Okudukça guncelleyecegim incelemeyi ise bitince yapacağım şimdilik özet halinde not tutacağım: 9 adet film eleştirisi vardır: 1- Gazete (ve dergi) eleştirisi, 2- tarihsel eleştiri 3 - ideolojik eleştiri 4- auteur eleştirisi 5- sosyolojik eleştiri 6- psikanalitik eleştiri 7- türsel eleştiri…devamıOkudukça guncelleyecegim incelemeyi ise bitince yapacağım şimdilik özet halinde not tutacağım:
9 adet film eleştirisi vardır:
1- Gazete (ve dergi) eleştirisi,
2- tarihsel eleştiri
3 - ideolojik eleştiri
4- auteur eleştirisi
5- sosyolojik eleştiri
6- psikanalitik eleştiri
7- türsel eleştiri
8- göstergebilimsel eleştiri
9- feminist eleştiri
Filmi eleştirirken eleştirmenin filmi izlerken kendisine sorması gereken sorular vardır
Nedir ve neden soruları.
Ornegin:
"Bu filmin söylemi nedir?", "neden bu filmde aile bu şekilde resmedildi?", "bu filmde neden erkek karakterler güçsüz yapılandırılmıştır"
Kendim de sorular ekleyeyim
"neden bu karakter sürekli burnunu çekiyor?" "film sosyolojik veya psikolojik olarak ne ele almak istiyor? (nedir sorusu)" gibi.
Film yorumcusu (film reviewer) ile film eleştirmeni (film critic) farklı kavramlardır.
Film yorumcusu : genel bir seyirci için takdirde bulunan yorumcuları esas alır
Film eleştirmeni: daha sanatsal, kuramsal ölçütlerle değerlendiren ve filmin sosyal önemini araştıran eleştirmenlerdir.
Tanıtım yazısı : izleyiciyi bilgilendirmek üzerinedir, spoiler verilmez kısaca... Konu vs anlatılır geçilir. Örneğini az sonra vereceğim.
Eleştirel makale ise: sinema - ideoloji, sinema - toplum, sinema - gerçekçilik gibi yapıları film üzerinden inceleyen ve derinlemesine açıklamaya gayret eden bir yazı türüdür.
Eleştiride okuyucunun, filmin sonunu bilmemesi söz konusu değildir.
Serdar Akarın; Barda filmine yönelik bir tanıtım yazısı :
"bu yılın en çok tartışılan filmi Barda olacağa benziyor. Film, öyle şiddet dolu sahneler içeriyor ki, salondaki çoğu gibi ben de gözlerimi zaman zaman perdeden kaçırma ihtiyacı hissettim. Özellikle kanlar içinde yatan genç kızın olduğu sahnenin yarattığı his uzun süre akıllardan çıkacağa benzemiyor. Buna rağmen, Serdar Akar'ın filmini ve her rolde çok severek izlediğim Nejat İşler'in psikopat rolünü beğendiğimi söyleyebilirim. Yine de filmdeki aşırı şiddet nedeniyle uyarıda bulunmakta yarar görüyorum, bu film sevgilinizi kolunuza takıp hafta sonu keyfi için gidebileceklerinizden değil. "
Simdi ayni filme ELEŞTİRİnin nasıl yaklasacagina bakalım ;
" Yönetmenliğini Serdar Akar'ın yaptığı Barda filmi, ilk bakışta nedensiz görünen şiddetin iki bağlamda irdelenmesini olanaklı kılmaktadır. Bu baglamlardan ilki, şiddet olgusunun, toplumda var olan gelir dağılımındaki eşitsizliğin sonucu olarak ele alınmasını gerektiren niteliğidir. Filmde şiddetin irdelenebileceği ikinci bağlam ise, Walter Benjamin'in dikkat çektiği 'şiddetin hukuk ve adaletle ilişkisi' üzerine tartışılmasını sağlamaya yöneliktir. Çünkü 'şiddet ve ahlak arasındaki ilişkinin çerçevesi, hukuk ve adalet kavramları tarafından çizilir.')(Benjamin, 2010: 19), ancak bu filmde adalet, devletin değil, yalnızca kişilerin sağlayabilecegi bir hak olarak sunulmuştur.
Filmde, 'normal şartlarda' bir araya gelmeleri mümkün olmayan, şiddeti uygulayan ve şiddete maruz kalan kişiler, 'yasal boşlukların ve delilik hallerinin olağanüstü koşullarında, şiddet içinde aynı evreni paylaşmaktadır. Bu doğrultuda filmde yansıtılan şiddetin sosyolojik bir olgu olarak irdelenmesi gerekir. "
Lale Kabadayı, söyle söylemiş bu eleştiri için :" Bu paragraflarda sosyolojik durum, bir eleştirinin başlangıç noktasını belirlemektedir. "
"... Bu örnek eleştiri, şiddetin psikolojik nedenleri üzerinde de durabilirdi.
Veya kadının sunumu açısından değerlendirme yapılabilir ya da diğer filmlerinden örneklerle yönetmenin şiddete yaklaşımının çözümlenmesini amaç edinebilirdi. "
" Eleştiri yazmanın yöntemlerinden birisi sinopsisle yazıya başlamaktır. "