İnsanoğlu yaratıcısını aramakta. Yaratıcı nerede? Biz nereden geliyoruz? Biyolojik bilim kurguları gerçekten seviyorum çünkü tuhaf bir şeyler illa çıkar. Özellikle tuhaf yaratık diyebileceğimiz şeyler. Bu film ise hem uzayda geçiyor hem biyolojik bir bilim kurgu. Önce şunu belirteyim ki biz…devamıİnsanoğlu yaratıcısını aramakta. Yaratıcı nerede? Biz nereden geliyoruz?
Biyolojik bilim kurguları gerçekten seviyorum çünkü tuhaf bir şeyler illa çıkar. Özellikle tuhaf yaratık diyebileceğimiz şeyler. Bu film ise hem uzayda geçiyor hem biyolojik bir bilim kurgu.
Önce şunu belirteyim ki biz insanoğlu hâlâ yaratıcı değiliz. Yani beynimizde olmayan bir varlığı kurgulayamıyoruz. Filmde insan gibi varlıklar, kobra (yılanı) ve ahtapot benzeri tuhaf varlıklar var idi. Eh demek ki biz hâlâ yapamıyoruz bunu. Demek istediğim kafamızda kurgulayamıyoruz olmayan varlığı.
Konusundan bahsedecek olursak:
Yıl 2094 civarıdır. Sümer, Mezopotamya, Mısır gibi eski medeniyetlerden bazı tabletler bulunur. Bu tabletlerdeki çizimler bir yeri göstermektedir. Hem gösterir hem de ona tapan insanlar var. İki bilim insanı çift bunları keşfeder ve bunun bir Yaratıcıya işaret ettiğini düşünürler. Onlara göre yaratıcı oradadır.
Bilimde bir teoriye göre başka bir evrende yaşayan varlıklar biz insanların yaratıcısı olabilir. Hatta bizi yaratıp bizi izliyor ve belki de eğleniyor bile olabilirler. Bunlar çok saçma gelebilir ancak inanan var ve bu yönde araştırma yapan da var. Filmde muhtemelen buradan hareket etmiştir. Daha sonra ise bu evrene yolculuk başlar.
Prometheus ismi de şöyle:
"Zeus bir tirandır* ve ona isyan eden tek kişi Prometheus'tur. Bu yüzden korkunç bir cezaya çarptırılan Prometheus, Zeus gibi tiranlar olduğu sürece acılarının dinmeyeceğini, özgür olamayacağını söyler durur." ismin film ile ilişkisini ise filmin sonunda anladım, onu da spoi kısmında bahsederim. İzlemeyenler filme dikkat etsin ve ismin anlamını kaçırmasın.
İnsanoğlu en çok da yaratıcısını aramakta hâlâ. Bırakamıyor bu merakını. Ve hep sorulan ama cevaplanamıyan bir soru "biz nereden geliyoruz ve nereye gideceğiz". Bilim kurgular da özellikle bu sorular geçiyor. Benim dikkatimi çekiyor bu soru. İnsanlık yaratıcıyı arama güdüsüyle belki de çok fazla şey buldu kim bilir.
Film genel olarak güzel görünse de aslında saçma kısımları da vardı. Bir de nedense bir boşluk hissi oluştu bende yani sanki bazı şeyler eksik idi.
Bence filmin verdiği mesajlar karışıktı. Şimdi biz insanoğlu merakımızın peşinden gitmeli miyiz yoksa bir şeyleri çok kurcalamamalı mıyız? İşte bunun yanıtını alamadım maalesef. Eğer siz de izlerseniz yanıtınızı merak ediyorum.
Favori karakterim David oldu. Kesinlikle harika idi. Bu arada filmin ikincisi de varmış ama Raf'ta göremedim. Istekte bulundum. Bence vardır da benim karşıma çıkamadı çünkü aramada baya yazdım.
Filmi önerebilirim ama biraz bilimsel bilginiz olursa daha anlaşılır ve güzel olur bence film. Filmde bazı kavramlar geçiyor onlar da bilgi gerekiyor biraz. Tabii bence mantıksız kısımlar da vardı. Neyse.
Keyifli izlemeler dilerim.
Puanım : 7
tiran:
1.
Eski Yunan’da, siyasal gücü tek başına elinde tutan kimse.
2.
siyasal erki zorla ele geçiren ve onu kötüye kullanan kimse.
SPOİLER :
saçma olan şu ki başka bir evrene geçme süreci ve mantığı açıklanmadı, kadın kendini ameliyat etti ve o yara ile gitti geldi koştu ama ölmedi; tuhaf yaratıklar vardı ve mantıklı değildi bence çünkü tipleri, yüksek teknolojileri falan aynı biz insanlar gibiydi nedense xd Ayrıca eski tabletler uzay çıkarımı yapmak komik geldi.
Hmm aklıma gelen başka saçmalık hatırlamıyorum ama bu yapay zekâ robot çok insan gibiydi ama ne bileyim yinede fazla abartı geldi.
Filmin sonunda Elizabeth yaratıcıyı aramaya devam ediyor. İşte merak denilen illet böyle bir şey. Filmin ismi ile ilişkisi ise filmin sonunda Elizabeth yaratıcıların kendilerini yarattıktan sonra neden tekrar yok etmek istediğini sorgular ve bu sorunun peşinden gider. Özgür zihne sahip ve hakkını arayan bir karakter görüyoruz. Bu tam bir baş kaldırmaktır, tıpkı prometheus'un zeus'a baş kaldırması gibidir.
Yine cevapsız sorular olacaktır ama neyse yinede izleyelim en azından bilimde gelişen ve gelecekte olabilecek şeylerden haberdar oluruz.
İnsanlığın merakı hiç bitmeyecek, peki, sorularına cevap bulabilecekler mi bir gün?