>Hiç düşündünüz mü acaba insanlar neden cimri ya da insanlar neden cömert? Hangi nedenlerden dolayı bu davranışları sergiliyor? Aileden kaynaklı mi yoksa çevreden mi? Yoksa sadece tesadüf mü? >Haydi gelin bu durumu Freud nasıl açıklamış biraz ona bakalım. >Freud'a göre…devamı>Hiç düşündünüz mü acaba insanlar neden cimri ya da insanlar neden cömert? Hangi nedenlerden dolayı bu davranışları sergiliyor? Aileden kaynaklı mi yoksa çevreden mi? Yoksa sadece tesadüf mü?
>Haydi gelin bu durumu Freud nasıl açıklamış biraz ona bakalım.
>Freud'a göre bireylerin bu davranışları göstermesi 1,5- 3 yaş arası çocuğa ailesi tarafından verilen tuvalet eğitimiyle alakalı nasıl mı?
>Freud'un psikanalitik kuramında, anal dönem, genellikle 1,5 ile 3-4 yaşları arasındaki dönemi ifade eder. Bu dönemde, çocuklar tuvalet eğitimi alırken yaşadıkları deneyimlerin kişiliklerini etkilemesi öngörülür.
>Anal dönemde amaç çocuklara tuvalet eğitimi vermektir. Çünkü bu yaşlardaki çocuklar anüs kaslarını sıkmayı öğrenirler.
>Anal dönemde, çocuklar idrar ve dışkı kontrolü üzerinde yoğunlaşırlar. Tuvalet eğitimi süreci, çocukların bağımsızlık isteğiyle anne-baba arasında bir denge kurmalarını gerektirir.Tuvalet eğitimi sırasında yaşanan olumsuz deneyimler, çocuğun bağımsızlık gelişimini olumsuz etkileyebilir. Örneğin, baskıcı yöntemler veya aşırı zorlamalar, çocuğun kendine güvenini zedeler ve bağımsızlık duygusunu engelleyebilir.
>Ebeveynlerin tuvalet eğitimi sürecindeki tutumları, çocukların ilerleyen yaşamlarında kişilik özelliklerini etkileyebilir. Freud'a göre, erken ve sert tuvalet eğitimi gören çocuklar, ilerleyen yaşamlarında düzenli, dakik ve otoriteye saygılı bir kişiliğe sahip olabilirler. Aynı zamanda, nakit ve mal varlığı konusunda inatçı ve eli sıkı olabilirler.
>Bazı ebeveynler, tuvalet eğitimini kaçıran çocuklarını cezalandırır, onlarla alay eder veya utandırırlar. Freud'a göre, bu tür olumsuz ebeveyn tepkileri, çocuğun ilerleyen yaşamlarında olumsuz sonuçlara yol açabilir.
>Çok hoşgörülü bir yaklaşım benimseyen ebeveynler, çocuğun dağınık, müsrif veya yıkıcı bir kişiliğe sahip olabileceğini öne sürdüğü "anal-kovucu kişilik" oluşumunu teşvik edebilirler.
>Diğer yandan, çok sert davranan ebeveynler ise çocukların katı kuralları olan, takıntılı bir kişilik yapısına sahip olabileceğini belirten "anal kalıcı kişilik" oluşumunu teşvik edebilirler. Bu tür çocuklar yetişkinlikte sıkı düzenlilik ve takıntılı davranışlar sergileyebilirler. Bazı durumlarda, kompülsif düzeydeki düzenlilik davranışları, anal döneme regrese olmaktan kaynaklanabilir.
>Geçmiş, bugünün kemeridir ve yarının ayağına ip bağlayan düğümdür."
Bu söz, geçmiş deneyimlerin kişilik gelişimindeki önemini vurgular. Anal dönemde yaşanan deneyimler, bireyin ilerleyen yaşamında karakteristik özelliklerini belirler.