Kitleleri yönlendirmek ve ayaklandırmak için ne gerekir? Kanayan yaralarına dokunmak mı? Dile getiremediklerini dillendirmek mi? Gandhi'de tam olarak bunu yapıyor ve bir bağımsızlık mücadelesinde milyonları ayaklandırıyor. Bunu ise birilerini kışkırtarak, savaşa yönlendirerek değil tam aksine barışla yapmak istiyor. Her konuşmasında…devamıKitleleri yönlendirmek ve ayaklandırmak için ne gerekir? Kanayan yaralarına dokunmak mı? Dile getiremediklerini dillendirmek mi? Gandhi'de tam olarak bunu yapıyor ve bir bağımsızlık mücadelesinde milyonları ayaklandırıyor. Bunu ise birilerini kışkırtarak, savaşa yönlendirerek değil tam aksine barışla yapmak istiyor. Her konuşmasında savaşa karşıt sözlerini sarfediyor. Hatta bu sözleri onun özgürlüğünü bile ara ara elinden alıyor.
3 saatlik bir film. Gandhi'nin hayatı. Bağımsızlık için ilk adımları atmasından suikastına kadar geçen dimdik, cesur, güçlü ve dolu dolu geçen hayatı. Fakat filmi sadece bi' biyografi filmi olarak bir şeylere indirgeyemeyiz. Çünkü bu 3 saatte sadece Gandhi'nin yaşamını izlemiyoruz. Gandhi'nin mücadelesi üzerinden koskoca tarihi izliyoruz.
Film açılışını Gandhi'nin suikasti sahnesiyle yapıyor ve yıllar öncesine geri dönüp gençliğine gidiyoruz. Her şeyin ilk kez başlayacağı zamanlara. Emin olun, o 3 saat dolu dolu geçiyor. Hatta belki daha azını bile anlatmışlar. Bir ara Gandhi'yle alakalı şeyler de okumak istiyorum. Çünkü barış ve özgürlük için bu kadar uğraşan bir insanı daha yakından tanımam gerektiğini düşündüm. Kapanışını da yine Gandhi'nin suikastiyle yapıyor. Arada geçen zamanda bağımsızlık mücadelesi, kitlelerin ayaklanması, esaret, bölünme, savaş, birleşme bir çok şeye tanık oluyoruz.
Film asla yapay hissettirmedi, gerçekten olanları birebir izlettiriyor gibiydi. Belgesel tadında ama biyografik/tarih filmi olmaktan da pek uzaklaşmayan bir film. Hatta bazı sahnelerde geçmiş görüntülerin kullanılması düşüncesini de bir hayli başarılı bulduğuma da değinmek isterim.
Bu bir tarih demiştim. Bu film İngiliz emperyalizmin, Hindistan'ın, Hintlerin sömürülmelerinin tarihi. Bunu daha sert gösterseler daha mı iyi olurdu diye bir düşündüm.
Pakistan ve Hindistan'ın kuruluşunun tarihi. Müslüman Hintler İngiliz esaretinden kurtulup yeni bir esarete girmekten korkunca kendi bağımsızlıklarını ilan ediyorlar ve Pakistan kuruluyor.
Günümüzde bile etkilerinin sürdüğü Hindistan-Pakistan savaşı'nın, Hindistan iç savaşının ilk kıvılcımının tarihi. Bu da yine yukarıdaki söylediğim sebeplerden kaynaklı.
Dünyanın en kalabalık filmi. Evet, en kalabalık. 300 bin figüran yer almış filmde. Hâlâ daha geçebilen olmamış.
Bağımsızlık mücadelelerini, tarihi ve kitlelere ses olmuş insanların hayatlarını izlemeyi seviyorum. Filmi ilk açtığımda süresinden ötürü biraz çekinmiştim ama izledikten sonra 'iyi ki' dedim.
Gandhi'nin felsefesini biraz olsun anlamak, onu tanımak için adım atmak isterseniz bu filmi izleyebilirsiniz. 3 saat vaktiniz yoksa ya da 3 saat ekran başında kalmak istemiyorsanız, film kendini 2'ye bölüyor. Siz de izlerken o arada bırakıp daha sonra devam edebilirsiniz. Ben o şekilde yaptım.