#Okudum #Bitti #okudumbitti Kitap Adı : MİRAS Yazar Adı : VIRDIS HJORTH Sayfa Sayısı : 309 Kitap Notum : 10 / 10 Kitap İncelemem : 👇 YILIN SON KİTABI DA BİTTİ... Bazı kitaplar bittiğinde kapanmaz. Susar. Ve o sessizlik insanın…devamı#Okudum #Bitti #okudumbitti
Kitap Adı : MİRAS
Yazar Adı : VIRDIS HJORTH
Sayfa Sayısı : 309
Kitap Notum : 10 / 10
Kitap İncelemem : 👇
YILIN SON KİTABI DA BİTTİ...
Bazı kitaplar bittiğinde kapanmaz. Susar. Ve o sessizlik insanın içine çöker.
Miras, tam olarak öyle bir roman. Okudum bitti diyemiyorsun. Okudum ve içimde bir şey yer değiştirdi diyorsun.
Vigdis Hjorth burada bir aile hikâyesi anlatmıyor. Aile denen yapının, sevgiyle değil sessizlikle nasıl ayakta tutulduğunu ifşa ediyor. Dört kardeş, iki kulübe, tek bir sır. Ama asıl mesele sır değil. Sır etrafında örülen inkâr, suskunluk ve “biz böyle bir aile değiliz” yalanı.
Roman babanın ölümüyle başlıyor ama yasla ilgilenmiyor. Asıl gömdüğümüz şeyleri eşeliyor. Yakınlığın açtığı yaralar, kan bağı denen bağın insanı nasıl boğabildiği, hayatta kalmak için bazen kopmanın şart olduğu gerçeği. Hjorth’un dili soğuk. Mesafeli. Acımasız derecede net. Tam da bu yüzden çarpıyor.
Bergljot’un hikâyesi bir mağdur anlatısı değil. Bu, hafızasını geri almaya çalışan bir kadının mücadelesi. Aileye rağmen hayatta kalmanın, kendi hikâyesine sahip çıkmanın bedelini anlatıyor. Gülümseyen portrelerin arkasındaki karanlık eninde sonunda sızıyor. Çünkü bastırılan her şey, bir gün daha sert geri dönüyor.
Bu kitap şunu fısıldamıyor, yüzüne söylüyor: İnsan ailesini seçemez ama susup susmayacağını seçer.
Kolay bir okuma değil. Rahatlatmıyor. Teselli etmiyor. Ama dürüst. Ve edebiyatta nadir bulunan bir şey bu.
Benim için net.
10/10.
Aile, travma, hafıza ve hakikatle yüzleşmek isteyenler için tokat gibi bir roman.
📚🖤🌲
#Miras
#VigdisHjorth
#TravmaEdebiyatı
#AileMitleri
#SessizliğinŞiddeti
#FelsefiRoman
#PsikolojikDerinlik
#Kitapİncelemesi
#OkudumBitti
#NordikEdebiyat