22.Bölüm: Minerva'nın Baykuşu GEORG WILHELM FRIEDRICH HEGEL 10.12.2022 (Bu ne diyenler profilimdeki sabitlenmiş gönderiye bakabilir)
suphe-Terim konusu gerçekten çok kafa karıştırıcı. Bir felsefe ödevi yaparken, araştırma yapmam lazımdı ve konuyla ilgili kaynakta bolca töz ve…devamı-Terim konusu gerçekten çok kafa karıştırıcı. Bir felsefe ödevi yaparken, araştırma yapmam lazımdı ve konuyla ilgili kaynakta bolca töz ve tin kelimeleri geçiyordu. Ne demek olduklarını bilmediğim ve araştırdığımda da net bir şeye ulaşamadığım için özellikle tin'i yazıma hiç almayıp töz için de anladığım kadarını yazmıştım. Dolayısıyla bu bölümde de bilim insanlarının tin konusunda bir konsensüse ulaşamamış olmaları hem üzdü hem sevindirdi. Çünkü o da yine başka bir olayı aklıma getirdi, felsefe dersi öncesi sınıfta bir şeyler tartışıyoruz aşırı hararetli. Herkesin anlatmak istediği bir şey var, "bir şeye" işaret ediyoruz ve birbirimize anlatabildiğimiz kadarıyla da benzer özellikleri olan bir şey. Sonra ona bir kelime atadık sınıfça. Herkes bu kelimeyi kullanmaya başladı tartışırken, sonra hoca geldi. (Mükemmel bir felsefe öğretmeniydi, keşke daha çok vakit geçirme şansım olsaydı kendisiyle.) Tartışmaya çok açık, felsefe dersini "ders" olmaktan çıkarıp, sevdirmeye çalışan biri olduğunu bildiğimiz için hemen konuyu kendisine açtık ama herkes yine o duruma atadığımız kelimeyi kullanıyordu. "İçsel ..." nokta nokta kısmını hatırlamıyorum. Sonra hoca "Hepiniz içsel ... diyor ama o ne demek?" dedi. Biz de anlattık olanları ve hayatımda bu şekilde tecrübe etmiş olmaktan dolayı aşırı çarpıcı gelen bir gerçeği fark ettirdi bize. "Hepiniz farklı şeyleri kastedip aynı kelimeyi kullanıyor olabilirsiniz, nereden biliyorsunuz aynı şeyi anlattığınızı?" (Konuşmalar kelimesi kelimesine değil haliyle, aktarımda hata olmaz xkxdoem) Bir de genelde sonunda -sel eki olan şeylerim uyduruk şeyler olduğunu söyledi. Hâlâ bunu neye dayanarak söylediğini merak ediyorum ve gözlemlerim devam ediyor konu hakkında😂. Sonra daa soyut kelimelerin aslında ne kadar muğlak ifadeler olduğu konusuna geldi konu. Kısacası "İnsan her şeyi anlatamaz, zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez." -Cengiz Aytmatov
Bu durum felsefî terimlerde daha da yoğun bir hâl alıyor, rahatsız edici. Üstelik o kavramları karşı tarafın anlayacağı şekilde tam olarak açıklamamak yahut açıklayamamak da kendi çalıp kendi oynamak gibi. Anlaşılmadığı sürece ha demiş ha dememiş bir şey değiştirmiyor sonuçta.
-Tez, antitez ve bunlardan doğan daha karmaşık 3. tez düşüncesine katılıyorum. Bir nevi Altın Orta'ya benziyor gibi ama her durum için orta'yı savunmaktan çok farklı durumlara farklı çözümler öneriyor gibi. Daha tutarlı sayılır.
-Platon'dan sonra Hegel'de de gördüğümüz üzere filozofların da bazılarında zeki insan egosu var.
moriartywjSchopenhauer savunacağımı düşünmezdim fakat son derece haklıymış. Benim gözümde Hegel bir filozof değil, popülarite peşinde koşan narsistin teki. Hiç kimsenin…devamıSchopenhauer savunacağımı düşünmezdim fakat son derece haklıymış. Benim gözümde Hegel bir filozof değil, popülarite peşinde koşan narsistin teki. Hiç kimsenin anlamadığı saçma fikirler ortaya sunup, biraz da dini kullanıp tüm ilgileri üzerine toplamış. Çok benzer fikirleri eminim herkes üretebilir. Daha eski yıllarda yaşasaydı garanti kendini peygamber ilan ederdi. Hatırladığım kadarıyla tez, antitez ve sentez konusu deneme sınavlarında sıklıkla çıkıyordu. Ancak bu kadar işe yarar zaten.