ÖGRETMENLER İÇİN PİAGET İLKELERİ - C. M. CHARLES 👩👦Çocuklar, yetişkinlerin minyatürü değildirler. Dünyayı kabul etmek için kendilerine özgü yolları vardır. 👩👦Düşünceler kelimelerin değil, faaliyetlerin sonucundan büyür. 👩👦Bilgi çocuklara verilmez. Kendileri keşfetmelidirler. 👩👦Çocuklar en iyi kendi somut tecrübelerinden öğrenirler. 👩👦Çocuklar kuralları…devamıÖGRETMENLER İÇİN PİAGET İLKELERİ - C. M. CHARLES
👩👦Çocuklar, yetişkinlerin minyatürü değildirler. Dünyayı kabul etmek için kendilerine özgü yolları vardır.
👩👦Düşünceler kelimelerin değil, faaliyetlerin sonucundan büyür.
👩👦Bilgi çocuklara verilmez. Kendileri keşfetmelidirler.
👩👦Çocuklar en iyi kendi somut tecrübelerinden öğrenirler.
👩👦Çocuklar kuralları bozarlar. Bu onların mızıkçı veya huysuz oldukları anlamına gelmez. Onlar sadece, ne yapmak istediklerini düşünürlerken, aynı zamanda kuralları hatırlayamazlar.
💥 4-5-6 YAŞ BİREYLERİ 💥
✍️🏼 Çocuklar bir yetişkin gibi düşünemezler. Onlar işlemleri kendi kafalarında uygulayamazlar. Olayları sıraya koyamazlar, basamakları adlandıramazlar. İlişkileri açıklamada çok zayıftırlar. Bir defada bir durumun çeşitli boyutlarını inceleyemezler. Onlar bütünü veya parçalarını aynı anda düşünemezler.
✍️🏼 Onlar için bir şey ya en iyidir ya da en kötüdür, ya en büyüktür ya en küçüktür. Bu değer yargılarını sezgilerle geliştirirler.
✍️🏼 Sezgiye dayalı düşünme döneminde çocuk, gruplamalar yapabilir. Ama büyük grup veya küçük grupları aynı anda oluşturamaz.
✍️🏼 4-5 yaşlarındaki çocuk bir nesneyi dardan genişe dizemez ama birbirine yakın objelerin arasındaki uyumu fark edebilir. 6 yaşındaki çocuk ise tek tek ilişki kurabilir.
✍️🏼 Piaget'ye göre bir çocuk sayı kavramını kazanmadan önce korunumun gücüne ulaşmalıdır.
✍️🏼 Öğretmenler çoğu zaman çocuklar saymaya başladıktan hemen sonra sayısal işlemleri yapmaya hazır olduklarını düşünürler. Piaget'ye göre çocuklar, objelerin birbirine uyumunu kurma ve korunumun yeteneğine ulaştığı zaman sayısal işlemleri anlayarak yapabileceklerdir.
✍️🏼 Öğretmenler yalan söylemenin bozulmuş bir ifade olduğunu düşünür fakat sezgisel dönemde çocuk, nadiren başkalarını aldatmaya çalışır. çocuk yalan bir şey söylediğinde, söylediği fikrin hala gerçek bir olay veya kurgu olduğunu sanır.
✍️🏼 Bu dönemde çocuklar rekabet etmezler. Her çocuk zevk almanın peşindedir.
💥 7 YAŞ - SOMUT İŞLEMLER DÖNEMİ 💥
✍️🏼 Çocuklar, zihinsel olarak işlemleri yapabilmeye başlarlar ve bütün - parça arasındaki ilişkiyi fark ederler.
✍️🏼 10 tane bilyeyi 5 bilyelik ikişer gruba ayırırsak ve daha sonra bu iki grubu tekrar bir araya getirirsek süreci geriye döndürmüş oluruz. Bu durum problemin çözülmesinde farklı yolları araştırabilmenin temelidir. Başlangıca dönerek yeniden başlayabilmeyi anlatır.
✍️🏼 Bu dönemde oyunlarda kazanmak ve kaybetmek önemlidir. Kaybetmek, saldırganlığa ve ağlamaya sebep olabilir.
✍️🏼 Uzunluk ve korunum gelişmiştir.
✍️🏼 Bu dönemde çocuk gerçeğin ne olduğunu fark eder ve bilinçli bir şekilde aldatma işlemine girebilir. Bunlar bilincin geliştiğini işaret eder.
✍️🏼 Çocuk yetişkinlere itaat eder ancak onları sorgulamaya başlar. Yetişkinlerin olmadığı yerlerde onlara karşı sözel saldırılarda bulunur.
💥 11 YAŞ - SOYUT İŞLEMLER DÖNEMİ 💥
✍️🏼 Çocuk yetişkin tipi düşünmeye yönelir ancak bu durum onun yetişkin olduğu anlamına gelmez.
✍️🏼 Ortalama 15 yaşlarında, birey entelektüel olgunluğa erişir. Zihinsel faaliyetleri gelişmenin en üst düzeyine ulaşır.
