İlginç bir kitap olduğunu ifade etmeliyim. Bir misyonerin yani papazın Türkiye (Osmanlı) hakkındaki yazdıkları ile İslamiyeti kendince yorumluyor. Yazar Robert Kolejinin kurucusu. Oysa Hristiyanlık üzerine en ufak bir olumsuzluk söylemezken İslamiyeti ve Türklüğü yerden yere vuruyor. Dönemin bazı olaylarını anlamak…devamıİlginç bir kitap olduğunu ifade etmeliyim. Bir misyonerin yani papazın Türkiye (Osmanlı) hakkındaki yazdıkları ile İslamiyeti kendince yorumluyor. Yazar Robert Kolejinin kurucusu. Oysa Hristiyanlık üzerine en ufak bir olumsuzluk söylemezken İslamiyeti ve Türklüğü yerden yere vuruyor. Dönemin bazı olaylarını anlamak açısından bir hatırat niteliği ile okunabilir ama dikkat etmek lazım çünkü hissi bir yazımdır.
Uzunca sizi adeta bir tarih filmi izlettirecek bu tarih eserini sizlere tavsiye ediyorum. Zaten Yılmaz Öztuna’nın bir çok eseri çok önemli eserlerdir. Tarihin en önemli olaylarını Sultan II. Mahmud’a kadar nakletmedi bu eseri daha cazip kılıyor. Tarih meraklılarına duyurulur….
Kitap başlangıç düzeyde tarihsel olarak Fatih Sultan Mehmet dönemini anlatıyor. Ortaokul itibariyle okunabilir. Karışık değil bilakis kendini okutuyor. Çocuklar için de tavsiye edebilirim.
Fazlasıyla hakim olduğunuz bir konu üzerine bomboş atılıp tutulan bir ortamda bulunurken sadece sessiz kalmayı tercih edip, ufak bir gülümsemeyle sohbeti takip etmek inanılmaz bir haz değil mi ?
Siyon Katır Birliği, I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Cephesi’nde İtilaf Kuvvetleri emrinde savaşan, tamamen Siyonist gönüllülerden oluşan bir askeri birliktir. Bu birlik, Filistin’de kendilerine bir yurt kazanmak amacıyla savaşa katılmıştır. 25 Nisan 1915’te Gelibolu Yarımadası’na çıkarak lojistik destek sağlamış ve…devamıSiyon Katır Birliği, I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Cephesi’nde İtilaf Kuvvetleri emrinde savaşan, tamamen Siyonist gönüllülerden oluşan bir askeri birliktir. Bu birlik, Filistin’de kendilerine bir yurt kazanmak amacıyla savaşa katılmıştır. 25 Nisan 1915’te Gelibolu Yarımadası’na çıkarak lojistik destek sağlamış ve bazen de sıcak çatışmalara girmiştir.
Bu birlik, Yahudi tarihinin “bir savaşa katılan ilk askeri birliği” olma unvanını taşır ve İsrail’in kurulmasında önemli bir rol oynamıştır. Siyon Katır Birliği’nin komutanı, Yahudi geleneklerine meraklı İrlandalı Yarbay J. Henry Patterson’dı.
İsrail Başbakanı Netanyahu’nun tarih profesörü olan babasının yakın arkadaşı olan Siyon Katır Birliği komutanı John Henry Patterson’ın cenazesi 2014’te İsrail’e getirilerek yeniden defnedildi.
Taht ile baht arasında kalan bir şehzade hikayesidir bu kitap. Zaten Osmanlı hanedanlığında ekberiyet sistemi gelene kadar da bu böyle olmuştur. Bu kitapta Kanuni ile şehzadesi Beyazıt arasında geçenler ile diğer oğlu olan Şehzade Selimin arasında kalması ve antrikaları anlatmaktadır.…devamıTaht ile baht arasında kalan bir şehzade hikayesidir bu kitap. Zaten Osmanlı hanedanlığında ekberiyet sistemi gelene kadar da bu böyle olmuştur. Bu kitapta Kanuni ile şehzadesi Beyazıt arasında geçenler ile diğer oğlu olan Şehzade Selimin arasında kalması ve antrikaları anlatmaktadır.
Bazen düşünürüm de ben olsam ne yapardım diye ? Sonrasında ise iyi ki padişah ben değilmişim çünkü kendisinin de vezirine dediği gibi ne evlat benim nede devlet…
Süleyman Askeri Bey, doğum adıyla Süleyman Zeynelabidin, 1884 yılında Prizren, Osmanlı İmparatorluğu’nda doğdu. Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri kariyerinde önemli bir figür olmuştur. 1902 yılında Mekteb-i Harbiye’den mezun olduktan sonra, çeşitli görevlerde hizmet etmiştir. Balkan Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı sırasında önemli…devamıSüleyman Askeri Bey, doğum adıyla Süleyman Zeynelabidin, 1884 yılında Prizren, Osmanlı İmparatorluğu’nda doğdu. Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri kariyerinde önemli bir figür olmuştur. 1902 yılında Mekteb-i Harbiye’den mezun olduktan sonra, çeşitli görevlerde hizmet etmiştir. Balkan Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı sırasında önemli görevlerde bulunmuştur.
Süleyman Askeri Bey, özellikle **Teşkilât-ı Mahsusa** adı verilen özel bir organizasyonun başkanlığını yapmış ve Irak’ta İngilizlerle mücadelede önemli bir rol oynamıştır. Ancak, 1915 yılında Irak’ta yapılan bir çatışmada ciddi yaralanmış ve yenilgiyi kabul edemeyerek intihar etmiştir.
Kitap daha çok Süleyman Askeri Beyin bölgesel olaylardaki rolünü anlatıyor.
Lale devrinin Paris sefiri olan Yirmisekiz Mehmet Çelebi Fransa görevi sebebiyle gördüklerini izah eden bir eser yazmıştır. Gördükleri kendince hayret etmiş ve hayranlık duymuştur. Tipik batılılık hayranlığı da bu dönem de başlamıştır. Fakat matbaanın gelmesine ön ayak olmuştur. Okumak yararlı…devamıLale devrinin Paris sefiri olan Yirmisekiz Mehmet Çelebi Fransa görevi sebebiyle gördüklerini izah eden bir eser yazmıştır. Gördükleri kendince hayret etmiş ve hayranlık duymuştur. Tipik batılılık hayranlığı da bu dönem de başlamıştır. Fakat matbaanın gelmesine ön ayak olmuştur. Okumak yararlı olacaktır.