Spoiler içeriyor
Anarşist, Kafaya koyduğu şeyi yapmak için her yolu denemekten çekinmeyen Tyler Durden ve Yaşamından mutluluk duyan etik kurallarına uyan Anlatıcı. Aslında bu ikisi aynı kişi. Biri Anlatıcının karanlık tarafı diğeri aydınlık. Filmi izleyince aklıma Star Wars geldi. Bana göre bu…devamıAnarşist, Kafaya koyduğu şeyi yapmak için her yolu denemekten çekinmeyen Tyler Durden ve Yaşamından mutluluk duyan etik kurallarına uyan Anlatıcı. Aslında bu ikisi aynı kişi. Biri Anlatıcının karanlık tarafı diğeri aydınlık. Filmi izleyince aklıma Star Wars geldi. Bana göre bu dizi süper kahraman filmleri gibi izlenip "iyi güzel, aksiyon süper" falan denilip kapatılacak bir film değil. Bu bir filmden öte bir fikir, bir felsefe. Bu anarşizm ve felsefe işini en son V for Vendetta izlediğimde yaşamıştım.
İlk önce Anlatıcının karanlık tarafı: Tyler Durden'dan başlayalım. Bu kişi (Anlatıcı'nın içindeki bu ideoloji) anarşist bir kişiliğe sahip. "Nefret ettiğimiz işlerde çalışıp gereksiz şeyler alıyoruz." diyerek kapitalizm eleştirisi yaptığını görebiliriz. Ayrıca Tyler Durden maskülen bir insan. "Biz kadınlar tarafından büyütülen bir erkek nesliyiz. Aradığımız şey başka bir kadin mı bilemiyorum." diyerek şimdiki erkeklerin güçsüz yetiştiğinden söz ediyor. Avcı-toplayıcı dönemde veya Orta Çağ'da erkekler savaşan, dövüşen güçlü varlıklar olarak yetiştirildi ama son dönemlerde erkekleri kadınlar büyütüyor. Zaten Tyler Durden'in fight club açmasının sebeplerinden biri de eski erkekler gibi güçlü olabilmek bence. Tyler, yolu için her şeyi yapabilecek bir kişi. Etik, Ahlak gibi duyguları yok. Yapılması gereken bankaları patlatıp kaos çıkartmak olsa bile. Yaptığı şeyin çok yanlış olduğunu düşünmüyorum çünkü geçenlerde izlediğim belgesel Kapitalizm ile ilgiliydi. (baya iyi denk gelmiş :)) belgeselin adı "Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi" izlemenizi tavsiye ederim ve belgeselde haciz vs. ile alınan evlerden de bahsediyor. Yani bankaların insanlardan aldığı evlere baktığımız da 10 tane bankanın patlaması çok büyük bir kayıp olmayacaktır. Ayrıca Tyler filmde bankaların içinde insan olmadığını söylüyor. Yaptığı şey mantıklı olsa bile gerekli olduğunu düşünmüyorum. O bankalar patladığında insanların parası yok olduğunda ortaya çıkacak tek şey kaos. Bankalar patlayınca aslında olan yine alt tabaka insanlara olacak çünkü para onların parası ve bankalar patladığında sistem otomatik olarak çökmez. Evet sistem yeniden başlaması gerekir ve bunu yapmak çok zorlu olur ama olur. Bu yüzden Tyler'ın fikrini mantıklı buluyorum ama yolunu doğru bulmuyorum. Mesela V for Vendetta'nın hükümeti düşürme planı çok mantıklıydı. Bana göre Tyler Durden bir erkeğin ulaşabileceği en üst seviye. Adamda hem Brad Pitt yakışıklılığı, hem çevre, hem zeka, hem felsefe, hem güç her şey var.
Anlatıcı'nın aydınlık tarafı: Kendisini film boyu çok göremiyoruz ama genel olarak kendisi Etik kurallarına uyan, masum insanlara zarar verilmemesi gerektiğini düşünen, Yaşamından mutlu bir insan (uyku sorunları hariç). Kendisi Tyler'la sürekli ters düşüyor ve Tyler'ı durdurmak istiyor (son dakikalardan bahsediyorum). Tyler'i durdurmak istemesi bence kapitalist olduğunu değil etik kuralları olduğunu gösteriyor. Haklı mıdır? Haklılık payı var. Dediğim gibi Tyler'in düşüncesi doğru ama plan zayıf bana göre. Anlatıcı'dan bu kadar bahsedebiliyorum çünkü demek istediklerimin bir çoğunu zaten Tyler Durden tarafında söyledim.
Bu kadar felsefe yeter şimdi filmden bir film olarak bahsedelim. Oyunculuklar efsane. Oyuncularda zaten Brad Pitt var bunu söylemek yeterli. Filmin beyin yakıcı tarafı da bu ikisinin aynı kişi olması. Tyler Durden, Anlatıcı'nın icindeki gerçek erkeğin yansıması.
Film hakkında söyleyeceklerim bu kadar puanım
10 numara 5 yıldız
10/10 5/5