Son zamanlarda izlediğim en iyi belgesel! Atom bombasının iyi veya kötü bir şey olduğunu günümüzde artık tartışmak çok saçma ve demode kalıyor. Yine de 5 yaşındaki çocuklar eğlensin diye üretilen bir oyuncaktan çıkan ve yetişkin insanlara erkekleri aciz gösterilen, feminizm…devamıSon zamanlarda izlediğim en iyi belgesel!
Atom bombasının iyi veya kötü bir şey olduğunu günümüzde artık tartışmak çok saçma ve demode kalıyor. Yine de 5 yaşındaki çocuklar eğlensin diye üretilen bir oyuncaktan çıkan ve yetişkin insanlara erkekleri aciz gösterilen, feminizm propagandasından başka hiçbir vasfı olmayan bir youtube videosunu konuşmaktan iyidir.
Barbie'ye de çakıp pembe pıtırcıkları süt içmeye yolladıktan sonra yazıya devam edebiliriz
Hayranı olduğum 2-3 yönetmenden en çok göze batan yönetmenlerden biri olan Nolan'ın bu filmi beni tatmin etmedi, hayal kırıklığı da uğratmadı.
Örnek olarak İnception ve İntersteller filmlerinde, yine main bir konu ve çevresindeki mikro olayların aralarındaki kendine has dramaları vardı . Bu 2 ya da 3 katmanlı filmler izleyeni bir çok yerden bağlayıp zevk üçgenine sokabiliyordu.
Ama Oppenheimer sadece tek katmanlı ilerlemiş . Atom bombası değil, II dünya savaşı değil, O günün Amerikası değil sadece ve sadece Oppie!
Ama klasik bir biyografi filmlerinde karakterin tabanı, yükselme anı, ilişkileri, alışkanlıkları, zevkleri, hayat görüşü ve tavana çıkan kariyerden sonra belki de tekrar dibi görmesi.
Tüm bunlar olurken biz karakterle özdeşleşip o maceraları yaşarken biz de o duyguları tadıyorduk.
Ama bu Oppiede olmadı. Çünkü Oppie'nin hayatı fazla sıkıcıydı çünkü çok gerçekçiydi .
🤓-Ama Oppenheimer'ın hayatı o, filmde de olduğu gibi gösterilmiş
İşte tam bu yüzden de dostum bu bana bir filmden ziyade bir belgesel gibi geldi.
Kız arkadaşınızla telefonda geçen ve hayatınızı değiştiren o konuşma, sizin biyografi filminizde sahil kenarındaki bir bankta yapılır. Çünkü sinema görsel bir medyadır. Ve insanların ilgisini çekmek için bazı değişiklikler yapmanız gerekir.
Atom bombası bizim için günümüzde bir lütuf. Dünyada 21 yıl arayla 2 dünya savaşını gördükten sonra 78 yıl içinde hiçbir büyük savaşın olmaması bu durumu yeterince açıklıyor. En basitinden soğuk savaş yıllarını neden soğuk olarak adlandırıyoruz?
🤓-Taraflardan birinin Rusya olmasından dolayı mı?
Hayır
İki devletin de birbirine saldırmaya ayak tabanları yemedikleri için. Düşmanlarınızın size doğrudan saldırmasından mı endişe ediyorsunuz? Hemen bir tane atomic bomb edinin ve caydırıcı gücünüz olsun. (Atomic bomb 4-5 sene önce çıkan bir Charlize Theron filmi değildir)
İrana neden hala demokrasi gelmedi? Çünkü atom bombaları var. Hıhı
Neyse ilgilenen olursa elimde temiz hiç kullanılmamış "Little Boy" bombası var.
Ama bu yine de ölen Japonlar için iyi bir durum değil, çünkü öldüler😐
Filmdeki her şeyi anlamıyorsunuz ama endişe etmeyin, Nolan anlaşılmamak için uğraşıyor.
Ama filmde farkettiğim ve beni en çok etkileyen bir durum var o da Oppenheimer'ın atom bombasının bir yere atılmasını istemesiydi. Özellikle de etki yaratmasını istiyor. Dünyada yaratacağı etki onu ne kadar popüler ya da önemli biri yapacağını biliyordu.
Patlamanın ardından vicdan azabı hissetmesinin en büyük etkisi de bu bence.
Çünkü yetki onda olmadığı için bu kadar vicdan azabı çekmesi gereksiz olurdu.
Japonya'da 220bin kişi öldü hadi sizinle suçlu kim oyunu oynayalım.
Oppenheimer
Sadece kendisine verilen görevi yerine getirdi ve oluşturduğu bombanın kılavuzluğunu yaptı. En nihayetinde Oppie bombayı yaptı diye atılmak zorunda değildi
Harry S. Truman
Atom bombasının atılması emrini veren bir numaralı kişi. Ve amacı milyonlar ölen bir küresel savaşta artık daha fazla insanın (Amerikalının) ölmesini istemiyor. Dolayısıyla tek ayakta kalan düşman ülkeyi bu şekilde saf dışı bırakacağını düşünüyor. Ki tam da düşündüğü gibi oldu.
Japonya
Pearl Harbor saldırısıyla Abd'nin çok sayıda filosunu imha eden ve Çin'in üzerine doğru işgallerine devam eden Japonya, Almanya'nın düşmesinin ardından direnişini ve dolayısıyla savaşı devam ettiriyordu.
Hitler
Tüm bu kargaşayı o başlattı ve yahudi soykırımından dolayı bir çok fizikçisini Abd'ye kaptırdı ve sonucunda Atom bombası oluştu ve de atıldı.
Geoffrey Wawro
1870-1871 Fransa ve Prusya arasında geçen savaşları konu alan bir kitap yazmıştı. Yazdığı kitap bir şekilde 11 yaşındaki Hitlerin eline geçti ve Hitleri aşırı Alman milliyetçiliğine doğru itti.
Otto Von Bismark
Söz konusu yıllarda Prusya'nın lideridir. Tek gayesi o dönem parça parça olan Alman devletlerini birleştirerek güçlü ve tek Alman imparatorluğunu kurmaktı. Ve kısaca bu doğrultuda Fransa ile savaştı.
Jakobenler
Fransız ihtilalinde en önemli rolü oynayan Jakobenler, bu ihtilalin ardından tüm dünyada milliyetçilik akımını başlatmıştır.
Disney
Bildiğiniz üzere Disney Atatürk dizisini kendi kütüphanesinde izlettirmeyecek ve bunun sebebi Ermeni lobisinin baskısı olduğu konuşuluyor.
Filmdeki Atom bombası
Hadi ama ben bunu daha büyük zannediyordum.
That was she said 🙂
Sizce suçlu kim?
Sonuç olarak izlemekten keyif almaktansa dönemin siyasetinin, ikliminin ve tarihe adını kazıtan Oppenheimer'ın hayatının bir tür simülasyonunu izlemiş gibi hissettim.
Filmin biraz daha klasik biyografi filmlerine yakın olup karaktere bağlanmamı sağlasaydı belki de inanılmaz duygular hissedebilirdim ama şimdilik benim için güzel bir belgesel olarak kalacak.
Yakın zamanda tekrar izlemeyi düşünüyorum
Filme Puanım : Aşırı pahalı, aşırı lüks ve aşırı sıkıcı bir restoranda smokinle yemek yemek.
Bombalara dikkat edin ve
Esenlikle Kalın 🖐🏻