Spoiler içeriyor
Netflix'in en başarılı yapımıdır benim için. Genel olarak bütün dizi hakkında da günün birinde bir yazı yazabilirim fakat yalnızca bir bölüme odaklanacağım bu yazı bile yeterince uzun olacak. Bana göre televizyon tarihinin en iyi bölümü olan The View from Halfway…devamıNetflix'in en başarılı yapımıdır benim için.
Genel olarak bütün dizi hakkında da günün birinde bir yazı yazabilirim fakat yalnızca bir bölüme odaklanacağım bu yazı bile yeterince uzun olacak. Bana göre televizyon tarihinin en iyi bölümü olan The View from Halfway Down üzerine kendi çıkarımlarımı bir bütün halinde toplamak istedim. İlmek ilmek işlenmiş olan bu bölümün hak ettiği ilgiyi görmesine bir katkısı olur belki de.
Yazının bundan sonraki kısmı dizi hakkında ağır spoiler içermektedir.
Bölümün tamamı BoJack havuzda boğulurken zihninde geçenlerin bir yansıması yani BoJack'in bütün varoluşsal sancıları içinde bilinçaltındaki düşüncelerini, pişmanlıklarını görme şansı buluyoruz. Örneğin bölümün açılış sahnesinde, BoJack'in sürekli rüyalarında gördüğünden de bahsettiği, yakından tanıdığı tüm ölülerin toplandığı akşam yemeği partisine herkes kendi gelmişken, Sarah Lynn'i getiren bizzat BoJack. onu koruması gerektiğini fakat ölüme götürdüğünü düşünen BoJack gerçekten küçük ve masum Sarah Lynn'i eliyle ölülerin olduğu eve götürüyor.
Bölüm boyunca hayatının farklı evrelerinde gösterilen Sarah Lynn gibi, mekan da bojack'in hayatının farklı evrelerindeki kişi ve mekanlardan izler taşıyor. Annesi Beatrix'in büyüdüğü ev, kendi çocukluğunun geçtiği ev, Horsin Around setindeki dekorlar, bu mekanlardaki tablolar, objeler iç içe geçmiş durumda. Bölüm hakkında en çok şey anlatanlardan bir tanesi ise David Hockney'nin Portrait of an Artist tablosunun BoJack'in çalışma masasının arkasındaki atlı versiyonunun bir kopyası. Bu kopyadaki fark ise BoJack'in havuzda boğulmuş olması
Gösterilen bir diğer tablo ise annesinin hediye ettiği, büyükbabasına ait tablo. Birinci sezonda evdeki bir partide üzerinde delikler açılan tablo, bölümün sonlarında bu delikler ile birlikte görünüyor. Bölüm başında diğer tablolarla birlikte görünmeyen, fakat bojack katrandan kaçmaya başladıktan sonra görülen bir tablo daha var. Daha önce BoJack'in büyüdüğü evde asılı olan bu tabloda ise BoJack'e benzeyen küçük bir at, ağlayan ifadesini gülen bir surat ile saklıyor. Daha sonra ise bu tablo genişleyerek, Horsin Around setine açılan bir kapı halini alıyor. Aynı BoJack'in sitcom dünyasını mutsuz çocukluğundan kaçmak için bir kapı olarak kullanması gibi.
Bölümün tamamında bojack'in üzerine damlayan, ciğerlerinden çıkan ve en sonunda onu ölüme götüren katran ile ilgili de dizi boyunca yapılmış referanslar var. The Telescope bölümünde, Charlotte BoJack'i gelecek kariyeri hakkında uyarırken Hollywood'u büyük bir katran çukuruna benzetiyor ve batmaya başladığını farkettiğinde çok geç olabilir diye uyarıyor. Escape from L.A. bölümünde ise BoJack Charlotte'ye bu benzetmesini hatırlatınca, Charlotte aslında katran çukurunun insanın kendisi olduğunu ve nereye giderse gitsin ondan kaçamayacağını söylüyor.
BoJack eve girdikten sonra annesine pembe bir ortanca veriyor. Ortancalarla ilgili farklı kültürlere ait bir çok sembolizm unsuru mevcut fakat ortancalar özellikle samimi bir özrü temsil ediyor. Kaynak sembolizmin devreye girdiği bir diğer nokta ise evin içinde uçan kuş. Eve giren kuş, rüyada kuş görmek ve evdeki kuşun ölmesi ile ilgili çeşitli batıl inançlar üzerine internette farklı kaynaklar mevcut.
Akşam yemeği partisine katılan misafirlerin giydiği kıyafetler BoJack'in hayatında önemli roller oynadıkları anlarda giydiği kıyafetler. İlk sahnede Sarah Lynn Horsin Around çekimlerinde giydiği kıyafet ile başlıyor ve rüya sekansı boyunca büyümeye devem ederek yemeğin sonlarına doğru öldüğü günkü kıyafetleri ile tamamlıyor. Performans kısmında giydiği kıyafet ise, Herb Kazzaz'ın cenazesinde giydiği kıyafetin farklı renkteki bir versiyonu. Herb, BoJack'e Horsin Around'da başrol oynayacağını söylediği zamandaki kıyafetini giyiyor. Corduroy Jackson-Jackson BoJack'e auto-erotic asphyxiation kitini verdiği ve muhtemelen BoJack'in onu ölmüşken bulduğu andaki kıyafetlerini giyiyor. CrackerJack Sugarman BoJack'in sürekli aile fotoğraflarında gördüğü gibi askeri üniformasını giyiyor. Beatrix, BoJack'in babası Butterscotch Horseman ile tanıştığı baloda giydiği elbiseyi giyiyor. BoJack'in baba figürü yerine koyduğu ve rüya sekansında Butterscotch ile içiçe geçmiş olan Secretariat ise yarışlarda giydiği formasını giyiyor. Ayrıca masadaki herkesin yemeği de kendi hayatları/ölümü üzerine bir şeyler anlatıyor.