✍️🏼 Kuralların bozulması onlara göre tam olarak yanlış değildir. Birçok kural yanlış gibi görülür, bu nedenle onları çiğnemekte bir kötülük yoktur.
💥 ÖĞRETMENLERE TAVSİYELER 💥
✍️🏼 Çocuklar faal olmak zorundadır. Onlara uzun süre hareketsiz durmalarını söylemek yanlıştır. Bu yüzden okulda, tartışma ve işbirliği içinde grup faaliyetlerinin yapılması artırılmalıdır.
✍️🏼 Öğretmen bir etkinliği yaptırırken malzemeleri hazırlamaları, faaliyetleri önermeleri, öğrencilere yardım etmelidir. Aynı zamanda öğrencilerin bağımsız konuşmalarına izin vermesi ve paylaşım içeren görüşleri desteklemesi de gerekir. Öğretmen öyle eğitim faaliyetleri planlamalıdır ki üretici iş faaliyetleri üst sınıra getirilmelidir.
✍️🏼 Yapılacak bireysel faaliyetler, bireyler tarafından seçilmelidir. Öğrenciler kendi öğrenme faaliyetlerini seçme ve planlama sürecine girdiklerinde, okullaşmada daha faal bir rol alırlar. Öğrenciler, öğretmen tarafından önerilen seçenekler arasından seçerler. Bazen de kendi seçeneklerini önerirler. Fırsat verildikleri zaman çocuklar, ilgili oldukları alandaki faaliyetler hakkında genellikle akıllıca karar verirler.
✍️🏼 Öğrenciler genellikle öğretmeni mutlu etmek için kuralları kabul ederler. Kurallar kendi istekleri ile çakıştığı zaman onu çiğnerler, kuralları bozmak onlara pişmanlık hissettirmez.
✍️🏼 Çocuklar; konuşma, tartışma ve diğer çocuklarla münakaşa etme ihtiyacındadır. Öğretmenler bu sosyal etkileşimi ifade edilen bir dil gibi görmeli, günlük öğrenim programında bunun için önemli bir yer ayırmalıdır. Bu olay proje grupları, grup tartışmaları, grupça problem çözme, rol yapma, dramatik oyun ve sınıf münazaraları gibi faaliyetlerin dahil edilmesi ile başarılı olabilir.
✍️🏼 Çocuklar oyun olarak adlandırılan işlerde çok iyi çalışırlar fakat daha sonra şu ayrımı yapmaya başlarlar; oyun olan eğlencedir, iş olan sevimsizdir.
💥 ÇOCUKLARIN NEDENLER HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ 💥
✍️🏼 Çocuklara çevresindeki ay, rüzgar, dalga ve gölge gibi olgular hakkında hiç soru sordunuz mu? Bunlar nereden gelir ve onları hareket ettiren nedir? Onların cevapları sizleri şaşırtacaktır. Onlar sizi bilgilendirirken siz de çocukların dünyayı nasıl gördüğünü ve açıkladığı anlar, sebepleri açıklama yeteneğinde ilerleyen dönemler hakkında bilgi edinirsiniz.
✍️🏼 Çocuklar, soruları ile bizi sürekli meşgul ederler. Onlar her şeyin nedenini bilmek isterler. Eğer onlara sorular sorarak olayları genişletirsek çocuk hakkında çok şey öğrenir ve öğretiriz. Bu informal olarak yapılmalıdır, test yolu ile yapılmamalıdır. Örneğin bir uçak veya bisikletin nasıl çalıştığı sorulabilir veya acaba köpekler niçin çok hızlı koşar gibi, niçin yürüdüğümüz zaman güneş bizi izler gibi sorular sorulabilir.
💥 Piaget, çocukların nedensellik açıklamasının gelişiminin tümünü, aynı zamanda meydana gelen 3 önemli süreçle açıkladı. O, bu süreçleri ilerleyen değişme olarak tanımladı.
1. Gerçeklikten tarafsızlığa
Gerçeklik, ben ve diğerleri arasında ayrım yapmada ilk başarısızlıklara işaret etmek için kullanılır.
Objektiflik, bir çocuğun kendisi ve geride kalan dünya arasında ayrım yapmasını işaret etmek için kullanılır.
Bu objektifliğin yavaş yavaş geliştiği vurgulanmalıdır. Başlangıçtaki gerçeklik devamlıdır, yavaş yavaş aşınır ve gerçekte hiçbir zaman tam olarak kaybolmaz.
2. Gerçeklikten karşılıklı ilişkiye
Gerçeğin sadece bir insanın düşüncesi olmadığına inanırlar. Diğer insanların başka görüşleri önemle büyümeye başlar
3. Gerçeklikten göreliliği
Çocuklar olgunlaştıkça değerlerin görevi olduğunu anlamaya başlarlar. Bir çakıl taşı hafif, bir tuğla ağırdır. Bir çakıl taşı bir karınca için ağır, bir tuğla bir fil için hafiftir.