İnsanların sigarayı bırakamamalarının tek sebebi sigaranın uzun vadede zararlı ama anlık olarak keyif veren ve stres azaltan bir madde olduğunu sanmalarıdır. Bu kitap sayesinde sigaranın aslında keyifli olmadığını ve size stres verdiğini fark ediyorsunuz. ‘’Nasıl ya ben içerken bayağı bayağı…devamıİnsanların sigarayı bırakamamalarının tek sebebi sigaranın uzun vadede zararlı ama anlık olarak keyif veren ve stres azaltan bir madde olduğunu sanmalarıdır. Bu kitap sayesinde sigaranın aslında keyifli olmadığını ve size stres verdiğini fark ediyorsunuz. ‘’Nasıl ya ben içerken bayağı bayağı keyif alıyorum?’’ diyebilirsiniz. Bu, nikotin bağımlılığının yarattığı bir yanılgıdır. Sigarayı bıraktıktan sonra fark ediyorsunuz ki sigarasız yediğiniz yemekler ve ettiğiniz muhabbetler aslında daha keyifli oluyor.
Sigaranın kimyasal bağımlılığı güçlü ama oldukça kısa bir bağımlılıktır. Yaklaşık birkaç gün içinde etkisini kaybeder. Ama psikolojik olarak 'sizin' sigaraya bağımlılığınız ömür boyu sürebilir. Siz bir yıl sigara içmemiş olsanız da günün birinde yakanızdan kavrayıp sizi tekrar sigaraya başlatabilir. O yüzden sağlıklı ve kaliteli bir hayat istiyorsanız sigara tuzağının nasıl çalıştığını anlamak zorundasınız. Ve bunu en iyi yapan yöntem açık ara farkla Allen Carr’ın yöntemidir. Allen Carr'ın kendisi de 30 yıl boyunca ağır bir sigara tiryakisiymiş dolayısıyla bu tuzağı en yakından tanıyan kişilerden biri kendisi. Eğer kitabı okumaya üşenirseniz Youtube’da 1 saatlik bir Allen Carr videosu var onu izlemeniz de yeterli olacaktır.
BENİM SİGARAYI BIRAKMA MACERAM:
1.5 yıldır sigara içmeme rağmen hiç zorlanmadan bırakabildim ve şu an bir aydır sigara kullanmıyorum. Uzun bir süre gibi gözükmese de ömrüm boyunca bir daha sigara içmeyeceğimi biliyorum çünkü canım hiç istemiyor. Yine de bırakma sürecimde kitabı tekrar tekrar okumama rağmen birçok defa başarısız oldum ama her başarısızlık tuzağı çok daha iyi tanımamı sağladı. İlk önce kendi başıma sigarasızlığa dayanamadım. Sonraki seferde sosyal ortamda arabesk müzik eşliğinde içmem gerektiğine inandığım için başarısız oldum. Ve son seferde yine alkollü bir sosyal ortamda içmem gerektiğine inandığım için başarısız oldum. Ama o anlarda sigarayı içerken bu kitap sürekli kafamın içinde dolanıyordu ve sigarayı bilinçli bir şekilde içiyordum. Dumanı ciğerime çekerkenki yanma hoşuma gidiyordu ama ağzımın içi zehir gibi bir tatla doluyordu. Kendimi susuz ve yorgun hissediyordum. İşin en kötü yanı sigara söndükten sonra hemen bir tane daha yakma isteğiydi. Bu çok küçük ama çok rahatsız edici bir histi. Şu anda günlük harçlık ihtiyacımın yarı yarıya azalmasından, kondisyonumun yükselmesinden ve sakallarımla dişlerimin sararmasından kurtulmam haricinde kesinlikle en büyük kazancım bu sigara içme isteğinden kurtulmak oldu. Yaşadığım ana daha iyi odaklanabiliyorum ve keyif alabiliyorum bu sayede.