Spoiler içeriyor
Tragedya-Komedya ikiliminde yazılmasıyla eserleri arasında özgün bir yer tutar. Tragedya içinde komedi, komedi içinde tragedya vardır ve yozlanmış dünya bu ikili düzlem içinde çok başarılı şekilde ortaya konmuştur. İnsanların zaafları olarak adlandırabileceğimiz bazı evrensel konular çok başarılı şekilde işlenmiş ve…devamıTragedya-Komedya ikiliminde yazılmasıyla eserleri arasında özgün bir yer tutar. Tragedya içinde komedi, komedi içinde tragedya vardır ve yozlanmış dünya bu ikili düzlem içinde çok başarılı şekilde ortaya konmuştur. İnsanların zaafları olarak adlandırabileceğimiz bazı evrensel konular çok başarılı şekilde işlenmiş ve zaman zaman çileden çıkmama sebep olmuştur.
…SPOİLER…
Kral Lear'ın yaşlandığını düşünmesiyle ülkesini üç kızı arasında paylaştırmaya karar vermesiyle oyun başlıyor. Bu karar aşamasında kızlarından kendisine sevgisini göstermelerini istiyor ve çıkarcı iki kızı Goneril ve Regan'ın sahte sevgisine kanarak onlara krallığının büyük kısmını bağışlıyor. Onu gerçekten seven ve sevgisini sözleriyle değil hareketleriyle göstermeyi tercih eden küçük kızı Cordelia'yı ise sırf onu pohpohlamadı diye sürüyor. Öyle gözü dönüyor ki Cordelia ile birlikte onun ve diğer kızlarının gerçek yüzünü gören ve Kralı yanlışından döndürmek isteyen Kent Kontunu da sürüyor. İşte bu hatalar Lear'ın da sonunu yavaş yavaş hazırlıyor.
Diğer tarafta kralın en yakın dostu Gloucester Kontu da büyük bir oyunun içine düşüyor. Piç oğlu Edmund'un öz oğlu Edgar'ı saf dışı etmek için tasarladığı planlar başarıya ulaşıyor ve Edgar hiçbir suç işlemediği hâlde saraydan kaçmak zorunda kalıyor. Edmund ise ilerleyen bölümlerde, babasını saf dışı etmek için Lear'ın kızlarıyla alçak bir oyun düzenliyorlar. Kısmen başarıya da ulaştıkları söylenebilir.
Nankörlük ve çıkarcılık gibi evrensel konular çok başarılı ve okuyucuyu bile çileden çıkartacak şekilde işlenmiş. Hırs uğruna ne kadar ileri gidilebileceğinin altı oyun boyunca çizilmiş. Yüksekteyken bir anda dibi görme, dipteyken bir anda en tepeye çıkma olgusu çok başarılı ve temele oturtularak işlenmiş. Bu olgu ele alınırken yaşlılıktan kaynaklı bunama, kandırılma veya tuzağa düşme kavramlarına başvurulmuş.
Son bölümlerde iyilerin ödüllendirilip kötülerin cezalandırıldığı klasik oyun yapısının bozulduğunu görüyoruz. Kötülerin cezalandırılması olayı gerçekleşse de iyiler aklanıp paklandığı hâlde yine de acı sonla veda ediyorlar sahneye. Trajedi son perdede tepe noktasına ulaşıyor. Dramla yoğrulmuş diyaloglar oyunun başından itibaren yaşadığı haksızlıklar yüzünden, doğru zamana kadar kendilerini gizlemek zorunda kalmış olan Edgar ve Kent üzerinden okuyucuda derin acıma duyguları uyandırıyor.
...
Shakespeare külliyatının yarısını bitirmiş biri olarak bu oyunu uzun zamandır listemde yer alıyordu. Oyunun karakterleri keskin özellikleriyle okuduğum farklı türde kitaplarda örnek olarak hep karşıma çıkıyordu. Biraz ağır bir konusu olduğu için biraz geç adım atmış olsam da yazarımızın üslubuna alışık olduğumdan fazla zorlanmadan okudum ve hayran kaldım.
...
Olumsuz Eleştirim:
Kitap basımında ayar olduğum ve okurken beni çok yoran bir durum var. Hemen hemen 5 cümlede bir numaralandırma verilmiş ve arka sayfalarda açıklamasına bakmamız isteniyor. Önem arz etse sorun değil de çoğu ingilizce cümlelerin aslında hangi ingilizce cümle olacağından bahsediyor. Türkçe çeviri bir metin okuyoruz, bunları açıklamada vermek okuyucuyu yoruyor. Sürekli oyunun akışı bozulmuş. Metin zaten ağır bir metin, işimizi gereksiz yere daha da zorlaştırmaya ne gerek var.