Polisiye türünde bir dizi olup konusu tarihle harmanlanmış bir dizi. 1. Sezonu ele alacak olursak dizinin ilk sahnesi olan Haç atma sahnesinden itibaren dizinin atmosferini hissetmeye başlıyoruz. Keza dizi ülkemizde olan pek çok dini ritüeli, mezhebi ve farklı görüşleri barındıyor,…devamıPolisiye türünde bir dizi olup konusu tarihle harmanlanmış bir dizi.
1. Sezonu ele alacak olursak dizinin ilk sahnesi olan Haç atma sahnesinden itibaren dizinin atmosferini hissetmeye başlıyoruz. Keza dizi ülkemizde olan pek çok dini ritüeli, mezhebi ve farklı görüşleri barındıyor, bunu sadece islam olarak da almıyor. Bu yüzden her yıl televizyonlarda görüp ne olduğuna anlam veremediğimiz haç atma sahnesine de yer verilmesi çok hoşuma gitti.
İçeriğe biraz daha değecek olursam; seri katili, ararken İstanbul'u tanıyoruz, İstanbul'u tanırken içinde barındırdığı bir sürü tarikat ve mezhep hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Dizide Osmanlı tarafından sapkın görülen Kalenderiler, Haydariler gibi tarikatlar işleniyor. Kalenderilerin Vahdet-i mevcut anlayışna sahip olması, yaşadığı toplumun nizamına karşı çıkarak dünyayı kale almayı değer görmemesi, çoğunlukla yarı çıplak gezmeleri, dört nokta hariç tıraş etmeleri, gezgin ve dilenci dervişlerler olmalarını ve bu dilenciliği de nefsini ezmek için yapan bir gurup gezgin derviş olduğunu öğreniyoruz. Bu tarikatın Osmanlı tarafından sapkın görülmesi ve kendilerini gizleyerek yaşamaları hatta günmüzde de bu düşünce biçmini gizlice işlediğini kurgularak işliyor dizi.
Dizinin yönetmeninin tarih yüksek lisansına sahip birisinin olması da dizinin genel olarak kalitesini arttırdığını görüyoruz. İstanbul'un bir sanat eseri gibi dizide gösterilmesi şehre hayranlık duymaya sevk ediyor. Ayrıca sadece İstanbul manzaraları ile değil dini ayinleri de bir o kadar sanatsal göstermiş dizi. Özellikle 4. Bölüm zikir sahnesi kendi başına saatlerce incelenecek konuşulacak üzerine düşünelecek kadar güzeldi, 1. Bölüm haç sahnesi de istanbul ve dini ritüelleri çol güzel göstermişti. Sadece cami, tekke değil ülkedeki meyhane kültürünü, dinlediğimiz müzikleri de bir o kadar güzel göstermiş dizi.
Dizinin polisiye kısmına değinilecek olursa da kurgu gayet güzeldi, fakat çabuk tahmin edilebilir buldum. 8 bölüm olmasına rağmen 6. bölümde cinayetler kimle ilgili az buçuk fikir sahibi oluyorduk ama yine de en sonunda kücük bir sürpriz ile de karşı karşıya kaldık. Oyuncularda da zaten Ahmet Mümtaz Taylan ve Kenan İmirzalıoğlu olduğu için oyunculuğun da ne kadar iyi olduğu hakkında yorum bile yapmam gereksiz.
Ülkemizin farklı dinlerini, farklı görüşlerini farklı yaşayış biçimlerini, farklı tarzda insanlarını, Istanbul'un farklı mekanlarını bu kadar güzel gösterdiği için diziye olan hayranlığım biraz da gurura ve hatta daha iyi şeyleri de yansıtabileceğimizin umuduna dönüştü.
Dizinin içerdiği konular hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Tarih Obası'nın 8 videoluk Alef serisini izlemenizi öneririm.
Umut ile kalın...