- BoJack için haplar.
- Sarah Lynn için fast food.
- Herb için alerjisi olduğu ve ölümüne yol açabilecek fıstıklar.
- Corduroy için Auto-erotic Asphyxiation'da kullandığı limon.
- Beatrix için huzurevinde verilebilecek türde bir tabldot yemeği.
- CrackerJack için cephede yenecek türden bir konserve.
Bölümün kuşkusuz en güzel kısımlarından biri ise gösteriler. İlk performans, The Showstopper bölümünde Gina Cazador tarafından söylenen Don't Stop Dancing şarkısının bu kez Sarah Lynn tarafından söylenen farklı bir versiyonu. Sarah Lynn'in performansındaki tempo aynı Sarah Lynn'in hayatı gibi yavaş başlayıp, sonra hızlanıp daha sonra hüzünlü bir nihayete ererek bitiyor. Şarkıda ayrıca kendi hayatındaki gibi bir erken sonun anısını ve toplumsal mirasını temiz tutmaya neden olduğuna ve BoJack'in artık bu şansının kalmadığına yönelik atıflar var.
Sözlere biraz da kafiye yönünden bakmak gerekirse benzer satırlar:
Gina'nın versiyonunda:
Get up there and give it your all
And don't stop dancing, don't stop Dancing 'til the curtains fall
Sarah lynn'in ilk nakaratında:
And giant signs a thousand feet tall
And don’t stop dancing, don’t stop Dancing 'til the curtain call
Sarah Lynn'in sarkısının sonunda ise:
A song you taught me when I was small
Don’t stop dancing. don’t stop dancing
Olarak söyleniyor. belli ki burada da bir Curtain Call kafiyesi olması lazımdı fakat Sarah Lynn'in şarkısı da hayatı gibi zamansız ve erken son buluyor. Sarah Lynn'in şarkıyı BoJack'in öğrettiğini söylemesi ise Horsin Around günlerine yapılan bir gönderme.
Bölüme ismini de veren ve bölüm için yazılmış The View from Halfway Down şiiri de bölümün en vurucu kısımlarından biri. Kendi başlığı altında şiirin orijinal ingilizce ve bir yazar tarafından çevrilmiş Türkçe hali mevcut. Aynı başlık altında, şiirin 3. tekil şahısla başlayıp 2. tekil şahısla devam edip 1. tekil şahıs ile son bulduğu ve BoJack'in Secretariat'a yazdığı mektupta ben de senin gibi olmak istiyorum demesi ile BoJack'in sonunun da Secretariat gibi yarı yolda vazgeçilen bir intihar girişimi olduğundan da bahsedilmiş.
Şiir, Secretariat'ın köprüden atlamasının ardından onu ölüme götürecek su ile çarpışma anına kadar aklından geçenleri anlatıyor. Tabii ki bütün sekans aslında BoJack'in bir hayal ürünü olduğu için şiirdeki korku, vazgeçme ve olayları geri çevirme arzusu da aslına BoJack'in hissettikleri. Bölümün adında olduğu gibi, bütün bölüm aslında bir intihar girişiminin ortasında yolun sonuna doğru bakarken birinin aklından geçenleri yani The View from Halfway Down'ı görmüş birinin düşüncelerini anlatıyor. Şiir performansı sırasındaki en güzel detaylardan biri de, köprüden atlamış secretariat'a her saniye yaklaşan su gibi, kapının sürekli Secretariat'a daha da yaklaşması ve en sonunda önlenemez biçimde buluşmaları. Ayrıca Secretariat ve BoJack sigara içerken beraber havuza baktıkları ve bölüm sonunda BoJack'in Diane ile telefonda konuştuğu yer, Secretariat'ın acı şekilde intihar ettiği köprü.
Herb, BoJack'i anons ederken iyi ve kötü yanlarından bahseder ve “stupid piece of shit” diyerek bitirir. Bu aynı zamanda BoJack'in özgüvensizliklerinin konu alındığı dizinin 4. sezon 6. bölümünün de adıdır. BoJack sonunda bir telefona ulaştığında ise olanları hatırlar ve aslında diane'e hiç ulaşamadığı anladığında panik halinden çıkarak ölümü kabullenir. Havuzdaki haline yukardan bakarak gördüğü the view karşısında ölümü içselleştirir. Telefonda Diane'e gününün nasıl geçtiği sorması da Yes And bölümünde olduğu gibi Diane'in hayatını yaşamak istediği türden bir günün içindeki muhabbetlerdi.