👥 Bu film "Kime sorsan bilir ya." filmlerindenmiş ama ben sadece kitabını okuduktan sonra filmi olduğunu öğrendim :]. Gerçi bu durum pek yeşilçam klasiklerine hâkim olmamamdan kaynaklı da olabilir. 🪧 Sevgi cart curt falan, o konulara girmeyeceğim çünkü filmin her…devamı👥 Bu film "Kime sorsan bilir ya." filmlerindenmiş ama ben sadece kitabını okuduktan sonra filmi olduğunu öğrendim :]. Gerçi bu durum pek yeşilçam klasiklerine hâkim olmamamdan kaynaklı da olabilir.
🪧 Sevgi cart curt falan, o konulara girmeyeceğim çünkü filmin her dakikası gayet açıktı. Yani ekstra neleri anlatmak istemiş diye özellikle derinlemesine düşünmenize gerek kalmıyor. Ben de bunu gönderimde anlatmayı gereksiz buldum, zaten önce kitabını okuduğum için her şeyi biliyordum. Kitabı okurken taze düşüncelerimin keyfine varmıştım, o yüzden filmi izlerken sadece okuduğum zamanları ve o an kitabın bana hissettirdiklerini hatırladım.
🦗 Şu an kafama ne eserse yazasım var. O yüzden buradan sonrası sadece anlık fikirlerime ait olacak, hislerime değil.
🧕🏻 Asya ismin güzelmiş, kaderin de güzel olaymış demeyeceğim çünkü kendin ettin kendin buldun. Umarım gönderimin altına Asya güzellemesi yapanlar olmaz yoksa cidden benim kafa nanay. Neysecime en son Asya diyorduk. Asya'daki bu saf salaklık ilk kez birine bir şeyler hissettiği içindi ama direkt 'ilk görüşte aşk'a mı bağlamaya çalıştılar bilmiyorum (bence öyle). Eğer öyleyse ben şu film/dizilerdeki, kitaplardaki ilk görüşte aşk olayını sevmiyorum. Gerçekten oturup düşündüm ama her seferinde aşırı mantıksız geliyor ve bu Selvi Boylum Al Yazmalım'da da saçma geldi ama işte kitap/film diye öylesine okuyup/izleyip geçtim. Of gene Asya'dan kaydı konu. Neysecime (2), Asya zaten İlyas'ın tipini sevdi, bir de ilk defa biri onun peşinden koştu diye toy gönlü ona kapıldı sandı. Belki de gerçekten kapılmıştır, bilemeyiz ama birkaç saniyeliğine kalbi değil beyni duygularını ele alsaydı İlyas'ın neyini sevdiğinin farkına varırdı. Böyle diyorum ama bence her gönül başta toydur. Neysecime (3), Asya hadi aradan yıllar geçti hâlâ mı akıllanmadın -_- ? Neyseki bunlar gerçek değil, öbür türlü kafamı duvarlara vururdum herhalde (sadece abartıyorum çünkü canım istedi). Gerçi şu an Türkan Şoray'ın filmin sonu hakkındaki ısrarının ne kadar ğ olduğu aklıma geldi, neyse hadi gelmemiş gibi yapalım (个_个).
🛻🧔🏻♂️ Gelelim İlyas'a, bu arada Asya sen bunun neresini yakışıklı buldun‽ Bence Kadir İnanır amman amman yakışıklı değil. Her kara kaşı, kara gözü olan yakışıklı mı oluyor @_@¿ Bir de Cemşit'i oynayan Ahmet Mekin'in gençliğine baktım... Ben valla eski oyunculardan (tip olarak) birini abartacak olsam bu Ahmet Mekin olurdu. Neyse konumuz o değil akdhqksn. İlyas'ta bu ayran gönüllülük varken ilk sevdiği kızın Asya olması biraz zor. Resmen yolda yüzünü gördü, gönlü sulandı ve peşinden gitti. E kız da ilk defa giriyor bu işlere, tabi aklı çelinir. İşte bunlar gençlik aşkı olur, maziye karışır. Asıl gerçek 'aşk' diye bir şey varsa bu toy zamanlar bittikten sonra yaşanandır fikrimce. Bunun 'ilk aşk' güzellemesi yapılmamalı bence, her ilk doğru ya da güzeldir diye bir şey yok hatta özel de olmamalı. İlk sadece ilktir ve ilk'in ilk olmasının tek sebebi ondan sonra da insanların tekrar 'gerçek'inden bir şeyler hissedebilecek kadar "insan" olmasıdır, sonuçta başka bir türe dönüşmüyoruz, sadece hisler olgunlaşır ki bence de olgunlaşmalı. Neyse benim böyle mal mal konuşasım yoktu ya, ulan İlyas.
🕺🏻Ve benim filmdeki tek sevdiğim karakter, Cemşit. Cemşit hikayedeki tek gerçekçi karakter olabilir. Oy oyy, hayatta bi' Cemşit olmak kolay değildir. Özellikle de "İlk kocası olduğunu bilseydim getirir miydim buraya?... Getirirdim, yaralıydı." diye içinden geçirmesi vs. derken bu fedakârlıkların hayatın neresine sığacak be Cemşit'im... Her neyse, Cemşit yazmaktan yoruldum. Konuyu değiştirelim hsjahdkq. Ya da ben artık son kez çayımı yudumlayayım da çantamı toparlayayım, çenemiz açılmış dökülmüşüz gene 🚶🏻♂️.
🤝🏻 Eveet, böyle de bir film işte. Ben kitabın uyarlaması nasıl olmuş diyerekten merakımdan izledim, siz de bence önce kitabını okuyup sonra filmini izleyin. Ben Asya'yı kitapta, İlyas ve Cemşit'i de filmde daha iyi buldum ama gene de bu film için: kitap >>>>> film. Kısacası izleyin, fena film değil ama ön sıralara çekilecek kadar da aciliyeti olduğunu düşünmüyorum.
🦜 Bu arada ben "al yazmalım" Asya için, "selvi boylum" da İlyas için sanıyordum ama ikisi de Asya içinmiş kwfhqosjq.
~ SPOİLER ~
İlyas Asya'yı terk ettiğinde İlyas'ın patronunun ful rahatlıkla "Döner o ya, 3-5 yıl sonra." deyişi neydi HSJDHWODHWKD, bakkala gidip geliyo' sanki.
Bu arada Samet'in salıncaktan düştüğü sahneyi 2x'te izleyince çocuk bizzat kendini atıyo' gibi KHDKAHDQKDN, öhm neyse.
~ SPOİLER BİTMİŞTİR ~
NOT: Cemşit'in Samet'e söylediği yaylalı şarkı benden @beyz__'e gelsin 🦜.
🌞 "Mutluluk bu muydu? Mutluluk neydi ben bilmezdim. O hâlde bir zamanlar onu sevmiştim. Sevgi o muydu? Sevgi neydi? Coşkun akan dere, sonbahar rüzgarıyla ürperen yapraklar, cama vurup dağılan yağmur damlaları, bir yürek çarpıntısı. Sonunda coşkun dere durulur, yapraklar kurur, dökülür, yağmur diner, Güneş çıkardı. Sevgi neydi? Sevgi sahip çıkan, dost, sıcak, insan eli, insan emeği idi. Sevgi, iyilikti. Sevgi, emekti."
🦜 7,5/10