Ekonomiyle ilgili birçok kitap okumama ve içeriğin çoğu zaman aynı noktalar üzerinde yoğunlaştığını görmeme rağmen yazarımızın anlatımdaki sadeliğine ve verdiği örneklere hayran kalarak okudum. Okurken içselleştirmem gereken birçok alt başlık olduğunu fark ettim. Tasarruf yapmanın çok zor olduğu bu ekonomik…devamıEkonomiyle ilgili birçok kitap okumama ve içeriğin çoğu zaman aynı noktalar üzerinde yoğunlaştığını görmeme rağmen yazarımızın anlatımdaki sadeliğine ve verdiği örneklere hayran kalarak okudum. Okurken içselleştirmem gereken birçok alt başlık olduğunu fark ettim. Tasarruf yapmanın çok zor olduğu bu ekonomik şartlarda dahi gerektiğinde az az da olsa yapabileceğimiz birikimlerle bileşiklendirmenin gücüne inanarak büyük kazançlar elde edebileceğime büyük yatırımcıların tanık gösterilmesiyle şahit oldum.
Yazarımız yapılması gerekenlere ağırlık verdiği kadar yapılmaması gerekenlere de ağırlık vererek farkını ortaya koymuş. Yapılmaması gerekenleri de yine büyük yatırımcıların hayal kırıklıklarından örneklerle okuyucusuna sunmuş. Okuduğum diğer ekonomi kitaplarından farklı olarak, yatırım tavsiyelerinde en iyisinin veya en doğrusunun olmayacağını sürekli vurgulayarak herkesin gelecek planına ve yaşam standartına göre yatırım yapması gerektiğinin altını çizmiş.
Kitabın başlığına baktığınızda sıkılacağım izlenimine kapılabilirsiniz fakat kesinlikle öyle değil. Bu kitapta sadece ekonomi anlatılmıyor, ekonomi üstünden insan psikolojisinin hassas noktalarına temas ediliyor. Şiddetle tavsiye ediyorum.
- Etkilendiğim bölümlerden kısa notlar -
Şans ve Risk
İnsanlar başkalarının başarılarını değerlendirirken şans, başarısızlıklarını hata olarak değerlendirirlerken, kendilerini yargılarken kararlarını haklı gösterecek hikâye uydurarak başarısızlıklarını riskin olumsuz sonucu olarak değerlendirirler. Başkalarını değerlendirirken her zaman acımasız davranırız ve onların neyi düşünerek nasıl kararlar aldıklarını bilmemize olanak yoktur.
Özgürlük
Zamanımızı kontrol etmenin en kıymetli şey olduğundan araştırmalar üzerinden örnekler vererek bahseden aydınlatıcı bir bölüm. Önceki nesillerde daha az çalışılıp daha az kazanılmasına rağmen insanların daha mutlu olduğuna dair rasyonel gerçeklere vurgu yapılıyor. Finansal özgürlük seviyesine eriştikten sonra oluşan kafa rahatlığının hiçbir şeyle kıyaslanamayacağı üstünde duruluyor. Bölümün en sonunda ABD'de yapılan bir araştırmadan bahsediliyor ve 1000 Amerikalının yaşam deneyimlerinden edindiği en önemli şeyin kaliteli ve yapılandırılmamış yani kendine ve ailesine ayırdıkları zaman olduklarını belirterek etkileyici son yapıyor.
Para Biriktirin
Paranın satın aldığı somut şeylerden çok soyut şeylerin önemine vurgu yapılıyor. Bunda da öne çıkan, harcama hedefi olmayan tasarruflar. Fazla naktin bize zaman konusunda esneklik sağlaması, kendimize zaman ayırıp kariyer hedeflerimiz konusunda yoğunlaşmamızı ve erken emeklilikle finansal özgürlüğe kavuşup ihtiyaç duyulan anda yatırımlarımızı çeşitlendirmemizi sağlar.
Kötümserliğin Baştan Çıkarıcılığı
İyimser konuşmaların ciddiye alınmadığı, kötümser en ufak söylemin bile büyük ilgi gördüğü insan psikolojisi, yine değişik hikâyelerle örnekleştirilerek anlatılmış. Hayatın her alanında geçerli olan bu durumun finans alanında ne kadar sıklıkla kullanılıp işe yaradığı yatırım yaparken altın tavsiye niteliğinde.
Beklentiyi düşük tutmakla eş değer olan bu bölümde anlatılan hikâyelerle zaten bildiğim bir konuda daha da ufkum genişledi.
Son Bölümler
Sonlara yaklaştıkça yazarımız kendi yatırım tarzından bahsediyor ve herkesin ihtiyacına ve bütçesine göre yatırım yapması gerektiğine vurgu yapıyor. Anlattıklarına tezat oluşturan yatırım tarzından da bunu anlayabiliyoruz. Birden çok doğru vardır ve herkesin doğrusu ihtiyaçlarına göre şekillenir mesajı kitabın özeti niteliğinde.
En son bölümde ise ABD'nin değişen ekonomik yapısını dünyayı etkileyen ekonomik krizlere de değinerek anlatıyor. Geleceğin tahmin edilemez olduğunu ve yatırım yaparken kenarda mutlaka hayatımızı idame ettirebilmek için belli miktarda nakit bulundurmamız gerektiğini vurguluyor. Tarihsel birkaç noktaya değinerek (özellikle 2.Dünya savaşı sonrası)sebepsiz zenginleşen kesime ve orta sınıfın zaman içinde borçlanmasıyla ortaya çıkan ekonomik krizle kitabı sonlandırıyor.