26. Bölüm: Fedakarlık SOREN KIERKEGAARD 14.12.2022 (Bu ne diyenler profilimdeki sabitlenmiş gönderiye bakabilir)
suphe-Aslında Kierkegaard'da en çok ilgimi çeken şeylerden birisi özellikle son zamanlarda buna kafa yormam dolayısıyla Regine ile ilişkisi oldu. Bir…devamı-Aslında Kierkegaard'da en çok ilgimi çeken şeylerden birisi özellikle son zamanlarda buna kafa yormam dolayısıyla Regine ile ilişkisi oldu. Bir insana hayatınız boyunca sadık kalmak, kutsanmalı mı garipsenmeli mi? Farklı konumlarda (eşi ölmüş çocuğu/çocukları olan biri, eşi ölmüş çocuğu olmayan biri, yıllarca platonik olarak birini sevmiş kişi...) cevabı değişir, eminim, yoksa değil miyim? Değilim. Ama normal karşılanmaması gerektiğine eminim cevap iki uçtan biri olmalı bence, birinden birini seçmem lazım. Tabii bu tamamen tercih meselesi.
-"Kierkegaard için Tanrıya inanmak basit bir karar değildir, hatta karanlığa adım atmayı gerektirir ve inanca dayanarak karar vermek, ne yapmamız gerektiğini söyleyen geleneksel fikirlere ters düşebilir." Bence sadece geleneksel fikirlere değil, kendi fikirlerimize de ters düşebilir. Bu bir çelişki gibi görünebilir fakat belki de ortada çelişki falan yoktur. Biri varsa biri yoktur yahut birinin varlığı diğerinin de varlığını kanıtlar (yin yang).
-Son olarak "Nasıl yaşanılacağına karar verme ve doğru kararı verdiğinizi bilmenin üzerine" yazı yazması da ayrı hoş. Adam gerçekten tanışmak isteyeceğim birisi oldu. Gidip kitaplarına bakayım:)
2y
2 beğeni
Yanıtla
karvinBu bölüm bana inanç açısından yetersiz geldi. Kierkegaard’ın inancıyla ilgili bölümden tek çıkardığım şey; tanrı inancının basit bir karar olmadığının…devamıBu bölüm bana inanç açısından yetersiz geldi. Kierkegaard’ın inancıyla ilgili bölümden tek çıkardığım şey; tanrı inancının basit bir karar olmadığının farkında olması. Zaten adak olayında, düşünebilen herkes İbrahim’in psikolojisini hayal eder. Aynı zamanda verilen emri de sorgular. Yani kötü bir bölüm değildi ama iyi bir bölümde değildi. Ortalarda bir yerde.
2y
2 beğeni
Yanıtla
moriartywjOlayın psikolojik bir sorun olduğu aşikar. Kirkegaard'a karşı biraz ön yargılıydım fakat diğer tanrı fikrini savunanlara göre fikirleri çok daha…devamıOlayın psikolojik bir sorun olduğu aşikar. Kirkegaard'a karşı biraz ön yargılıydım fakat diğer tanrı fikrini savunanlara göre fikirleri çok daha özgün geldi. Kitaplarını yazma tekniği ise çok hoş. Birkaç kitabını karıştıracağım muhtemelen. Beni insanların neye inandığı pek ilgilendirmiyor aslında fakat bu inancın sömürülmesine, gönül rahatlığıyla kötülük yapabilmelerine olanak sağlamasına, ve inananların kendilerini en haklı olarak kabul edip yüzde bin kesinlikle diğer herkese ahkâm kesmelerine karşıyım (Doğru yolu bulmazsanız çok şey kaybedeceksiniz, sanki cennetten izne gelmiş). John Stuart Mill abimizin özgürlük tanımı bu durum için oldukça uygun bence.