Spoiler içeriyor
🎬 Puanı yüzünden düşük bir beklentiyle başladığım, devamında ise beni fazlasıyla şaşırtan ve bilim-kurgu ile gerilimi harika bir şekilde harmanlayan yıldız kadrolu bir uzay filmi. Life, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) görevli altı astronotun, insanlık tarihinde çığır açan bir keşfin hikayesini…devamı🎬 Puanı yüzünden düşük bir beklentiyle başladığım, devamında ise beni fazlasıyla şaşırtan ve bilim-kurgu ile gerilimi harika bir şekilde harmanlayan yıldız kadrolu bir uzay filmi.
Life, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) görevli altı astronotun, insanlık tarihinde çığır açan bir keşfin hikayesini konu alıyor. Mürettebat, Mars'tan gelen örnekleri incelerken, beklenmedik düzeyde zeki bir yaşam formu keşfeder ve olaylar gelişir. Konunun bu kadarını bilmeniz yeterli, gerisi spoilera giriyor.
Bilim dalı olarak astronomi ve biyoloji dallarına bayılıyor; film türü olarak ise bilim-kurgu ve gerilim filmlerini çok seviyorum. Dolayısıyla bu filmi oldukça beğendim, nispeten tabii ki. Mantık hataları gibi bazı tatsızlıklar mevcut.
Filmi izlerken her yerde mantık hatası aradım ve gelişen olayların bilimsel temellere oturtmaya çalıştım. Bu konularda fazla takıntılı olsam da Life'ın, benim bilimsel temel oturtma testim ile mantık hatası filtremden geçtiğini söyleyebilirim.
Gördüğüm mantık hatalarının çoğu, karakterlerin yaptığı hareketler ve gördükleri şeylere olan tepkilerindendi. Bilimsel yönden fazla mantık hatası göremedim. Fizik bilimi yönünden baktığımızda hiçbir mantık hatası göremiyorum. Yerçekimsiz ortamdaki hareketler ve yörünge mekaniği gibi şeyler fiziğe gayet uygundu. Biyoloji bilimi yönünden gördüğüm mantık hatası ise Mars kökenli yaşam formunun ta kendisiydi. Madde madde açıklıyayım:
NOT: Birazdan bahsedeceklerim ufak spoilerlar içerebilir. Filmi izlemediyseniz bu kısmı atlayın veya bu yazıyı terk edin.
1) Mars yüzeyi, atmosferik yapısı, iklimi ve jeolojisi hakkında yeteri düzeyde bilgimiz var, üstelik bu bilgilerden oldukça eminiz. Dolayısıyla filmdeki gibi -özellikle zeki- bir yaşam formunun Mars'ta evrimleşmesi mümkün değil.
2) Hadi bu canlı bir şekilde oluştu diyelim. Filmde bu canlının karbon temelli olduğundan, dolayısıyla oksijen ve suya ihtiyaç duyduğundan söz edildi. Mars'ta ise oksijen ve sıvı su neredeyse hiç bulunmuyor. En azından yüzey ve atmosfer koşulları böyle. Dolayısıyla filmdeki gibi kompleks ve zeki bir yaşam formunun bu gibi koşullar altında evrimleşmesi yine söz konusu değil.
3) Hadi diyelim ki; Mars hakkında bildiğimiz çoğu şey yanlış, bu canlı oluşabilir ve bu kadar zeki hale gelebilirmiş. Sorunlar yine bitmiyor: Bu yaşam formunun içgüdüleri ve özellikleri Mars'taki doğal seçilim ile şekillenir. Dolayısıyla bu canlının davranış ve hareketleri Mars'ta hayatta kalma ihtimalini artıracak şekilde evrimleşecektir. Ama bu yaşam formunun filmdeki davranışları hiç de böyle değil. Sanki insanlar ve diğer canlılar milyonlarca yıldır boyunca onların bir numaralı avıymış da buna göre evrimleşmişlermiş. Azıcık biyoloji bilgisi olanlar ne demek istediğimi anladılar. Daha fazla uzatmak istemiyorum.
Filmin mantık hatası testimden geçtiğini söylemiştim. Pek öyle gözükmese de, yukarıda sıraladıklarım sadece 2-3 sahnenin içinden bir yerlerden çıkardığım şeyler, benim gibi filmlere bilimsel bakan birisi değilseniz sizin için hiçbir sıkıntı yok, cillop gibi film izlemiş olursunuz.
Dediğim gibi az önce saydığım şeyler dışında filmde pek mantık hatası yok. Karakterler bazı yerlerde daha mantıklı davransaydı belki de hiçbir mantık hatası olmayacaktı. Neyse, geçeyim.
Oyuncular ve performansları gayet iyiydi, göze batan kötü bir oyunculuk yoktu. Karakterlerin duygularının da iyi işlendiğini düşünüyorum.
Filmin; konusu, kurgusu, işlenişi, karakterleri, süresi, görsel efektleri ve bilimsel temelleri benim için ortalamanın üstünde geziniyor. Dolayısıyla filmi izlerken gram sıkılmadım, oldukça akıcı ilerledi. Ama "Dünya dışı yaşam" gibi olağanüstü bir keşif sonrasında karakterlerin daha fazla felsefe yaptığını görmek isterdim. Ne de olsa evrendeki tek yaşam formu olmadıklarını öğrenmişler...
Filmin sonunu bazı arkadaşlar beğenmemiş. Ben ne beğendim, ne de beğenmedim. Ortada bir yerlerdeyim. Film aşırı açık uçlu ve ürkütücü bir şekilde bitiyor. Gerisini siz hayal ediyorsunuz. Genelde açık uçlu sonları sevmem, ama bu filmin sonuna karşı nötr kaldım. Keşke ucu daha az açık uçlu olsaydı. Ya da Miranda uzay boşluğu yerine Dünya'ya, David de Dünya yerine uzay boşluğuna gitseymiş. Zaten başta böyle sanmıştım. Suya düşen kapsülün içinde Miranda'yı beklerken David'i görünce çok ürkmüştüm. Aha Dünya'nın sonu geldi. Filmin IMDb puanının, bu açık uçlu son yüzünden düşük olduğunu sanıyorum.
Bu arada filmin konusu işlenişi Alien filmlerine benziyor. Geçen günlerde bitirdiğim bu seriyi de anmış olayım...
Daha fazla konuşmayacağım. Bilim-kurgu ve gerilim türlerini seviyorsanız, bu filmden kendinize mutlaka bir şeyler bulacaksınızdır. Canınız sıkıldığında uzun olmayan, sizi içine çeken ve hatırlanacak bir film ararsınız ya... Bu film işte öyle bir film, açın izleyin.
NOT: Rebecca Ferguson'un sesini çok rahatlatıcı buluyorum. Bu kadın harika...
Bu filmden sonra uzun süredir ertelediğim Gravity filmini de izlemek şart oldu...
Siz Life hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi merak ediyorum.
🔎 Puanım 7/10