek olsa bile konusuyla bu açığı kapatmış bulunmakta (benim ne haddime).
Kitapta 2500 yılında bir grup insanın (dikkat edin hepsi bilim insanı değil, zaten başkarakterimiz gazeteci) Dünya'dan yaklaşık üç yüz ışık yılı uzakta bulunan ve bir üstdev olan Betelgeuse yıldızını araştırmak için yaptıkları yolculuk ve olaylar anlatılıyor. Araştırmacılar bu yıldızın yakınlarında gerek atmosferdeki hava oranlarıyla gerek de başka şeylerle Dünya'ya çok benzeyen bir gezegen ile karşılaşıyorlar. Tabi hepsi heyecanlı burada yaşam vardır, uzaylılar falan filan diye. Fakat yere ayak basıp etrafı biraz dolandıklarında insanları görüyorlar, ama çıplaklar. Başlarından bazı olaylar geçince anlıyorlar ki bu gezegende Dünya'daki insanların yerini maymunlar, maymunların yerini insanlar tutmuş (arkadaşlar spoiler değil tabi ki, kitabın kapağını gören herkes açıkça algılayabilir bunu). Tabi sonrasında olanlar oluyor... Başkarakterimiz Ulysse Merou bu durum karşısında neler yapacak? ¿
Kitaptaki çoğu karakterin isminin anlamlı konulması benim hoşuma gitti. Örnek verecek olursam Dünya'ya çok benzeyen gezegenin adı kız kardeş anlamına gelen Soror'du. Başka bir örnek daha vereyim. Başkarakterin adı Ulysse ve yazarın buradan da Homeros'un pek bilinen karakterine gönderme yaptığı düşünülmekte. Nova, Cornelius, Sirius gibi başka anlamlı isimler de var kitapta.
Alıntılar
"Tanık olduğum olaylara bir açıklama getirmeye çalışıyordum. Beni bekleyen umutsuzluktan kaçmak, kendime insan olduğumu, Dünya'dan gelen bir insan olduğumu, yani mantıklı, doğanın gösterdiği gizemlere akıllıca açıklamalar bulabilen bir insan olduğumu, gelişmiş maymunların kapana kıstırdığı bir hayvan olmadığımı hatırlatmak için bu zihinsel işe gereksinimim vardı. "
"Ben Ulysse Merou, kaderin bu gezegene, insanları yeniden hayata döndürmesi için yolladığı bir aracı değil miydim?"
"Haklısın Jinn. Ben de senin gibi düşünüyorum... Mantık kullanabilen insanlar mı? Zeki insanlar mı? Aklını kullanabilen insanlar mı? Hayır, bu mümkün değil; bu noktada yazar ne yazık ki maksadını aşıyor!"
Kitabın konusu gerçekten çok iyi. Benim şu ana kadar okuduğum bilim kurgu klasiklerinden en beğendiklerim arasına girer net. Sonuna gelecek olursak zaten son cümleyle bitiriyor işi. İşte kitapta beni en çok etkileyen de böyle bir kurgunun ardından böyle bir bitişin olmasıydı. Okuyun, okutturun...
Bundan sonrasından sizin için spoiler olabilecek türde birkaç fikrimi belirteceğim(aslında çok spoiler değil ama okumazsanız sizin için daha iyi olur).
Kitap hakkında kişisel fikirlerim:
-Sen ne kadar da azimlisin Ulysse Merou bee, yapmadığın şey kalmadı. (keşşşke yaptıklarına değseydi...)
-Novacığım seni pek sevemedim nedenini bilmiyorum ama...
-Profesör Antelle sana sesleniyorum, öyle kalmamalıydın!..
-Ve son olarak eyy maymunlar(kitaptakiler tabi) yapacağınızı yapmışsınız bari suçunuzu üstlenin bee!!