Merhabalarr🤗🌺 Psikolojik sorunlar temalı yazı; ⚪Agorafobi; Ilk olarak ismi size garip gelse de çoğu kişinin dizilerden bildiği bir psikolojik konu kendisi. Fakat önemli noktalardan biri, dizilerde agorafobi sorununun en üst boyutu işleniyor. ❓Peki agarofobi nedir? “Agorafobi“ (eski yunanca) “alan korkusu”anlamına…devamıMerhabalarr🤗🌺
Psikolojik sorunlar temalı yazı;
⚪Agorafobi;
Ilk olarak ismi size garip gelse de çoğu kişinin dizilerden bildiği bir psikolojik konu kendisi. Fakat önemli noktalardan biri, dizilerde agorafobi sorununun en üst boyutu işleniyor.
❓Peki agarofobi nedir?
“Agorafobi“ (eski yunanca) “alan korkusu”anlamına gelmektedir. Soruna sahip kişi, evi terketmekten, kamuya açık yerlerde bulunmaktan, alışveriş merkezlerine veya dükkanlara girmekten, kalabalık içerisinde, sinemalarda veya dar ve kapalı odalarda bulunmaktan, ya da trenle, otobüsle veya uçakla seyahat etmekten korkar. Bu nedenle ya bu yerlere gitmekten kaçınır ya da oralarda bulunduğu sürece büyük korkular yaşar. Ve genelde yanında güvenebileceği bir kişinin olmasını ister.
Şimdi şöyle bir sorun var ki, bu rahatsızlığa sahip kişiler dışarda başına bir şeyler geleceğini düşünür ve zihninde başına bir sorun geldiğinde ona yardım edecek kimsenin olmadığını düşüncesi yer alır. Bu yüzden de dışarı çıkmak istemezler.
"Ya..." kelimesi ile başlayan cümleler girer araya.
"Ya dışarı da bayılırsam ve kimse bana yardım etmezse. O yerde çürüyene kadar yatarsam?" Gibi. Evet biliyorum biraz saçma bir örnek oldu fakat neden olmasın?
Sonuçta bu hastalığın ağır boyutları da var ve zihin ile bağlantılı tüm sorunların sınırı yoktur. Imkansız görünen şeyler bile zihnimizde hüküm sürebilir.
Bu rahatsızlığa sahip kişiler yaşadıkları o panik anlarını engellemek için az önce de dediğim gibi kapalı yada açık alanlardan uzak durmaya başlarlar ve bir süre sonra evden çıkamaz hale gelirler.
Kişi, zorunlu bir şekilde bu ortamlara sokulmaya çalışıldığı zaman Titreme, terleme, kalp hızında artış, göğüs ağrısı, mide bulantısı gibi fiziksel belirtiler gösterebilir.
Dışarıda ona yardım edebilecek kimsenin olmayacağı düşüncesi ile tek başına kalmaktan korkar ve bu yüzden yanında hep birisinin olmasını ister.
Ve hayatı git gide bozulmaya baslar. Hastalık ileri boyutlara geldiği zman işe gidemez, evin ihtiyaçları için alışveriş yapamaz duruma gelir. Zamanla hem maddi hem de manevi sorunlar yaşamaya başlar.
Kendi içerisinde girdiği bu karmaşık sorunlar nedeniyle kendine duyulan hayal kırıklığı ortaya çıkabilir yada farklı durumlar olabilir fakat bu sorunlar nedeni ile depresyon sorunu da ortaya çıkmaya başlar.
Fakat bu rahatsızlığın da bir tedavisi var. İlaçlar ve terapiler yardımı ile kişi tedavi edilebilir. Genelde anti-depresan ilaçları ile tedavi ediliyor ve bu ilaç sayesinde kişi de bulunan endişe, kaygı sürekli düşünme ve panik yapma durumları kontrol altına alınıyor. Sonrasında ise terapiler yardımı ile bu sorun yenilmeye çalışılıyor.
Tabiki diğer tüm rahatsızlıklar içinde geçerli olan erken tespit bu rahatsızlık için de önemli bir rol oynuyor. Ne kadar erken teşhis konulur ve tedavisi başlanırsa sonucun olumlu çıkma durumu artıyor.
Tam olarak bilmesem de bir kişinin başına gelen çok büyük bir olay nedeniyle de evden çıkmama duruma olabilir. Yanii dışarıdaki hayatın tehlikeli olduğu düşüncesi olan çoğu kişide bu sorun var olabilir.
❓Bizde bu soruna az da olsa sahip olabiliriz neden mi?
" Ya dışarıya çıkarsam ve korona olursam?" Diye düşünerek, karantina da olmasa bile dışarı çıkmaya korkan kişiler illaki vardır. Ve bu durum da bir nevi bu rahatsızlığın bir başlangıcı olabilir.
Okuyan herkese çok teşekkür ederimm. 🤗🌺🌺